Μόντι: Συνεργασία με νέες ευκαιρίες

Μόντι: Συνεργασία με νέες ευκαιρίες

Στις προοπτικές των σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας αναφέρθηκε ο Ναρέντρα Μόντι

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενίσχυση της συνεργασίας προκειμένου Αθήνα και Νέο Δελχί να έρθουν πιο κοντά στους τομείς της άμυνας, της αντιτρομοκρατικής δράσης, της κυβερνοασφάλειας και της παροχής ασφάλειας στη θάλασσα συμφώνησαν χθες, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ινδίας Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι στη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Στην ατζέντα βρέθηκε, ακόμη, η ενίσχυση της συνεργασίας στην υψηλή τεχνολογία, στον τομέα των υποδομών και στην πράσινη μετάβαση, ενώ από τη συζήτηση δεν έλειψε, προφανώς, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία αποτελεί χώρο σύγκλισης των στρατηγικών συμφερόντων των δύο χωρών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναβρασμό.

Υπενθυμίζεται ότι δίχως κάποια σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Λεβάντε, από όποια από τις δύο άκρες του νήματος που ενώνει τα συμφέροντα Ελλάδας και Ινδίας κι αν ιδωθεί, τα στρατηγικά έργα διασύνδεσης των δύο χωρών, με κορυφαίο τον Διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης (IMEC), δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

«Οι συζητήσεις μας σήμερα έχουν ιδιαίτερο νόημα και είναι εξόχως παραγωγικές. Είναι πολύ ικανοποιητικό ότι προχωρούμε ταχύτατα, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας για διπλασιασμό του εμπορίου μας μέχρι το 2030. Εχουμε εντοπίσει νέες ευκαιρίες, για να δώσουμε νέα ενέργεια στη συνεργασία μας», είπε ο κ. Μόντι, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλία και η διασυνδεσιμότητα είναι για την Ελλάδα και την Ινδία καίριας σημασίας.

«Αληθινός φίλος»

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, πέρα από την ατζέντα των συνομιλιών στην οποία αναφέρθηκε, υπογράμμισε τις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες. «Μοιραζόμαστε και οι δύο μια ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είμαστε και οι δύο πιστοί στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη διπλωματία και τη σταθερότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Ινδού πρωθυπουργού.

Μόντι: Συνεργασία με νέες ευκαιρίες-1
Στρατηγική σύγκλιση για τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και συμφωνία να αυξήσουν με ταχύ ρυθμό την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, διαπίστωσαν χθες, στη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί, οι δύο πρωθυπουργοί Κυριάκος Μητσoτάκης και Ναρέντρα Μόντι. [A.P. PHOTO / MANISH SWARUP ]

«Στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μόντι βρήκα έναν οραματιστή, έναν ηγέτη με αρχές και, τολμώ να πω, έναν αληθινό φίλο. Και η σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μας με την Ινδία είναι εμφανής όχι μόνο στην αύξηση των διμερών μας επαφών κατά τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Ινδός πρωθυπουργός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν στόχο τον διπλασιασμό του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέχρι το 2030.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη γεωπολιτική διάσταση της σχέσης με την Ινδία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2028-2029. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν, όμως, η παρατήρηση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη θετική στάση της Ελλάδας «για τη μεταρρύθμιση του ίδιου του ΟΗΕ, προκειμένου να αντικατοπτρίζει περισσότερο τα μεταβαλλόμενα μοτίβα στην ανάπτυξη και την παγκόσμια ισχύ».

Εν ολίγοις η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συζήτησης σχετικά με τη συμπερίληψη στις δομές λήψης αποφάσεων (άρα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας) των νέων δυνάμεων του κόσμου. «Θεωρούμε την Ινδία έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Και δεδομένου του μεγέθους, της Ιστορίας και της στρατηγικής σημασίας σας, είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ινδία αναλαμβάνει με σθένος αυτόν τον νέο ηγετικό ρόλο. Θεωρούμε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη δική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας ουσιαστικά την εταιρική σχέση Ελλάδας και Ινδίας ως περίπου φυσική.

Οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Ινδία δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια, η ναυτιλία και τα logistics.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή