ΕΛΚ: Συνεργασία μόνο με δυνάμεις υπέρ της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας

ΕΛΚ: Συνεργασία μόνο με δυνάμεις υπέρ της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας

«Ολοι όσοι υπερασπίζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι εκείνοι «που γνωρίζω ότι μπορώ να συνεργαστώ»

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρες «γραμμές» για τις μετεκλογικές συνεργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έθεσαν από κοινού τόσο η υποψήφιά του για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρός του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ερωτηθέντες αμφότεροι για το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας της Φον ντερ Λάιεν από την ευρωομάδα των Συντηρητικών του ECR, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι οι όροι που θέτει για συνεργασία είναι οι ευρωομάδες να στέκονται υπέρ της Ε.Ε., υπέρ του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ουκρανίας. «Ολοι όσοι υπερασπίζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία» ανέφερε η υποψήφια του ΕΛΚ είναι εκείνοι «που γνωρίζω ότι μπορώ να συνεργαστώ».

«Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι ξεκάθαρες»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ λέγοντας πως η «κόκκινη γραμμή» του κόμματος σε ό,τι αφορά συνεργασίες και σχηματισμό πλειοψηφιών στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι εάν υπερασπίζονται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και εάν στέκονται εναντίον του Πούτιν και των φίλων του. Εκεί απαιτούμε ξεκάθαρες απαντήσεις, είπε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ αναφέρθηκε στις εσωτερικές «αψιμαχίες» της εν λόγω ευρωομάδας, λόγω πιθανούς συμμετοχής του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν. «Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι ξεκάθαρες» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ: ναι στην Ευρώπη, ναι στην Ουκρανία, ναι στο κράτος δικαίου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η μοναδική υποψήφια για την προεδρία του ΕΛΚ, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι δύο ρόλοι θα είναι αυστηρά διαχωρισμένοι. Εχουμε ήδη ανανεώσει τους σχετικούς κώδικες δεοντολογίας, υπενθύμισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι είναι ξεκάθαρα διακεκριμένες οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από τον ρόλο της ως προέδρου της Κομισιόν και εκείνου της υποψήφιας με το ΕΛΚ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση ότι το ΕΛΚ έχει δύο ισχυρούς προέδρους και μάλιστα, γυναίκες στην Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο. Και πρόσθεσε ότι σε σχέση με τις υποψηφιότητες θα ακολουθηθεί η δημοκρατική διαδικασία, καθώς είναι απαραίτητο οι πολίτες να γνωρίζουν για ποιον ψηφίζουν και πως δεν υπάρχει η ίδια σαφήνεια από πλευράς των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αλλά και των Φιλελευθέρων.

«Βγήκαμε ακόμα πιο ισχυροί και ενωμένοι»

Στην παρέμβασή της, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προηγούμενης πενταετίας στην αντιμετώπιση πρωτοφανών κρίσεων από την πανδημία έως και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπισή τους. «Βγήκαμε ακόμα πιο ισχυροί και ενωμένοι» διαπίστωσε, ενώ τόνισε ότι «προετοιμάσαμε την Ε.Ε. για το μέλλον».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε ως την επόμενη «πρόκληση» της νέας Κομισιόν την ασφάλεια και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας στην Ε.Ε. Οι πολίτες θέλουν να νιώθουν ασφάλεια σε πολλά επίπεδα, ανέφερε, ενώ επισήμανε ότι στόχος θα είναι να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και την αντίστοιχη αμυντική, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η αυτονομία της Ευρώπης, όπως επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ενέργειας.

Σχετικά με τη θέσπιση νέου επιτρόπου Αμυνας, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι αυτή θα αφορά κυρίως την αμυντική βιομηχανία, την έρευνα και ανάπτυξη καθώς και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Απέφυγε να μιλήσει για ενδεχόμενους υποψήφιους για τη θέση αυτή, τόνισε ωστόσο ότι θα ληφθεί υπόψη η ετοιμότητά τους να ανταποκρίνονται επιτυχώς και άμεσα σε «προκλήσεις».

«Κρατήσαμε την Ευρώπη ενωμένη»

Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανακοίνωσε ότι η μοναδική υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχει και τη στήριξη δύο κομμάτων της Platforma Obywatelska (από την Πολωνία) και της Νέας Δημοκρατίας (από την Ελλάδα). Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η επόμενη πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι το 2019 το ΕΛΚ είχε μόλις 7 πρωθυπουργούς, ενώ σήμερα μετρά 12 που ενδεχομένως μετά τις ευρωεκλογές να αυξηθούν σε 14.

«Κρατήσαμε την Ευρώπη ενωμένη» είπε χαρακτηριστικά και πως το «ΕΛΚ έχει επανέλθει δυναμικά». Ανέφερε ότι στο επικείμενο πολιτικό συνέδριο του κόμματος στο Βουκουρέστι θα υιοθετηθεί ένα δυναμικό πολιτικό μανιφέστο και τόνισε ότι οι «πολίτες μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς» καθώς διασφαλίζουμε σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Σημείωσε παράλληλα ότι η θέση επιτρόπου Αμυνας αναφέρεται στο πολιτικό μανιφέστο του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή