Οι προτεραιότητες στα εξοπλιστικά – Τι εξετάζουν επιτελεία και υπουργείο Αμυνας

Οι προτεραιότητες στα εξοπλιστικά – Τι εξετάζουν επιτελεία και υπουργείο Αμυνας

Η προμήθεια των ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, η ανάταξη των μεταφορικών C-130 και C-27, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, η διαπραγμάτευση για τον τελικό αριθμό των F-35 και η ολοκλήρωση της παραγγελίας των Rafale

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την εν εξελίξει διαδικασία προτεραιοποίησης των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας και τους κεντρικούς άξονες της στρατηγικής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία, πρόκειται να ενημερώσει τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας ο Νίκος Δένδιας. Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για σήμερα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενημέρωση που θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στα μέλη της επιτροπής, θα γίνει συνοπτική παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αμυντικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας για τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης στρατιωτικών και όχι μόνο προγραμμάτων, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι αλλαγές στη θητεία. Αλλωστε, ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στο Ελσίνκι στα τέλη του μήνα όπου θα συζητήσει με τον ομόλογό του για το «φινλανδικό μοντέλο».

Το προσχέδιο των εξοπλισμών

Η λίστα με τις προτεραιότητες στα εξοπλιστικά, την οποία επεξεργάζονται από κοινού τον τελευταίο ενάμιση μήνα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι αρχηγοί των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αναμένεται να είναι έτοιμη περί τα τέλη Μαρτίου. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι θα έχει τον χαρακτήρα ενός «οδικού χάρτη», ο οποίος, όπως είναι φυσικό, θα υπόκειται σε αλλαγές και τροποποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει προγράμματα με χρονικό ορίζοντα έως το 2030, δηλαδή τις άμεσες προτεραιότητες, αλλά και εξοπλιστικά τα οποία, αν και κρίνονται αναγκαία, μπορούν να δρομολογηθούν στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», αναφέρουν ότι στις άμεσες προτεραιότητες εμπίπτουν προγράμματα για τα οποία η Ελλάδα είτε έχει εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον της και βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης ή έχουν να κάνουν με ανελαστικές ανάγκες, όπως η επαύξηση της μεταφορικής ικανότητας.

Ανώτατη στρατιωτική πηγή τονίζει στην «Κ» ότι στη διαδικασία αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επαύξηση των στρατηγικών δυνατοτήτων της χώρας. «Μπορείς να έχεις τα πιο σύγχρονα όπλα αλλά αν δεν μπορείς να μετακινήσεις τους στρατιώτες σου εκεί που τους χρειάζεσαι ή να τους προστατεύσεις από σύγχρονες απειλές, τότε χάνεις οποιοδήποτε πλεονέκτημα», αναφέρει η ίδια πηγή.

Στη λογική αυτή, η κατάταξη στις κορυφαίες θέσεις της λίστας της προμήθειας των ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk για τον Στρατό Ξηράς και η ανάταξη του στόλου των μεταφορικών C-130 και C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Στις προτεραιότητες μπαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, καθώς το μοναδικό ναυπηγικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού αυτή τη στιγμή είναι η πρόσκτηση των τριών FDI Belharra, αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου αισθητήρων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που θα εξασφαλίσει την άμυνα της χώρας απέναντι σε μη επανδρωμένα συστήματα και βαλλιστικές επιθέσεις.

Στα δρομολογημένα προγράμματα, εντάσσεται η προμήθεια των F-35, με τον τελικό αριθμό να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης η οποία θα ξεκινήσει σύντομα με την αμερικανική πλευρά. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτει η ολοκλήρωση της παραγγελίας των Rafale με την προσθήκη ακόμη έξι μαχητικών, των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper.

Στις προτεραιότητες, αν και όχι απαραιτήτως στις άμεσες, είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο εκσυγχρονισμός των 38 F-16 Block 50 σε Viper και η απόκτηση νέων ελικοπτέρων Ερευνας και Διάσωσης για την Πολεμική Αεροπορία. «Δρομολογημένη» θεωρείται και η προμήθεια των ισραηλινών βλημάτων ακριβείας Spike NLOS και των συλλογών καθοδήγησης SPICE.

Παράλληλα, προχωρούν λιγότερο «σύνθετα» προγράμματα, όπως η πρόσκτηση μικρού αριθμού αμερικανικών ΤΟΜΑ Bradley, η άφιξη των υπόλοιπων Μ1117, ενώ, εξετάζονται οι επιλογές σχετικά με την αναβάθμιση των Μ113. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση σχετικά με τα νέα όπλα των F-16 και των F-35, αν και όπως έχει ήδη αναφέρει η «Κ», τα 5ης γενιάς μαχητικά μπορούν να αποκτήσουν την αρχική επιχειρησιακή πιστοποίηση (Initial Operational Capability) με όπλα που υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στον αντίποδα, η Αθήνα φαίνεται πως αποφάσισε τη ματαίωση του προγράμματος προμήθειας αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV7A1 για τις ανάγκες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ενώ στον πάγο έχει μπει και το σχέδιο για ναύσταθμο στον Βόλο.

Στα μελλοντικά προγράμματα, δηλαδή εκείνα που θα «τρέξουν» μετά το 2030, αναμένεται να μπει, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή της Ελλάδας στη ναυπήγηση αμερικανικών φρεγατών κλάσης Constellation και η προμήθεια νέου μεταφορικού αεροπλάνου για την Πολεμική Αεροπορία.

Υπό εξέταση βρίσκεται και η λίστα των εξοπλισμών από τα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία φέρει την υπογραφή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι ο σχεδιασμός των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή