ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το μπρα ντε φερ στην Πολιτική Γραμματεία στο «Τάε κβο ντο» για το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το μπρα ντε φερ στην Πολιτική Γραμματεία στο «Τάε κβο ντο» για το συνέδριο

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν φάνηκε να εκτονώνει το τεταμένο κλίμα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και κορυφαίων μελών του κόμματος. Επόμενο ραντεβού στο κλειστό γήπεδο του Τάε κβο ντο για το διήμερο συνέδριο

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να εκτονώνει το τεταμένο κλίμα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και μελών της Π.Γ. , αντίθετα ο πρόεδρος έθεσε τελεσίγραφο στα μέλη που αποκρίθηκαν ότι δεν δίνουν σε κανέναν λευκή επιταγή. 

Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε συλλογική στήριξη στο πρόσωπό του έως τις εθνικές εκλογές ή εκ νέου προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, με μέλη της Π.Γ. να απαντούν πως ο πρόεδρος του κόμματος θα κριθεί εκ του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Μετά τη συνεδρίαση, πηγές από την Κουμουνδούρου έσπευσαν να διαψεύσουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε την προχθεσινή επιστολή του, στην οποία έκανε λόγο για «χίμαιρες και σενάρια συνωμοσιολογίας». 

«Μόνο ένα μέλος του οργάνου ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η ανάκληση της προχθεσινής επιστολής Κασσελάκη, κάτι που απορρίφθηκε», τονίζουν πηγές, επισημαίνοντας πως το ερωτηματολόγιο –που αποτέλεσε την αιτία των διαδοχικών συνεδριάσεων– παραμένει αναρτημένο στην πλατφόρμα iSYRIZA. 

Στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία περιορίστηκε στη διαβεβαίωση πως κατά τη συζήτηση «εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας και επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ. ως πολιτικού κέντρου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πέτρος Παππάς, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνεδρίασης δήλωσε πως «εγώ νομίζω ότι έληξε αυτονόητα αυτή η εσωτερική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια περιττή θα πω εσωτερική διαμάχη, μια υπερβολική αντίδραση, η οποία δεν χρειαζόταν, για ένα ερωτηματολόγιο το οποίο συμβουλευτικά θα λειτουργήσει σε σχέση με τις όλες άλλες διαδικασίες που εξελίσσονται στο κόμμα και αποτέλεσμα είναι ότι το ερωτηματολόγιο συνεχίζει φυσικά να υφίσταται στην πλατφόρμα».

«Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε και πήρε από την Πολιτική Γραμματεία την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, γιατί υπήρξε μία αμφισβήτηση των επιλογών του σε σχέση και με αφορμή το ερωτηματολόγιο και με αυτό το δίλημμα προσήλθε, ότι ζητώ την εμπιστοσύνη σας ή θα προσφύγω στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και το αποτέλεσμα της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ότι του προσέφερε την εμπιστοσύνη της. Αρα δεν τίθεται και θέμα προσφυγής στη βάση» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η αλλαγή πρόεδρου. Το πρόβλημα είναι τι κόμμα θα έχουμε και τι πολιτική πρόταση θα έχουμε. Αυτό που συζητείται πάρα πολύ και θα συζητηθεί στο συνέδριο είναι ποια είναι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό δεν έχουμε συζήτηση μεγάλη, πρέπει να ομογενοποιήσουμε και να ενοποιήσουμε τον πολιτικό μας λόγο», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.

«Δύο μέρες κράτησαν οι συζητήσεις. Την πρώτη μέρα χωρίς τον πρόεδρο, τη δεύτερη με τον πρόεδρο και το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό. Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό σημείο από αυτό που βρισκόμασταν την Κυριακή και προχωράμε όλοι ενωμένοι», ανέφερε ο διευθυντής Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος είχε πυροδοτήσει το κλίμα πριν από τη δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κάνοντας αναφορά ακόμα και στο ενδεχόμενο εκλογής άλλου αρχηγού πριν τις ευρωεκλογές. Ειδικότερα κληθείς να πάρει θέση για το αν πρέπει να γυρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε: «Θα βοηθούσε πάρα πολύ, δεν τον έχει ανάγκη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας». Στον Γιώργο Τσίπρα είχε απαντήσει ο Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας: «Εχουμε εκλεγμένο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη που δεν έχει αμφισβητηθεί από πουθενά η διαδικασία και έχουμε ένα κείμενο θέσεων που όλοι μας, και ο Στέφανος ο Κασσελάκης, το έχουμε ψηφίσει (…) Αρα έχουμε πολιτική διαδρομή που είναι συμφωνημένη από όλους και από όλες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφισβήτηση σ’ αυτό».

Οι αντιδράσεις στελεχών

Μέσω της επιστολής που είχε στείλει πριν την πρώτη συνεδρίαση της Π.Γ., από την οποία απουσίαζε, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ασκήσει εμμέσως κριτική στους αντιδρώντες. «Είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία; Που είδαν τη ΝΔ να κερδίζει με 2-3 φορές τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ;», έγραφε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, ο Διονύσης Τεμπονέρας σχολίασε ότι «η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές που αγνοούν τα μέλη», υπογραμμίζοντας πως «τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωνε νωρίτερα ότι υπάρχει ανάγκη για έναν «διαφορετικό» ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας: «Εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη». «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας, δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας, μπαίνει ζήτημα πορείας και πολιτικού προσανατολισμού. Δεν βλέπω κίνδυνο διάλυσης του κόμματος».

Εσωκομματική κριτική

Τα τελευταία 24ωρα κορυφαία στελέχη ασκούν σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

«Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί εγώ τον είχα στηρίξει», φέρεται να είπε ο Παύλος Πολάκης κατά την εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Δευτέρα. 

Ο έτερος «στρατηγός» της νίκης των εσωκομματικών εκλογών, Νίκος Παππάς, επίσης φέρεται να άσκησε κριτική στον πρόεδρο.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, επέμεινε στη σημασία της ενότητας και της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «αστοχία» το ερωτηματολόγιο και την επιστολή.

Η Ολγα Γεροβασίλη, που ήταν εκείνη που είχε ζητήσει τη σύγκληση της Π.Γ. για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της: «Λυπάμαι που δεν είναι εδώ ο πρόεδρος, θα του μετέφερα ότι αυτή η επιστολή επιστρέφεται».

Ο Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη πως θέτοντας ζήτημα ταυτότητας του κόμματος πριν από το συνέδριο, ακύρωσε εκ των πραγμάτων τη διοργάνωσή του, αποδίδοντας στον πρόεδρο και τους συνεργάτες του την ευθύνη για τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα πρόωρο «blame game» εν όψει ευρωεκλογών.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο εσωτερικό «δεν είναι ευχάριστη», ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν τέθηκε ζήτημα για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2 στο κλειστό γήπεδο του Τάε κβο ντο και θα ξεκινήσει με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στις 6 το απόγευμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή