Aνεπαρκή τα μέτρα για τους αγρότες, υποστηρίζει η αντιπολίτευση

Aνεπαρκή τα μέτρα για τους αγρότες, υποστηρίζει η αντιπολίτευση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κριτική προς την κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα ενίσχυσης των αγροτών αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε όσα ανακοινώθηκαν χθες, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία αγροτών. Από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «έλλειψη ενσυναίσθησης» από την πλευρά της κυβέρνησης για τις αγωνίες και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. «Τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός εξαντλούνται σε κάποιες ανεπαρκείς εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα και στην προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που δεν ανταποκρίνονται στα αντίστοιχα αιτήματα των αγροτών», αναφέρεται σε δήλωση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην κυβέρνηση αποδίδεται, επίσης, «σιγή ασυρμάτου» και «έκθεση ιδεών» ως προς τα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών, ενώ γίνεται λόγος για ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, που κατατέθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση «εξακολουθεί να είναι απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής» των αγροτών, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για «επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μίλησε για το θέμα χθες στη Βουλή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να είναι απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ως ανεπαρκείς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και ως σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν. Και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, υποστήριξη της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών, έλεγχο του κόστους παραγωγής και κυρίως των αγροτικών εφοδίων. Μίλησε, επίσης, για ανάγκη καθολικής προστασίας της αγροτικής γης, ακατάσχετο και αφορολόγητο επιδοτήσεων και ενισχύσεων και δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες που είναι συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε με τη φράση «άνθρακες ο θησαυρός» όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία αγροτών και χαρακτήρισε αποσπασματική την αντιμετώπιση που επέλεξε η κυβέρνηση «για να κατευνάσει τις δυναμικές αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου». Ανέφερε, ειδικότερα, ότι οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν περιορίζονται μόνο σε δύο από τους συντελεστές του κόστους παραγωγής, το πετρέλαιο και το ρεύμα, ενώ αγνοήθηκαν όλα τα άλλα αιτήματα των αγροτών. Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τους αγρότες «να συνεχίσουν, να μην υποκύψουν στην καταστολή και την προσπάθεια εξαγοράς των συνειδήσεών τους, γιατί η διεκδίκησή τους αφορά όλη την ελληνική κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι η Νέα Αριστερά θα είναι στο πλευρό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT