Ν. Ανδρουλάκης: «Νομοθέτηση του ποινικού λαϊκισμού»

Ν. Ανδρουλάκης: «Νομοθέτηση του ποινικού λαϊκισμού»

«Για πολλοστή φορά μέσα σε πέντε χρόνια η κυβέρνηση τροποποιεί τους Ποινικούς Κώδικες με βάση αποκλειστικά τις ανάγκες της επικαιρότητας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική προς την κυβέρνηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «νομοθέτηση του ποινικού λαϊκισμού».

«Για μία ακόμα φορά το επικοινωνιακό περιτύλιγμα απέχει από την πραγματικότητα. Για πολλοστή φορά μέσα σε 5 χρόνια η κυβέρνησή σας τροποποιεί τους Ποινικούς Κώδικες με βάση αποκλειστικά τις ανάγκες της επικαιρότητας», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Χαρακτήρισε δε «πρωτότυπο» το ότι «μια κυβέρνηση που κυβερνά σχεδόν μισή δεκαετία τη χώρα, εμφανίζεται ενώπιον της κοινής γνώμης όχι απλά ως άμοιρη ευθυνών, αλλά ως δήθεν αξιόπιστος εγγυητής του δόγματος “νόμος και τάξη”».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αντί να εφαρμοστεί ένα οργανωμένο σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αυξάνονται οριζόντια οι ποινές. «Αποτελεί επιλογή σας να μπαίνουν στη φυλακή όσοι τους επιβάλλονται ποινές πάνω από 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστούν στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα πως «το νομοσχέδιο καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης που εφαρμόζονται εδώ και 100 χρόνια, προκρίνοντας την προχειρότητα και μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη».

Επισήμανε ότι αγνοήθηκαν οι παρατηρήσεις από 39 καθηγητές νομικών σχολών που ανέφεραν ότι «πολλές διατάξεις του σχεδίου νόμου εγείρουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο STAR, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε καραμπινάτα σκάνδαλα και σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Βάλατε στο συρτάρι τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την τηλεδιοίκηση, που είναι αποδεδειγμένο ότι αν είχε εγκατασταθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν θα είχαμε θρηνήσει 57 συνανθρώπους μας».

Τέλος, για την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε πως «το ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει αυτό να αλλάξει». «Για μας είναι κορυφαίο θέμα ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και θα το θέσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή