Κεντροαριστερά: Τα πηγαδάκια, οι αιχμές και η «έκπληξη» Κασσελάκη

Κεντροαριστερά: Τα πηγαδάκια, οι αιχμές και η «έκπληξη» Κασσελάκη

Το παρασκήνιο της εκδήλωσης «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;», με συμμετέχοντες τους Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόγευμα, Τρίτη και 13. Κόντρα στις προλήψεις, το ραντεβού είχε δοθεί στο θέατρο «Αλφα». Ο χώρος ασφυκτικά γεμάτος. Γνωστοί και σύντροφοι –παλιοί και νέοι– αλλά και πρόσωπα που ενδέχεται να μην είχαν ποτέ συνυπάρξει σε πολιτική εκδήλωση αναζητούσαν χώρο κοντά στη σκηνή όπου είχαν στηθεί τα μικρόφωνα.

Οι «φυλές» της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ήταν διακριτικά διακριτές στην αίθουσα. Τα μικρά «πηγαδάκια», οι εγκάρδιοι αλλά και οι πιο συγκρατημένοι και αμήχανοι χαιρετισμοί, οι απροσδόκητες συναντήσεις («δεν περίμενα να σε δω σήμερα») και τα δημοσιογραφικά συνεργεία είχαν καταστήσει από νωρίς σαφές ότι αυτό το πρώτο ραντεβού, αν μη τι άλλο, δεν θα ήταν βαρετό.

Και δεν ήταν. Ο Στέφανος Κασσελάκης με την απροσδόκητη εμφάνισή του αποτελεί εκείνην την ανατροπή που ελάχιστοι περίμεναν, αλλά η σημειολογία, οι μικροί και μεγάλοι συμβολισμοί υπήρχαν ανεξάρτητα από την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντροαριστερά: Τα πηγαδάκια, οι αιχμές και η «έκπληξη» Κασσελάκη-1
ΙΝΤΙΜΕ

Η ενδιαφέρουσα χωροταξική συνύπαρξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Δραγασάκη στην πρώτη σειρά αποτελεί μια από αυτές. Η παρουσία δύο κορυφαίων υπουργών των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα που «χώρισαν» πρόσφατα κομματικά μετά την αποχώρηση του πρώην υπ. Οικονομικών είχε τη δική της σημασία. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δραγασάκης, ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε μεν στο κόμμα, παίρνοντας, όμως, σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία παραιτούμενος, μάλιστα, από την Κεντρική Επιτροπή. 

Πρώτος στον χώρο βρέθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος σαν άτυπος οικοδεσπότης περίμενε στο κέντρο κάτω από τη σκηνή τους συνομιλητές του. Λίγη ώρα αργότερα, έφθασε η Εφη Αχτσιόγλου με την οποία ο κ. Τεμπονέρας είχε μια θερμή χειραψία και έναν μικρό διάλογο σε φιλικό κλίμα, ενώ τελευταίος –σε ώρα ΠΑΣΟΚ– και με περίπου 20 λεπτά καθυστέρηση, έφτασε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος χειροκροτήθηκε από μερίδα κόσμου κατά την είσοδό του. 

Κεντροαριστερά: Τα πηγαδάκια, οι αιχμές και η «έκπληξη» Κασσελάκη-2
ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί, άλλωστε, η εκδήλωση να κέντρισε το ενδιαφέρον ενός διευρυμένου ακροατηρίου που πιθανώς να υπερέβαινε μηχανισμούς και κόμματα, παρ’ όλα αυτά οι τρεις ομιλητές προσήλθαν με το κοινό τους, τους συνεργάτες τους, τους συντρόφους τους οι οποίοι μοιράστηκαν στρατηγικά στον χώρο του «Αλφα» και επέτειναν τα χειροκροτήματα και τις επιδοκιμασίες τους κάθε φορά που κορύφωνε το ρητορικό του τέμπο το πρόσωπο του πολιτικού χώρου στον οποίο πρόσκεινται.

«Το κενό δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ενός λαμπερού ηγέτη»

Η Εφη Αχτσιόγλου πήρε πρώτη τον λόγο και ενώ αναφερόταν σε «κενό πολιτικής εκπροσώπησης» του προοδευτικού χώρου και στο γεγονός ότι «αυτό το κενό δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ενός λαμπερού ηγέτη» καθώς στο παρελθόν η αναζήτηση ενός τέτοιου «αποδείχτηκε ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», έκανε την εμφάνισή του στην αίθουσα ο Στέφανος Κασσελάκης, διακόπτοντας επί της ουσίας την άλλοτε «ανταγωνίστριά» του στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Αμηχανία, ταραχή, μικρές αποδοκιμασίες από το κοινό, την ώρα που η Εφη Αχτσιόγλου και το πάνελ καλωσόριζαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κεντροαριστερά: Τα πηγαδάκια, οι αιχμές και η «έκπληξη» Κασσελάκη-3
ΙΝΤΙΜΕ

Η κ. Αχτσιόγλου, στη συνέχεια της ομιλίας της, έδωσε έμφαση στην ανάγκη «κοινωνικής και ταξικής απεύθυνσης» της Αριστεράς, απέρριψε τη συνταγή των «λύσεων μέσου όρου» που έχουν σκοπό να καλύπτουν τα «θέλω» όλων των κοινωνικών ομάδων και εξέφρασε την ανησυχία της ότι «κάθε παράταση της στασιμότητας μπορεί να οδηγήσει στο σάπισμα».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Νέα Αριστερά δεν διαπραγματεύεται την πολιτική της αυτονομία, ούτε ενδιαφέρεται για σχέδια συγχωνεύσεων, ενώ δήλωσε πως η ίδια βρίσκεται σε φάση πολιτικής και προσωπικής ωριμότητας, όταν ρωτήθηκε για το εάν έχει κάνει την αυτοκριτική της αναφορικά με την περίοδο που υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης: «Εχω εκπρόσωπο»

Μόλις η κ. Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε την ομιλία της, ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ, Δημήτρης Τερζής κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να λάβει τον λόγο για έναν χαιρετισμό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά χαρακτηριστικά πως «έχει εκπρόσωπο», εννοώντας τον Διονύση Τεμπονέρα, επιλογή που προκάλεσε μια νέα μικρή αναταραχή στο ακροατήριο. 

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, έσπευσε αρχικά να δώσει απαντήσεις σε όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν -εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ- τις προηγούμενες μέρες για την εκδήλωση σχολιάζοντας ότι «τα περί προσωπικών στρατηγικών που λέχθηκαν μικραίνουν μια πραγματική συζήτηση που υπάρχει». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε πολλές φορές στον λόγο του την «κληρονομιά της δημοκρατικής παράταξης» και το «φορτίο αρχών και ιστορικής συνέχειας» που αυτή φέρει, ενώ κάλεσε όλους τους παριστάμενους να συμφωνήσουν ότι «το 2009 τη χώρα την χρεοκόπησε η Ν.Δ. και ο Κώστας Καραμανλής» για να αποσπάσει τα θερμά χειροκροτήματα της «πτέρυγάς» του και μια χλιαρή γκρίνια («το λεφτά υπάρχουν ξεχάστηκε;») από άλλους. 

«Σας καλωσορίζουμε παρότι Τρίτη και 13»

Από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας έσπευσε να υποδεχτεί με χιούμορ τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόεδρε καλησπέρα, σας καλωσορίζουμε παρότι Τρίτη και 13. Η παρουσία σου αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται να απουσιάζει από αυτόν τον διάλογο και ταυτόχρονα ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα, αλλά και κόμματα». Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλές φορές λόγο για την ανάγκη συγκρότησης μιας κοινωνικής συμμαχίας, παρουσίασε τους άξονες του «μετώπου δημοκρατίας» στο οποίο έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, ενώ στάθηκε στην ανάγκη «σύνθεσης και υπέρβασης του χθες», αποσαφηνίζοντας και ο ίδιος τα περί πολιτικής αυτοτέλειας του κάθε κόμματος. 

Κεντροαριστερά: Τα πηγαδάκια, οι αιχμές και η «έκπληξη» Κασσελάκη-4
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εκδήλωση έφτανε στο τέλος της και η εισήγηση του συντονιστή της εκδήλωσης εξακολουθούσε να πλανάται πάνω από τα -αν μη τι άλλο περισσότερο αισιόδοξα συγκριτικά με πριν την εκδήλωση- πρόσωπα των παριστάμενων: «Ηρθαμε να συζητήσουμε για το 41% και το πώς μπορεί να ανατραπεί η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τα καμαρίνια του θεάτρου «Αλφα» πριν από το τέλος της εκδήλωσης αφού χαιρέτησε το πάνελ, όμως για πολλούς παλιούς και νέους συντρόφους, πρώην άσπονδους πολιτικούς εχθρούς και φίλους, πιθανώς, ο διάλογος τώρα να ξεκινά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT