Π. Μαρινάκης για αγρότες: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι κινητοποιήσεις θα εκτονωθούν»

Π. Μαρινάκης για αγρότες: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι κινητοποιήσεις θα εκτονωθούν»

Για μία «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε συγκροτημένο τον τρόπο που υποβλήθηκαν τα αιτήματα, καθώς και «συγκεκριμένη και μελετημένη» την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Απαντάει στα δυο βασικά αιτήματα. Η πρόταση για το ρεύμα είναι για δυο χρόνια στα όρια του κόστους. Είναι σημαντικό ότι δεn λαμβάνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαρινάκης.

«Πολύ σημαντική επίσης είναι η πρόταση για ρύθμιση όλων των χρεών στο ρεύμα, σε βάθος 10ετίας χωρίς τόκους. Για το αγροτικό πετρέλαιο θα έχουμε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για 3η χρονιά, εμπροσθοβαρώς με προκαταβολή 50% και ανοίγει η συζήτηση για πιο μόνιμο και πιο δίκαιο τρόπο καταβολής», πρόσθεσε.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση με τις κινητοποιήσεις θα εκτονωθεί»

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις των αγροτών. Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμησή του ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί. «Σε συνδυασμό με όσα έχουν δοθεί σε δύσκολες περιόδους από την κυβέρνηση, είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί ως προς τις κινητοποιήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την αντίδραση της κυβέρνησης σε περίπτωση που οι αγρότες κλείσουν δρόμους, απάντησε πως δεν θεωρεί ότι η κατάσταση θα οδηγηθεί εκεί. «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Η σημερινή αντιπρόταση πατούσε στις προηγούμενες εξαγγελίες. Η πρόταση αυτή δεν είναι μέτρα πρόσκαιρα, προσωρινά. Κοιτάει στο μέλλον. Η κυβέρνηση δεν απευθύνεται μόνο στους εκπροσώπους των αγροτών στα μπλόκα, οι προτάσεις αφορούν το σύνολο των αγροτών και τους συνεταιρισμούς, το σύνολο του αγροτικού κόσμου και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», εξήγησε.

Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει την ελεύθερη διέλευση των πολιτών. «Πιστεύουμε στον διάλογο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους. Ως προς τις προτάσεις της κυβέρνησης και της Πολιτείας που θα εφαρμόσει για το ρεύμα, το πετρέλαιο και τα κόστη αυτή είναι η πρόταση. Ως προς τα θεσμικά όπως η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ και των παράνομων ελληνοποιήσεων, θα το βλέπουν και οι αγρότες μήνα μήνα. Θα ακολουθήσει και μια ακόμα συνάντηση για τα ζητήματα της Θεσσαλίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ο διάλογος για την ΚΑΠ

Επισήμανε δε ότι ο διάλογος ήταν ουσιαστικός και πως οι αγρότες αναγνώρισαν όσα έχουν γίνει. «Είναι σημαντικό ότι μια κυβέρνηση απαντά σε αιτήματα, όχι με τη λογική “όλα τα κιλά όλα τα λεφτά”, αλλά με λογική στοχευμένων παρεμβάσεων», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση για την ΚΑΠ και ο πρωθυπουργός παρέθεσε πόσο σημαντικό ήταν που η Ελλάδα πήρε 19 δισ. ευρώ.

«Ηταν ανοικτός να ακούσει προτάσεις για την κατανομή του ποσού. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην αναπροσαρμογή για πράσινη μετάβαση. Ακούστηκε μια ενθαρρυντική φράση “κύριε πρόεδρε όλοι μαζί είμαστε και θα είναι και οι αγρότες στο πλευρό της κυβέρνησης για μια πιο δίκαιη μετάβαση”», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT