Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
συνέδριο-συριζα-λεπτό-προς-λεπτό-οι-εξ-562897444
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Γεμάτες οι κερκίδες στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο, όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακολουθήστε live:

22:37

Εικόνες από το συνέδριο

22:11

Η τοποθέτηση της Μ. Συρεγγέλα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, εκτιμώ πως μπορούμε με τις διακομματικές συζητήσεις να καταλήξουμε σε κοινά σημεία αναφοράς, μέσω των οποίων θα μειωθεί το αίσθημα κομματικής εχθρότητας και θα ενδυναμωθεί το δημοκρατικό πολίτευμα» τόνισε η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μαρία Συρεγγέλα, χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΝΔ τις εργασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ξεκίνησε σήμερα.

Χαρακτηρίζοντας τις εκπροσωπήσεις στα συνέδρια κομμάτων από άλλα κόμματα «κίνηση πολιτικού πολιτισμού» η κ. Συρεγγέλα εκτίμησε «πως με τον τρόπο αυτό περνάμε ένα όμορφο πολιτικό μήνυμα προς τους πολίτες που συνήθως μας βλέπουν να διαφωνούμε στη Βουλή ή και στα τηλεοπτικά πάνελ». Και επισήμανε πως «Στη Νέα Δημοκρατία, είμαστε υπέρ του διαλόγου και είμαστε, επίσης, ανοικτοί στη διαφορετική άποψη. Αυτό το αποδείξαμε και στην πράξη πολλές φορές».

Η Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ επικαλούμενη την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της, σημείωσε πως «θεωρούμε πως για να λειτουργήσει ομαλά η δημοκρατία στην Ελλάδα χρειάζεται ήπιο πολιτικό κλίμα, ήμερα πολιτικά ήθη και θεσμούς που να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας» και συμπλήρωσε «Προς την κατεύθυνση αυτή εργάστηκε την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίζει να το κάνει δίνοντας, παράλληλα, μάχη με παθογένειες οι οποίες είναι καλά θεμελιωμένες στη χώρα».

«Έχουμε την πολιτική βούληση και το σθένος να δώσουμε όσες μάχες χρειαστεί και ας ξεβολέψουμε ορισμένες και ορισμένους» τόνισε και ανέφερε πως «Ήδη έχουμε καταφέρει με σταθερά και τολμηρά βήματα να αναγεννήσουμε την ελληνική οικονομία, να ισχυροποιήσουμε την εθνική μας άμυνα, να αναδείξουμε την Ελλάδα ως διαμορφωτή των ευρωπαϊκών και όχι μόνο εξελίξεων. Φέραμε το κράτος πιο κοντά στον πολίτη μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης, μειώσαμε την ανεργία και ενισχύσαμε το κοινωνικό κράτος» είπε στη συνέχεια και υπενθύμισε πως όλα αυτά «τα πετύχαμε μέσα σε συνεχείς αντιξοότητες. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική κρίση και πρόσφατα και την κρίση ακρίβειας».

Η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές λέγοντας πως θεωρεί δεδομένο πως πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε προς τα έξω την πατρίδα μας: «Αντιλαμβάνομαι πως απευθύνομαι σε ένα ακροατήριο το οποίο, μάλλον, δεν βλέπει τη κατάσταση όπως εγώ. Είναι αναμενόμενο, αλλά και πολιτικό υγιές να έχουμε διαφορετικές θέσεις σε ορισμένα θέματα. Πρέπει, ωστόσο, σε κάποια θέματα να έχουμε ένα σημείο επαφής -βάζοντας στην άκρη τις όποιες ιδεολογικές μας διαφορές» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα: θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε προς τα έξω την εικόνα της χώρα μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. Όλες και όλοι φοράμε τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδος» όταν εκπροσωπούμε τη χώρα μας στο εξωτερικό. Υπάρχει κάποια ή κάποιος που να διαφωνεί με λογικά επιχειρήματα με την άποψη αυτή; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας εν όψη και των επικείμενων ευρωεκλογών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων μας να είναι άνθρωποι ικανοί και με διάθεση να προασπίσουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Είμαι σίγουρη πως τις εργασίες του συνεδρίου σας θα απασχολήσουν και οι ευρωεκλογές».

«Φυσικά, αντιλαμβάνομαι τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνει χώρα το συνέδριό σας, αλλά ουδεμία πρόθεση έχω να υπεισέλθω σε ζητήματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του κόμματός σας» είπε στη συνέχεια η Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ και έκλεισε τον χαιρετισμό της λέγοντας: «Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας».

22:09

 

Εικόνες από το συνέδριο

22:03

Ο Θανάσης Γλαβίνας εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

21:59

Η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα μίλησε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

21:56

Εικόνες από το συνέδριο 

21:44

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας

«Είθισται να λέγεται ότι τα συνέδρια των κομμάτων είναι σταθμοί στη λειτουργία τους. Βάζουν τον διάλογο στο κέντρο της πολιτικής. Τα συνέδρια δεν πρέπει να αυτοπεριορίζονται ως μία εσωτερική υπόθεση των μελών του κόμματος. Πρέπει όμως πρωτίστως να αφορούν την κοινωνία. Τα κόμματά μας αποτελούν τον πυρήνα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. 

(...) Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να διακατέχεται από νεοφιλελεύθερο δογματισμό και μία πρωτόγνωρα αλαζονική στάση απέναντι στους φορείς της. Η ποιότητα της ζωής υποβαθμίζεται. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια συρρικνώνει τις προοπτικές χιλιάδων οικογενειών να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Η αισχροκέρδεια των επιχειρηματικών ομίλων αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμης παθογένειας.

Χαίρομαι κ. πρόεδρε, χαίρομαι που μοιραζόμαστε την κοινή θέση και πίστη στο ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο». 

 

21:38

Η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα μίλησε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου σας. Οι εκπροσωπήσεις στα συνέδρια κομμάτων από άλλα κόμματα είναι μία κίνηση πολιτικού πολιτισμού. Εκτιμώ πως με τον τρόπο αυτό περνάμε ένα όμορφο πολιτικό μήνυμα προς τους πολίτες, που συνήθως μας βλέπουν να διαφωνούμε στη Βουλή ή στα τηλεοπτικά πάνελ. 

Στη Ν.Δ. είμαστε ανοιχτοί στη διαφορετική άποψη. Παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές εκτιμώ πως με τις διακομματικές συζητήσεις μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά σημεία αναφοράς, μέσα από τα οποία θα μειωθεί το αίσθημα κομματικής εχθρότητας». 

21:28

Κασσελάκης: Πάμε σε τετραπλές εκλογές - Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε 

Χρειάζομαι τα ικανά στελέχη, τα φωτεινά μυαλά δίπλα μου. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλά. Και ευτυχώς προχωράμε μαζί. Απέναντι σε όσους συνεχίζουν και έχουν αυταπάτες, σήμερα εμείς αντικρίζουμε την πραγματικότητα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Και η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται. 

Οσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη.

Ως τη μονη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δεν με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος.

Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Θα πάμε σε τετραπλές εκλογές. Για οργανώσεις μελών, νομαρχιακές, κεντρική επιτροπή και πρόεδρο. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε.

21:25

Κασσελάκης: Θα κριθώ στις εθνικές εκλογές

Χρειαζόμαστε χρόνο να ξεπεράσουμε τη συλλογική θλίψη της συντριβής του 2023. Χρόνο να αναστήσουμε ένα παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα. Χρόνο να συνθέσουμε προτάσεις κοστολογημένες -όχι τσιτάτα στον αέρα- για να πούμε στους πολίτες: Αυτοί είμαστε, αυτά πιστεύουμε, τόσο κοστίζουν, δώστε μας τη δύναμη να τα πετύχουμε. 

Εγώ Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ - και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές.

Θα συνεχίσω να βλέπω βιογραφικά, να φέρνω δίπλα μου τους καλύτερους της κοινωνίας, να βρίσκομαι από τη μία γωνιά της χώρας στην άλλη. Θα συνεχίσω να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα συνεχίσω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια έχοντας τη γλυκιά κούραση ότι και σήμερα υπερέβαλα εαυτόν, ότι μια μέρα ακόμα βρέθηκα παντού, στην πρώτη γραμμή, ότι και σήμερα αγωνίστηκα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

21:23

Κασσελάκης: Χρειάζομαι χρόνο και ομοψυχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, ευρωπαϊκό, με εσωτερική δημοκρατία. Τα όργανα δεν είναι πάνω από τα μέλη. Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τα μέλη. Ολοι είμαστε εδώ όσο είμαστε φωνή δική σας.

Καθαρά λοιπόν: Οποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει.

Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δεν λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%.

Ντρέτα λοιπόν, όπως πάντα: Χρειάζομαι χρόνο. Χρειαζόμαστε χρόνο. Χρόνο και ομοψυχία.

21:22

Κασσελάκης: Μακάρι να ήταν εδώ ο Τσίπρας

Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ. Και μακάρι να ήταν.

Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα; Ποιος θα ψηφίσει έναν χωρίς το όλον; Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι.

Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει; Τους δικαιολογώ, ως ένα βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους. Οτι θα έχουν έναν πρόεδρο - αχυράνθρωπο. Οτι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου. Οτι θα ζητάει ο εκλεγμένος πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος.

Οτι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη «θα σας δώσω φωνή» και «δεν θα σας προδώσω ποτέ» θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε.

Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δεν θα το βρείτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο.

21:19

Κασσελάκης: Οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί

Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τρίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες.

Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς.

Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε «ουρανοκατέβατο», όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε κι εμένα.

Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες.

Καταλάβατε λάθος. Στην Ελλάδα έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους.

21:17

Κασσελάκης: Δεν υπάρχει ομοψυχία 

Πρέπει να ξανασυστηθούμε ως κόμμα! Οχι μεταξύ μας, στην κοινωνία. Και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου μέσω της αξιοπιστίας μας. Για το κοινό. 

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει ένα προαπαιτούμενο: Ομοψυχία.

Θέλετε να συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;

Δεν υπάρχει ομοψυχία, φίλες και φίλοι.

Απέναντι στη δική σας ανιδιοτέλεια, που αφήνετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας για να είστε από σήμερα ως και την Κυριακή εδώ, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια ΕΓΩ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το ΕΜΕΙΣ.

Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες.

Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες.

21:15

 

Κασσελάκης: Ανασυγκρότηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 

Δεν μπορώ μόνος. Κανείς δεν μπορεί μόνος. Χρειάζεται μία δομή κόμματος που να υπηρετεί την κουλτούρα του άμεσου και συνεχούς διαλόγου με όλους. 

Να λειτουργήσουμε με τόλμη τα νέα think tanks του κόμματος, που θα προσθέσουν γνώση και εμπειρίες στην προγραμματική μας δουλειά.

Να στηρίξουμε ολόψυχα την ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε νέα βάση, απαλλαγμένη από τους μικρομεγαλισμούς και την αυτοαναφορικότητα του παρελθόντος.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει πραγματικά ένα κόμμα που εξελίσσεται και επανιδρύεται εν κινήσει, χωρίς να περιορίζεται στις ταμπέλες, χωρίς να χειραγωγείται από εξωγενείς παράγοντες ή να επηρεάζεται από την τοξικότητα της παραπολιτικής που καθημερινά εξαπολύουν εναντίον μας τα περισσότερα  ΜΜΕ.

Ενα κόμμα δημοκρατικό, που θα υπερβαίνει τη νοσηρή κατάσταση των παραλυτικών ισορροπιών των τάσεων και των a la carte κανόνων.

Ενα κόμμα που τα στελέχη του θα σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις στη δημόσια παρουσία τους.

Ενα κόμμα εξουσίας που καταφέρνει να ενώσει ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προελεύσεις –από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο– σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο.

21:12

Κασσελάκης: Προσπαθώ, όχι πάντα χωρίς λάθη

Να εκσυγχρονίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε τη λειτουργία μας, για να γίνουμε ένα κόμμα προσβάσιμο, όχι μόνο από όσες και όσους βρίσκουν τον τρόπο να δίνουν ζωή στις Οργανώσεις μας σε όλη την χώρα, αλλά και σε όσους θέλουν να συμμετέχουν, μέσω της τεχνολογίας, γιατί σε αυτές τις συνθήκες το εκλογικό μας σώμα περιλαμβάνει ανθρώπους που εργάζονται τις ώρες που συνεδριάζουμε, περιλαμβάνει μονογονεϊκές οικογένειες που δεν έχει τη δυνατότητα ο γονέας να φύγει από το σπίτι.

Περιλαμβάνει απόδημους.

Περιλαμβάνει εργαζόμενους σε σεζόν στα νησιά.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έχουν ανάγκη οι καιροί είναι ένα κόμμα που θα λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο για να μην πάει χαμένη ούτε μια δημοκρατική συμβολή, ούτε μια άποψη μέλους και ψηφοφόρου μας. Αυτό το εννοώ. Αδιαμεσολάβητη σχέση. Καθήκον μου είναι να το διασφαλίσω αυτό. Και στους λίγους μήνες που είμαι πρόεδρος, έχω προσπαθήσει να το κάνω πράξη. Προφανώς όχι πάντα χωρίς λάθη. 

21:11

Κασσελάκης: Αμφίδρομη διαβούλευση - Να δώσουμε αξία στις εσωκομματικές εκλογές

Ποτέ δεν πίστεψα ότι αυτά θα τα πετύχω μόνος. Μεσσίες ψάχνουν άλλα κόμματα. Οχι η Αριστερά! Οχι η προοδευτική παράταξη.

Αυτό που δεν έχει τελειώσει είναι τα δημοκρατικά κόμματα που εκλέγουν την ηγεσία τους και την εμπιστεύονται.

Να εμπιστευθούμε τη δύναμη και τη σοφία των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Των ανθρώπων που έχουν καταστατικά δικαιώματα, των ανθρώπων που θα αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα στο επερχόμενο Καταστατικό μας Συνέδριο για να δώσουμε αξία στην αμφίδρομη διαβούλευση, στα δημοψηφίσματα και στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές για όλα τα επίπεδα δημοκρατικής εκπροσώπησης.

 

21:08

Κασσελάκης: Βιάζομαι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακερδίσει τη Δεξιά

Αν για κάτι μπορεί να κατηγορηθώ και το δέχομαι, είναι ότι βιάζομαι. Αλλά βιάζομαι γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Βιάζομαι γιατί τα κοινωνικά αιτήματα είναι κατεπείγοντα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε χρόνο σε εσωστρέφεια και αναλύσεις χωρίς προτάσεις.

Βιάζομαι να ηγηθώ ενός σύγχρονου κόμματος που μαθαίνει από την κοινωνία και ταυτόχρονα κερδίζει την εμπιστοσύνη της με το παράδειγμα και τη δράση του.

Βιάζομαι γιατί ηγούμαι ενός κόμματος που θα μπορέσει να ξανακερδίσει τη Δεξιά, χτίζοντας μια μεγάλη, αυτοδύναμη προοδευτική συμμαχία.

21:07

Κασσελάκης: Κάποιοι δεν σεβάστηκαν τον Τσίπρα, ιδρυτή της κυβερνώσας αριστεράς

Δεν παραγνωρίζω, ούτε υποτιμώ τον ρόλο και την προσφορά κανενός. Τιμώ την ιστορία του χώρου που εντάχθηκα. Για να πετύχουμε, όμως, τους μεγάλους κοινούς μας στόχους, πρέπει να τολμήσουμε βαθιές αλλαγές με γενναιότητα.

Με μεγαλύτερη διαφάνεια και πλατύτερη συμμετοχή στη λειτουργία μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση προς τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και το δημοκρατικό κέντρο, αλλά και με την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων και της ηγεσίας από τη βάση. Κι αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό.

Δόθηκαν μάχες απέναντι σε αυτούς που δεν τα ήθελαν και κατέληξαν να διασπάσουν το κόμμα. Αυτά τα ψηφίσαμε στο συνέδριο του 2022. Αλλά κάποιοι δεν τα σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν και τον ιδρυτή της κυβερνώσας Αριστεράς, τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο δρόμος έχει ανοιχτεί. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ναρκοθετήσει τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής. 

 

 

21:04

Κασσελάκης: Μπήκα στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα της ήττας. Εσείς το αποφασίσατε

Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω «επιθετική εξαγορά» του κόμματος, ούτε αισθάνομαι CEO σε επιχείρηση, όπως με κατηγόρησαν.

Μπήκα συνειδητά στην πολιτική και στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύσκολη ώρα της ήττας, για να αγωνιστώ για την ολική επαναφορά και τη νίκη των προοδευτικών ιδεών και της προοδευτικής πολιτικής στην πατρίδα μας. 

Και σήμερα είμαι εδώ και σας μιλάω από αυτή τη θέση της ύψιστης ευθύνης, γιατί το αποφασίσατε εσείς. Ο πληγωμένος, αλλά περήφανος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τη μαζικότατη συμμετοχή σας στην πρωτόγνωρη εκλογική μας διαδικασία.

21:03

Κασσελάκης: Πρέπει να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικό, να συμβαδίζουμε με την εποχή

Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στις επαγγελματικές ενώσεις, τα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους, για να σπάσουμε τις προκαταλήψεις των μικρομεσαίων για τις θέσεις και την πολιτική μας.

Γι αυτό και χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη γνώση, τις εμπειρίες και τα δίκτυα των μελών μας. Γι αυτό και χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα μέλη.

Δεν ζούμε το τέλος της πολιτικής, των ιδεολογιών ή της ιστορίας, όπως βιάστηκαν να διακηρύξουν κάποιοι. Γι αυτό είμαστε εδώ. Γιατί πιστεύουμε στη δυνατότητα να αλλάξουμε την κοινωνία και τη χώρα μέσα από την πολιτική.

Για να εμπνεύσουμε ξανά τους συμπολίτες μας και ειδικά το νέο κόσμο, πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας και να γίνουμε ένα κόμμα σύγχρονο, ελκυστικό, που συμβαδίζει με την εποχή του.

Αυτό θέλω να κάνω, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

21:02

Κασσελάκης: Να μάθουμε να μιλάμε στην Gen Z

Η δικτύωση του κόμματος με τους φορείς συλλογικής έκφρασης και τα αποκεντρωμένα γνωσιακά δίκτυα (knowledge networks) της κοινωνίας είναι άμεση αναγκαιότητα.

Και αυτή μπορεί να συμβεί μόνο με τη μέγιστη αξιοποίηση των μελών μας, των φίλων μας, αλλά και όσων συνεργάζονται μαζί μας θεματικά.

Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στη νεολαία με τον τρόπο που αυτή σήμερα ζει, επικοινωνεί και λειτουργεί. Εκτός από τους Boomers και τους Millennials, πρέπει να μάθουμε πώς να μιλάμε στη Γενιά Ζ (Gen Z), τους νέους και τις νέες που πέρασαν την εφηβεία ή τα φοιτητικά τους χρόνια μέσα στη δοκιμασία και τον εγκλεισμό της πανδημίας.

Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στις ενώσεις των εργαζομένων και να διεκδικήσουμε τη ριζική τους ανανέωση και τη διεύρυνσή τους με τις νέες μορφές εργασίας.

Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στην αυτοδιοίκηση, τον μαζικότερο χώρο ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινά. Να ξανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας για την προοδευτική διοίκηση των πόλεων και των περιφερειών. Ωστε σε 4 χρόνια από τώρα να μη ξαναμιλάμε για χαμένες ευκαιρίες και πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής.

21:00

Κασσελάκης: Με απασχολεί η αυτοκριτική, χρειαζόμαστε ανοικτό κόμμα

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, σύγχρονο. 

Κάπου ανάμεσα στο 2019 και στο 2023 άκουσα τη διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί το 2015 να κέρδισε τις εκλογές και να έγινε κυβέρνηση, αλλά δεν κέρδισε την εξουσία. Οι αρμοί της εξουσίας ήταν στα χέρια άλλων.

Διαβάζω επίσης στις αποφάσεις μας για τη διαρκή αδυναμία μας να αποκτήσουμε σχέσεις, γείωση και επιρροή στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα εργατικά σωματεία.

Με απασχολούν πολύ αυτές οι διαπιστώσεις, αυτή η συλλογική εμπειρία και αυτοκριτική».

20:56

Κασσελάκης: Χάρη στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να φέρει το ν/σ για την ισότητα στον γάμο

«Ελληνικό όνειρο σημαίνει ένα μεγάλο σχέδιο αποκέντρωσης για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση. Σημαίνει ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με αναδιανομή γης και τράπεζα αγροτικών πιστώσεων.

Ελληνικό όνειρο σημαίνει ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης, συμπερίληψη και προσβασιμότητα σε υποδομές, μεταφορές και υπηρεσίες για όλους και όλες.

Σημαίνει στεγαστικά προγράμματα στην περιφέρεια, σε συνδυασμό με ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων και δημιουργία hubs έρευνας και τεχνολογίας, ώστε να φέρουμε πίσω στην ελληνική περιφέρεια επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Σημαίνει μια κοινωνία χωρίς έμφυλες ανισότητες, απαλλαγμένη από τη βία. Ελληνικό όνειρο σημαίνει αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και νομική αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας.

Χάρη στη δική μας πίεση με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να φέρει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο στη Βουλή, που υπερψηφίστηκε χάρη στη δική μας ψήφο. Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ η ισότητα δεν θα ήταν σήμερα νόμος του ελληνικού κράτους. Η πίεσή μας δούλεψε. Αυτό σημαίνει έμπρακτη αντιπολίτευση». 

20:52

Κασσελάκης: Αναβάθμιση των κρατικών ΑΕΙ

Δέσμευή μας η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Διπλασιασμός του αριθμού καθηγητών σε βάθος τριετίας, ώστε να είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές. Διπλασιασμός της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.

 

20:51

Κασσελάκης: Οι βάσεις για το «ελλληνικό όνειρο»

Η δική μας προοδευτική αντεπίθεση συνοψίζεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες.

1. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Μια ευρωπαϊκή Ελλάδα με ηγετικό γεωπολιτικό ρόλο ειρήνης, σταθερότητας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

2. Ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό. Με ένα νέο λειτουργικό πρότυπο διακυβέρνησης του κράτους, με αρωγό την τεχνολογία, και όχι τεχνοφοβικό. Ενα κράτος που θα σχεδιάσει και θα υπηρετεί ένα μακρόπνοο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για το κοινό καλό και το περιβάλλον. Ενα κράτος που δεν θα συναλλάσσεται ο υπουργός κάτω από το τραπέζι και δεν θα επεμβαίνει στη λειτουργία του. Με διαφανή διακυβέρνηση και λογοδοσία. Με πραγματική δημοκρατία.

3. Ευημερία και πρόοδος για όλους. Με μια οικονομία που θα φέρει ανάπτυξη και κοινωνική κινητικότητα για τους ανθρώπους. Με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και απολαβές που επιτρέπουν την αποταμίευση. Με κεφαλαιαγορές που θα λειτουργούν σωστά. Με δίκαιη, συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση.

4. Με καθολική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών από ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Εμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ με ενίσχυση υποδομών, διπλασιασμό των αποδοχών των υγειονομικών και άλλα μέτρα που είναι αυτονόητα να γίνουν. 

Οταν δεν επενδύεις στην υγεία, το πληρώνεις περισσότερο μετά.

4. Ενα σταθερό, απλό και κατανοητό φορολογικό σύστημα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Θεμέλιο του συστήματος θα αποτελέσει ένας προοδευτικός φόρος εισοδήματος, ένας προοδευτικός συντελεστής για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και η προοδευτικότητα στη φορολογία της περιουσίας. Απλά πράγματα, δίκαια, δεν αλλάζουν κάθε τρεις μήνες.

5. Μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας. 

6. Δημόσιο δωρεάν συμπεριληπτικό σχολείο.

20:42

Κασσελάκης: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα προστασίας της ίδιας της δημοκρατίας.

«Αυτό το ιστορικό καθήκον δεν μπορεί να το αναλάβει ούτε το ΠΑΣΟΚ, που στα περισσότερα παραμένει συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ, ούτε η μικρή, πολυδιασπασμένη, αυτοαναφορική Αριστερά. Μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε και μπορούμε να βγάλουμε την πατρίδα από το τέλμα».

20:40

Κασσελάκης: Η Ελλάδα στην υπηρεσία ολιγαρχών - Μαζική φυγή

Η Ν.Δ. έχει θέσει το κράτος στην υπηρεσία ολιγαρχών, καρτέλ και της Greek mafia.

Η νέα γενιά καταδικασμένη είτε στην ανεργία είτε στην ελαστική, επισφαλή και φθηνή εργασία, βιώνει ένα μίζερο παρόν χωρίς μέλλον, χωρίς προοπτική.

Η μαζική φυγή ενός πολύτιμου επιστημονικού-πνευματικού δυναμικού στο εξωτερικό αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για το μέλλον της χώρας και επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα.

Δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας να είναι τα μυαλά της. 

Η βαθιά κοινωνική κρίση οδηγεί στην παραίτηση και τις μειωμένες προσδοκίες και συνοδεύεται από την κρίση της πολιτικής και των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Την καλλιέργεια της αντίληψης ότι «όλοι είναι ίδιοι». Ελληνίδα και Ελληνα σου υπόσχομαι, δεν είναι όλοι ίδιοι. 

20:38

Κασσελάκης: Το επιχείρημα του Μητσοτάκη είναι ένα άρθρο του Economist

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. 

«Η κυβέρνηση, αντί να απολογηθεί, επιτίθεται προκλητικά στους 330 Ευρωβουλευτές, που υποστήριξαν το ψήφισμα. Λες και έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δύναμη να βάλει 330 ευρωβουλευτές. Μακάρει να είχαμε αυτή τη δύναμη. 

Ο κ. Μητσοτάκης περιφρονεί και κατασυκοφαντεί τους θεσμούς της Ευρώπης. Mόλις προχθές επιχείρησε να προσπεράσει και να υποβαθμίσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ένα δημοσίευμα του Economist!

Αυτό είναι το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη. Πετυχημένοι θεσμοί, εναντίον νεός άρθρου.

Η διαπλοκή και η διαφθορά αποτελεί ένα τεράστιο δομικό πρόβλημα της χώρας. Τι ακριβώς θέλει, να καταργήσουμε και το Ευρωκοινοβούλιο;»

20:35

Κασσελάκης: Προσπαθούν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου

«Πέντε μήνες προσπαθούν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου, όπως έκαναν και στον Αλέξη Τσίπρα τόσα χρόνια, όπως κάνουν και στο κόμμα μας τόσα χρόνια. Φτάνει. Προοδευτική αντεπίθεση τώρα».

20:34

Κασσελάκης: Απαράδεκτο το άρον άρον κλείσιμο της Επιτροπής για τα Τέμπη

Σε λίγες ημέρες, στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η επέτειος του εγκλήματος των Τεμπών.

Δεν ξεχνάμε τις 57 ζωές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν. Δεν ξεχνάμε τις οικογένειές τους που απαιτούν δικαιοσύνη. Δεν ξεχνάμε τους τραυματίες.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής για το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της.

 

20:30

Κασσελάκης: Κατηγορηματικά αντίθετοι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Απαξιώνει τα δημόσια πανεπιστήμια με υποχρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού. Παραβιάζει το αυτοδιοίκητό τους. Οδηγεί τα περιφερειακά πανεπιστήμια σε μαρασμό και κλείσιμο.

Παραβιάζει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 για να προωθήσει με αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και θα δώσουμε τη μάχη μας στη Βουλή και στην κοινωνία. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για τη δημόσια παιδεία και την τήρηση του Συντάγματος.

Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι ένα βαθύ κράτος αναξιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων. Ενα κράτος με διαλυμένες υποδομές και ελεγκτικούς μηχανισμούς».

20:27

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση απαξιώνει εσκεμμένα το ΕΣΥ

«Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά το κοινωνικό κράτος.

Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη βλέπουν ότι η κυβέρνησή του απαξιώνει το Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Μόνο η ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου στον Αδωνη Γεωργιάδη, τον άνθρωπο που το 2013 υπερηφανευόταν ότι έκλεισε 7 νοσοκομεία και απέλυσε 2.500 ιατρούς και νοσηλευτές, αρκεί να μας δείξει τις σημερινές κυβερνητικές επιδιώξεις! 

Εξίσου αποδεδειγμένο είναι ότι η κυβέρνηση απαξιώνει εσκεμμένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας μας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων».

20:25

 

Κασσελάκης: Στηρίζουμε τους αγρότες

«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ο αγώνας τους αφορά την ίδια την επιβίωση της υπαίθρου και την προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής.

Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγροτών και των κινητοποιήσεων τους, αναδείξαμε τα προβλήματά τους στη Βουλή και καταθέσαμε οκτώ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις - λύσεις για τη στήριξη και την προοπτική τους. Το ότι είμαστε δίπλα τους και τους ακούμε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι αγρότες ζητάνε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις δικές μας προτάσεις. Αυτό είναι έμπρακτη αντιπολίτευση. 

20:24

Στιγμιότυπο από το συνέδριο

20:23

Εμείς ψηφίσαμε εναντίον των servicers και funds

«Με τον πτωχευτικό κώδικα του 2020 και με τον “Ηρακλή” έχει ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες πλειστηριασμούς. Χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αναδιανομή της περιουσίας από τα χέρια της μεσαίας τάξης, στις τράπεζες και τα ανεξέλεγκτα funds. Εμείς καταψηφίσαμε τους servicers και τα funds».

20:21

Κασσελάκης: «Προτεραιότητες» της Ν.Δ. τα υπερκέρδη των εταιρειών

«7,5 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη για τις τράπεζες για το 2022 και το 2023. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Αυτό σημαίνει απώλεια άνω των 40 δισ. ευρώ για το Δημόσιο. Και στις τράπεζες η ίδια λογική, όπως με τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ. Εν μια νυκτί χάθηκε ο δημόσιος έλεγχος των πιο κρίσιμων επιχειρήσεων.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Ν.Δ.

Τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων στην ηλεκτρική ενέργεια και στα διυλιστήρια ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών. Η Ν.Δ. τροφοδοτεί τον πληθωρισμό απληστίας. Η ακρίβεια στην Ελλάδα εξελίσσεται σε μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος, από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη προς τους λίγους μεγάλους. Οι όποιες ελάχιστες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις δεν καλύπτουν καν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στη στεγαστική πολιτική. Διαθέτει πολύ λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ για τον σκοπό αυτό, την ώρα που παραμένει μία από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν διαθέτει καν κοινωνική κατοικία.

Το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύτηκε κατά 20 δισ. ευρώ από το 2019 και πνίγει την κοινωνία».

20:17

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση παραδέχεται το καρτέλ - Προκλητική φοροασυλία

«Η Ελλάδα έχει θλιβερές πρωτιές, στον πληθωρισμό των τροφίμων, στην πανάκριβη βενζίνη, στα δυσθεώρητα έξοδα στέγασης, που απορροφούν το 40%-50% του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, όπως έκαναν 12 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιμένει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Δηλαδή παραδέχεται το καρτέλ που υπάρχει. Αλλιώς θα είχε αποτέλεσμα.

Γιατί δεν ρωτούν την Πορτογαλία και την Ισπανία, που μηδένισαν τον ΦΠΑ και οι τιμές μειώθηκαν 17,9% και 7,4% οι τιμές αντίστοιχα;

Την ίδια στιγμή, κάποιοι λίγοι και ισχυροί σωρεύουν υπερκέρδη και απολαμβάνουν προκλητική φοροασυλία.

10,41 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το 2022. Αύξηση 305%. Εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια, τράπεζες στην κορυφή».

20:14

 

Ο Κασσελάκης στο βήμα

 

20:12

Κασσελάκης: Η Ν.Δ. πολλαπλασιάζει τις ανισότητες

«Οι πολλαπλές διεθνείς κρίσεις μεγεθύνονται και οξύνονται στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα αποτελέσματα 4,5 χρόνων διακυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, η υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν το «success story» και την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η Ν.Δ. και τα Μέσα που τη στηρίζουν. Ολη η Ελλάδα το ξέρει.

Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί, η χαμηλή αγοραστική δύναμη, η στεγαστική κρίση, το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος και η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Η στρατηγική της Ν.Δ. πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και υποβαθμίζει το περιβάλλον. Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και των νέων ανθρώπων. Υπηρετεί ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους».

20:11

Κασσελάκης: Η ένταξη στην Ε.Ε. και όχι στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα

«Στηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Είμαστε υπέρ της απονομής καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Γεωργία, εφόσον εκπληρώσουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Η ευρωπαϊκή ένταξη αυτών των χωρών διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και όχι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. 

Στην περίπτωση της Αλβανίας, για μας σαφές κριτήριο της ευρωπαϊκής της προοπτικής είναι ο σεβασμός του κράτος δικαίου και ειδικά των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όπως κατοχυρώθηκαν από την κυβέρνηση μας το 2019.

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να φτιάξουμε. Και για να γίνει πράξη, χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική πλειοψηφία, ξεκινώντας από το νέο Ευρωκοινοβούλιο. Για αυτό πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή Αριστερά και να απευθύνει κάλεσμα για ενωτική πορεία στους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Αυτές τις θέσεις θα τις παρουσιάσουμε αναλυτικά στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές. Και θα τις εμπλουτίσουμε μέσα από το διάλογό με τα μέλη μας, με τα Τμήματα, με τα think tanks, με την κοινωνία, με όλους τους συμπολίτες μας. 

20:08

Κασσελάκης: Κοινωνική Ευρώπη με «αναγκαστική αλληλεγγύη»

Ενσωμάτωση του κοινωνικού πυλώνα θεμελιωδών δικαιωμάτων με δεσμευτική ισχύ σε μια νέα, δημοκρατική Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Θεσμοθέτηση ενιαίου τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου καταδικάζει τις χώρες εισόδου σε μόνιμες αποθήκες ψυχών της Ευρώπης. Διεκδικούμε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης με ασφαλείς, νόμιμες διόδους και υποχρεωτική, αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα 27 κράτη-μέλη. Αναγκαστική αλληλεγγύη. Είναι η μόνη στρατηγική για να αποσυμφορηθούν οριστικά οι χώρες εισόδου και να χτυπηθούν αποφασιστικά τα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων. 

20:06

 

Κασσελάκης: Ποια Ευρώπη θέλουμε

Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία. Με γεωπολιτική, αμυντική, ενεργειακή χειραφέτηση από τρίτες δυνάμεις. Με άμεσες διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

H Ευρώπη που θέλουμε θα συνεισφέρει στην ειρήνη, τη σταθεροποίηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, αντί να παίρνει μέρος σε πολεμικές συρράξεις. Ευρώπη που δεν θα αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από τον κ. Ερντογάν, αλλά θα επιβάλει εκείνη τους όρους του ευρωτουρκικού διαλόγου.

Θέλουμε μία Δημοκρατική Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό; Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και υπέρβαση του διακυβερνητικού μοντέλου. Άρση της ομοφωνίας σε όλους τους τομείς πολιτικής πλην της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Νομοθετική πρωτοβουλία, εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν και της Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό. Και ως ένα έμπρακτο βήμα πολιτικής ολοκλήρωσης, εκλογή του 10% των Ευρωβουλευτών από κοινές λίστες ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.

20:03

Στέφανος Κασσελάκης, Ράνια Σβίγκου, Τάιλερ ΜακΜπέθ

20:00

Κασσελάκης: Θα δώσουμε μάχη στις Ευρωεκλογές

«Η αύξηση της επιρροής της ακροδεξιάς θα έχει τραγικές συνέπειες σε κρισιμότατες πολιτικές της Ένωσης, όπως η κλιματική και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η κρισιμότητα των Ευρωεκλογών είναι μεγάλη για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν εθνική κυβέρνηση. Καθορίζουν όμως την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για τα επόμενα 5 χρόνια, με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα με ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική. Το απέδειξε με τους αγώνες του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς και ταυτόχρονα ως γέφυρα με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας στις προτάσεις μας για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης»

19:59

Κασσελάκης: «Νεοφιλελευθερισμός μεταμφιεσμένος σε κεντρώα δύναμη»

Ο πραγματικός εχθρός των λαών της Ευρώπης είναι η μεθοδευμένη κατεύθυνση της οργής των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που δεν έχουν, προς την ακροδεξιά.

Ο στόχος όσων το κάνουν αυτό είναι να μείνει άθιχτος ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού που επιχειρεί να μεταμφιεστεί σε μια κεντρώα δύναμη.

Αυτό δηλαδή που κάνει στην Ελλάδα και ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα από την άνοδο της Ακροδεξιάς στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

19:56

Κασσελάκης: Αυξάνονται οι παγκόσμιες εξοπλιστικές δαπάνες αντί να αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες. 

Στις δυτικές κοινωνίες διογκώνεται η αγανάκτηση.

19:55

«Εκατομμύρια άνθρωποι στο μέλλον θα έχουν ως μοναδική λύση την μετανάστευση»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις διεθνείς κρίσεις - από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις επιθέσεις Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

19:50

Στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης: «Εσείς είστε ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας είναι. Εσείς είστε, τα μέλη μας».

19:45

Η ανάρτηση Κασσελάκη για το Συνέδριο

19:44

Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη

19:37

Ο Τάιλερ ΜακΜπέθ

19:35

Χρ. Γιαννούλης: Κάθε τι που λέγεται από τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί κατεύθυνση στην οποία πρέπει να πειθαρχήσουν όλοι

Ο Χρήστος Γιαννούλης, κατά την είσοδό του, ανέφερε πως «ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς» και πως «κάθε τι που λέγεται από τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί κατεύθυνση στην οποία πρέπει να πειθαρχήσουν όλοι για το καλό του πολίτη και της χώρας. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να προσθέσουμε παρά το ότι ακούμε τον άνθρωπο που δημιούργησε τον ΣΥΡΙΖΑ, τις κυβερνήσεις της εξουσίας του 36% και προχωράμε με βήματα σταθερά για τους πολίτες».

19:34

Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος

19:32

Χειραψία Θεοδώρας Τζάκρη με Χάρη Δούκα

19:27

Ο Κώστας Ζαχαριάδης φωτογραφίζεται με τον Χάρη Δούκα

19:25

Β. Κόκκαλης: «Σοφή η δήλωση Τσίπρα – Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να ανασυνταχθεί»

«Σοφή η δήλωση Τσίπρα και πολύ σωστή», δήλωσε κατά την είσοδό του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να ανασυνταχθεί», πρόσθεσε.

19:24

Χειραψία της Ολγας Γεροβασίλης με τον Νίκο Παππά 

19:23

Εικόνες από το συνέδριο στο κλειστό γήπεδο Τάε Κβον Ντο

Σωκράτης Φάμελλος, Διονύσης Τεμπονέρας
Ευάγγελος Αποστολάκης, Χάρης Δούκας
19:21

Γ. Σακελλαρίδης: Με θλίβουν όσα συμβαίνουν

Με θλίβουν όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εκ νέου εκλογές και βλέπει το ίδιο πρόβλημα που βλέπαμε όλοι μας, τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στην ΕΡΤNEWS λίγo μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του στην ενεργό πολιτική μετά από 8 χρόνια. Ακόμα μεταξύ άλλων είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «μαύρη τρύπα» που ρουφάει την αξιοπρέπεια του κόσμου της Αριστεράς.

 

19:19

Δ. Τεμπονέρας: Είναι η ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση

«Είναι η ώρα των μελών, των φίλων και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, κατά την άφιξή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα οι μόνοι νόμιμοι, πραγματικοί ιδιοκτήτες παίρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και διαμορφώνουν την επόμενη μέρα. Είναι μια μέρα γιορτής, μια μέρα δημοκρατίας, καλές εργασίες στο Συνέδριό μας», πρόσθεσε.

19:17

Παρέμβαση Τσίπρα

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση για τις εσωκομματικές εξελίξεις, ζητώντας προσφυγή στα μέλη του κόμματος, προειδοποιώντας ότι αλλιώς το κόμμα οδηγείται σε εκλογική αποτυχία.