Εντός και Εκτός: Ράμα και Ερντογάν υπογράφουν στρατιωτική συμφωνία στην Αγκυρα

Εντός και Εκτός: Ράμα και Ερντογάν υπογράφουν στρατιωτική συμφωνία στην Αγκυρα

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στην πολύπλευρη φιλολογία των τελευταίων ημερών για την έκδοση NAVTEX και αντι-NAVTEX από την Τουρκία όπου αποτυπώνονται πάγιες θέσεις της Αγκυρας για τα νησιά στο Αιγαίο, διπλωματικές πηγές χθες επανέλαβαν περίπου όλα όσα κάνει κάθε φορά το υπουργείο Εξωτερικών κατά πάγια τακτική. Επιδόθηκε η σχετική ρηματική διακοίνωση προς την τουρκική πλευρά. Εστάλησαν επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και τον (όχι πάντα πρόθυμο) συντονιστή για θέματα NAVTEX των περιοχών Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Αντιστοίχως, βέβαια, έχει κινηθεί και η τουρκική πλευρά, με διαβήματα προς τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα. Η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, όπως ήταν άλλωστε απολύτως αναμενόμενο.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η «Κ» σας έχει ενημερώσει ήδη (5 Νοεμβρίου 2023) και σε βάθος για το οικοσύστημα καινοτομίας που επιθυμεί να δημιουργήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Χθες, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου κάνει τον κύκλο των υπουργείων για παρατηρήσεις και θα είναι –εκτός απροόπτου– έτοιμο να συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Θα δημιουργηθεί σε αυτό το πλαίσιο και μια ενιαία δομή αμυντικής επιστήμης για όλες τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα παρέχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά και θα μπορούν να κάνουν έρευνα που θα συνδέεται με την καινοτομία. Να το δούμε. Ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε να έχει συγκρουσιακή διάθεση και για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Περιέγραψε την ΕΑΒ ως «αμαρτία δεκαετιών» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε, ενώ και για τα ΕΑΣ σημείωσε ότι βρίσκονται σε «πολύ κακή κατάσταση». Πρόκειται, όπως είπε, για «έντονα ζημιογόνο επιχείρηση», η οποία, πάντως, πρέπει να εξυγιανθεί, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη παραγωγής πυρομαχικών. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στους επενδυτές που έχουν αναλάβει ναυπηγεία και ειδικά σε εκείνα του Σκαραμαγκά, λέγοντας ότι υπάρχει έργο του Πολεμικού Ναυτικού που μπορεί να εξυπηρετηθεί. Οψόμεθα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα βρέθηκε χθες στην Αγκυρα όπου και τον περίμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σκοπός της επίσκεψης ήταν το πρώτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Αλβανίας – Τουρκίας σε σειρά τομέων, ως απόδειξη της πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι σχέσεις Ερντογάν και Ράμα ήταν πρόσφατα τεταμένες, καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός φαινόταν συχνά στην Αγκυρα ως κινούμενος όχι πάντα με τα συμφέροντα της Τουρκίας κατά νουν, γεγονός απαράδεκτο για την Αλβανία στο μυαλό των ιθυνόντων του Λευκού Παλατιού. Παρά, πάντως, τις κατά καιρούς αυξομειώσεις στη θερμότητα της σχέσης Αγκυρας – Τιράνων, η Αλβανία παραμένει κομβική για την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Στη χώρα λειτουργούν περισσότερες από 600 τουρκικές επιχειρήσεις που δίνουν θέσεις εργασίας σε 15.000 εργαζομένους με επενδύσεις συνολικά 3,5 δισ. δολαρίων. Επίσης, η Αγκυρα βλέπει την Αλβανία ως μια χώρα στην οποία μπορεί να έχει στρατιωτικό αποτύπωμα. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η Αλβανία υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) τύπου Bayraktar, ενώ οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια ακόμα συνεργασία «στρατιωτικού πλαισίου», με τον κ. Ερντογάν να σημειώνει ότι «επιθυμούμε την εμβάθυνση των σχέσεων στον στρατιωτικό τομέα και στην αμυντική βιομηχανία». Ο κ. Ράμα από την πλευρά του, απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν θυμήθηκε ότι «μετά τον σεισμό στην Αλβανία, εσείς επικοινωνήσατε πρώτος και μου είπατε όσο υπάρχει η Τουρκία η Αλβανία δεν θα είναι μόνη».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η σχέση αυτή βέβαια δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ο τουρκικός στόλος έχει εδώ και δεκαετίες δικαίωμα χρήσης της ναυτικής βάσης του Πασά Λιμάν στα νότια του Αυλώνα. Χθες απλά επιβεβαιώθηκε μια στρατηγική κατεύθυνση από την οποία η Αγκυρα ουδέποτε οπισθοχώρησε. Ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχουν επαφές εδώ και χρόνια για διεύρυνση της παρουσίας τουρκικών δυνάμεων στην Αλβανία. Στα Γενικά Επιτελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και χρόνια έχουν γίνει προσομοιώσεις πιθανής κρίσης με την αξιοποίηση τουρκικών δυνάμεων που μπορεί να βρίσκονται ελλιμενισμένες στην Αλβανία κατά την εκδίπλωσή της. Είναι, βέβαια, θεωρητικές όλες αυτές οι σκέψεις, αλλά αποτελούν υποχρεωτική άσκηση για κάθε στρατό που σέβεται τον εαυτό του. Ως προς το γενικό περίγραμμα πάντως, Αλβανία και Τουρκία απλά εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που τους δίνει η κοινή συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το ΕΣΥ καταρρέει σε όλη την επικράτεια και αντί για γενναία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με μαζικές προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, με διπλασιασμό αποδοχών του προσωπικού και ουσιαστικά κίνητρα για την ένταξη και επιστημονική εξέλιξη των υγειονομικών στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση “ανακαλύπτει” τα απογευματινά χειρουργεία». Αυτά αναφέρει η Νέα Αριστερά, η οποία προφανώς δεν συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή