Θεωρείο: Υποψήφιος ο γιος του Μητσιά

Θεωρείο: Υποψήφιος ο γιος του Μητσιά

Η Ν.Δ. είναι δεδομένο πως ενόψει των ευρωεκλογών θα επιχειρήσει να ενισχύσει το λαϊκό και παραδοσιακό προφίλ της με υποψηφίους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ν.Δ. είναι δεδομένο πως ενόψει των ευρωεκλογών θα επιχειρήσει να ενισχύσει το λαϊκό και παραδοσιακό προφίλ της με υποψηφίους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος ο οδοντίατρος Μίλτος Μητσιάς, γιος του γνωστού τραγουδιστή. Ο Μητσιάς, μάλιστα, έχει πολλές επαφές με τον χώρο της Εκκλησίας και γενικότερα τη συντηρητική πτέρυγα, κάτι που σε συνδυασμό με το βαρύ όνομα που φέρει είναι χρήσιμο.

Οι τρεις του Σαμαρά

Για όποιον δεν το πρόσεξε, οι άλλοτε «τρεις σωματοφύλακες» του Αντώνη Σαμαρά, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης, στους οποίους άνοιξε την πόρτα της Ν.Δ., δεν τον ακολούθησαν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, με τον πρώτο μάλιστα να υπερψηφίζει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αδωνις, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ψήφου του, είπε με το αφοπλιστικό «δεν θέλω να είμαι βουλευτάκος, αλλά να έχω ρόλο».

Η γεωγραφία της ψήφου

Ενα ενδιαφέρον στατιστικό που δεν έχει επισημανθεί είναι πως από τους 52 που απείχαν ή καταψήφισαν το νομοσχέδιο οι 44 είναι από νομούς της περιφέρειας και μόλις 8 από την Αττική. Τα πρωτεία τα είχε η Αν. Αττική, όπου 3 στους 5 βουλευτές απείχαν, ο Μάκης Βορίδης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Γιώργος Βλάχος. Οι υπόλοιποι «Αθηναίοι» που δεν ψήφισαν υπέρ ήταν ο Θάνος Πλεύρης και ο Αγγελος Συρίγος στην Α΄ Αθηνών, η Αννα Καραμανλή και ο Γιάννης Καλλιάνος στα Νότια και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στα Δυτικά.

Το ρεκόρ των Βορείων

Το ρεκόρ, πάντως, υπερψήφισης το έχουν τα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου από τους 7 βουλευτές ψήφισαν όλοι υπέρ. Πρόκειται για τους Κωστή Χατζηδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Νίκη Κεραμέως, Δημήτρη Καιρίδη, Ζωή Ράπτη, Θοδωρή Ρουσόπουλο και Νίκο Παπαθανάση. Πιο αναλυτικό ρεπορτάζ για την ανθρωπογεωγραφία της ψήφου στη σελ. 6.

Ενόχλησαν Πατέλης – Σκέρτσος

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων, βέβαια, δεν ήταν κάποιο ποδοσφαιρικό παιχνίδι με νικητές, ηττημένους και πανηγυρισμούς στο τέλος. Αυτό το έκανε σαφές ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός, κρατώντας ο ίδιος πολύ χαμηλούς τόνους. Από την πρωθυπουργική γραμμή ξέφυγαν, ωστόσο, μετά την ψηφοφορία ο Αλέξης Πατέλης με τον Ακη Σκέρτσο, με τις selfies, τους πανηγυρισμούς και τα επινίκια το βράδυ της ψηφοφορίας να σχολιάζονται αρνητικά μέσα στη Νέα Δημοκρατία ακόμη και από αυτούς που ψήφισαν υπέρ. «Ηταν σαν να είχε κερδίσει η ομάδα τους και κάποιοι άλλοι να έχασαν», έλεγε υπουργός της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η εικόνα που εξέπεμψαν ήταν λάθος.

Μισό μπουκάλι ουίσκι

Από τα χαριτωμένα παραλειπόμενα της ψηφοφορίας ήταν η ατάκα κορυφαίου υπουργού, ο οποίος ήταν κατά του νομοσχεδίου αλλά προφανώς το ψήφισε. «Ηπια μισό μπουκάλι ουίσκι και πήγα και το ψήφισα», έλεγε στη Βουλή.

Χωρίς Proficiency

Αλκοτέστ στα νέα κριτήρια πρόσληψης στελεχών του Δημοσίου δεν προβλέπεται. Προβλέπεται όμως τεστ δεξιοτήτων. Και στον πρώτο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί με το νέο καθεστώς, αυτόν για τους διοικητές των νοσοκομείων, απαιτείται και επάρκεια στην αγγλική. «Μακάρι να ζητούσαμε Proficiency και από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές», μου σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος. Με κάποια ονόματα που ακούγονται για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, μάλλον δεν ζητείται ούτε καν Lower.

Αναβολή επίσκεψης

Την ερχόμενη εβδομάδα είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του Τούρκου υπερ-υπουργού Εσωτερικών Γελί Γερλίκαγια στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για το μεταναστευτικό, όπου θα είχε συνάντηση τόσο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη όσο και με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη. Τελικά, λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, ο Ερντογάν έβγαλε απαγορευτικό στον υπουργό του, ο οποίος θα έρθει τον Απρίλιο στην Ελλάδα. Ο Γερλίκαγια, πάντως, ήταν τυπικός καθώς ενημέρωσε με επιστολή τον Καιρίδη.

Η συνείδηση και η φιλία

Παρά το γεγονός πως ο Σταύρος Κελέτσης είχε ενημερώσει εγκαίρως ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο, στο Μαξίμου πολλοί πίστευαν ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τελικά θα υπερψηφίσει λόγω της πολυετούς φιλίας του με τον πρωθυπουργό. Τελικά η συνείδηση επικράτησε της φιλίας, καθώς ο Κελέτσης δεν μπόρεσε να κάνει αυτή την υπέρβαση για κάτι που δεν το πίστευε καθόλου.

Μήνυμα από το μέλλον

Την πρώτη του συνάντηση ως πολιτικός αρχηγός, ο Πέτρος Κόκκαλης επέλεξε να την κάνει με τον δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα, με τον οποίο τους ενώνει η ροπή προς τις πράσινες πολιτικές. Το γεγονός, πάντως, πως η συνάντηση έγινε μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος, έκανε πολλούς να σημειώσουν ότι η εικόνα αυτή αποτελεί ένα μήνυμα από το μέλλον.

Υποψήφιος ο Τσίπρας

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν καταλήξει σε βασικά ονόματα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Ο Γιώργος Τσίπρας είναι ένας εξ αυτών, μια και εκτός των άλλων δεν είναι και βουλευτής, άρα δεν δεσμεύεται να παραιτηθεί ώστε να διεκδικήσει τη μεταπήδησή του στην Ευρωβουλή. Το ίδιο ισχύει και για τη Δώρα Αυγέρη, που επίσης είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφια, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Θεοδώρα Τζάκρη. Η διαφορά είναι πως η κ. Τζάκρη είναι βουλευτής και θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά της ώστε να διεκδικήσει μία θέση στην Ευρωβουλή, κάτι που φαίνεται να είναι πιθανό.

Με καταγωγή από την ΕΡΕ

Τώρα που πέρασε το νομοσχέδιο για τον γάμο, μαθαίνω διάφορα μυστικά που κρατούνταν επτασφράγιστα όλο αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα, έμαθα πως ένας από τους υπουργούς που προσπάθησαν να μεταπείσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη φέρει την αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο ήταν ο Γιώργος Φλωρίδης. Ετσι ίσως ερμηνεύεται το γεγονός πως –αν και καθ’ ύλην αρμόδιος ως υπουργός Δικαιοσύνης– δεν εμφανίστηκε καθόλου να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, το βάρος του οποίου πήρε όλο ο Ακης Σκέρτσος. Η συντηρητική θέση ενός πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, έχει εξήγηση και θα σας την αποκαλύψω. Ο πατέρας του Φλωρίδη ήταν κομματάρχης της ΕΡΕ στο Κιλκίς. Και προφανώς, ο υιός Φλωρίδης, παρά τη θητεία του στο ΠΑΣΟΚ, έχει επιστρέψει στις οικογενειακές… ρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή