Σακελλαροπούλου: Οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δεν είναι χαμένες πατρίδες

Σακελλαροπούλου: Οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δεν είναι χαμένες πατρίδες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Μόρφου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταθερή προσήλωση Ελλάδας και Κύπρου στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλώντας σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο της οποίας ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Μόρφου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια κομβική συγκυρία για την προσπάθεια επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τόνισε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans Montana της Ελβετίας, το 2017. Ελπίζω ότι η έναρξη της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση». Υπογράμμισε μάλιστα ότι στη δεδομένη συγκυρία των πολλαπλών προκλήσεων και εντεινόμενης ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή «μία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο». 

Στην ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, η κ. Σακελλαροπούλου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η χαρά της για την ανακήρυξη σε επίτιμη δημότη της Μόρφου μετριάζεται «καθώς 50 ολόκληρα χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Μόρφου παραμένει υπό κατοχή και οι κάτοικοι της εξακολουθούν να ζουν ως πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο, ενώ πολλοί φεύγουν από τη ζωή, χωρίς να έχουν γευτεί τη λύτρωση της επιστροφής».

Παρέθεσε μάλιστα τους στίχους του ποιητή Κώστα Μόντη, που αποτύπωσαν γλαφυρά αυτή τη δραματική πραγματικότητα:

«Και τώρα τι θα γίνει μ’ εκείνο τον γέρο πρόσφυγα

που τον απαντούσα πριν κάθε μέρα στη στάση

να περιμένει το λεωφορείο για το Μόρφου

και ν’ ανάβει συνέχεια τσιγάρα να περάσει η ώρα,

και που σήμερα δεν ήταν εκεί,

και που χτες δεν ήταν εκεί,

και που δε θάν’ ξανά εκεί;»

Και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε, τονίζοντας ότι «η απάντηση που οφείλουμε στον ποιητή είναι ότι η Μόρφου, όπως άλλωστε και η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια, η Λευκωσία και όλες οι κατεχόμενες περιοχές του νησιού, δεν είναι χαμένες πατρίδες. Ευχή και προσδοκία όλων είναι ότι η ημέρα της απελευθέρωσης δεν θα αργήσει και όλοι εσείς, οι Μορφίτες και οι Μορφίτισσες, θα επιστρέψετε στις πατρογονικές σας εστίες». 

Η κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Μόρφου κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Το πρωί σήμερα υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον δήμαρχο Μόρφου, Βίκτωρα Χατζηαβραάμ και αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT