Εξεταστική για τα Τέμπη – Κ. Καραμανλής: Εάν είχε τηρηθεί ο κανονισμός…

Εξεταστική για τα Τέμπη – Κ. Καραμανλής: Εάν είχε τηρηθεί ο κανονισμός…

Τι κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επισήμανση ότι «αν είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες του κανονισμού κυκλοφορίας το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί», προέβη χθες, καταθέτοντας σε ακόμη μία μαραθώνια συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

«Δεν υπήρξε ούτε ένας ειδικός από όσους γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο που να αρνήθηκε ότι αν έστω και μία πλευρά είχε τηρήσει τις διαδικασίες του γενικού κανονισμού κυκλοφορίας το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί. Από εργαζόμενους και συνδικαλιστές μέχρι στελέχη οργανισμών όλων των περιόδων, αλλά και τις διοικήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων», είπε.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την οδύνη του προς τις οικογένειες των θυμάτων και όλους τους επιζώντες της τραγωδίας των Τεμπών: «Ως γονέας σέβομαι τον πόνο τους», ανέφερε. «Είμαι εδώ για να μιλήσω για όλα όπως ακριβώς γνωρίζω ότι είναι. Ο,τι έχω να πω, θα το πω κοιτώντας στα μάτια τους συναδέλφους μου, αλλά και όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες που θέλουν να μάθουν την αλήθεια».

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πως θα μπορούσε να κάνει περισσότερα ή κάποια πράγματα διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που έπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, ο κ. Καραμανλής σημείωσε: «Δεν θα πω ποτέ ότι όλα τα έκανα σωστά. Εκείνο το οποίο δεν κατάφερα, δεν καταφέραμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες, είναι να ξεριζώσουμε από τους εργαζομένους, το διοικητικό προσωπικό, τις διοικήσεις, τη νοοτροπία του “έλα μωρέ”. Δεν καταφέραμε να αναστρέψουμε όλες εκείνες τις παγιωμένες παθογένειες του Δημοσίου που νοσεί».

«Ως γονέας σέβομαι τον πόνο τους», είπε ο πρώην υπουργός για τις οικογένειες των θυμάτων.

Οσον αφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου, ο πρώην υπουργός μεταξύ άλλων επισήμανε: «Αυτά τα συστήματα σαφώς και θα συνέβαλλαν στην αύξηση της ασφάλειας, αλλά δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα, γιατί και τα συστήματα αυτά άνθρωποι τα χειρίζονται». Και πρόσθεσε: «Για να είναι ασφαλή τα τρένα, ακόμη πιο σημαντικό και από τις πάσης φύσεως τεχνολογίες είναι ένα: να τηρείται ευλαβικά ο κανονισμός κυκλοφορίας τους. Αυτός ο γενικός κανονισμός λειτουργίας, λοιπόν, παραβιάστηκε δυστυχώς κατά συρροήν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τέτοιες παραβιάσεις του γενικού κανονισμού λειτουργίας καμία ολοκλήρωση της 717 δεν θα μπορούσε να τις υπερνικήσει».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξέταση του κ. Καραμανλή εξελίχθηκε σε συγκρουσιακό κλίμα, καθώς μέλη της Εξεταστικής, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέβασαν σε πολλές στιγμές τους τόνους. «Η απάνθρωπη εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου δεν μπορεί να έχει θέση μέσα σε αυτήν την αίθουσα. Υπάρχουν σίγουρα και ορισμένοι που πριν καν αρχίσει η Εξεταστική έχουν ήδη συντάξει το πόρισμά τους εναντίον μου», σχολίασε ο κ. Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή