Ποινικός Κώδικας: Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου

Ποινικός Κώδικας: Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου

Η αντιπολίτευση προαναγγέλλει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο

8' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα.  

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Γιώργος Φλωρίδης είχε προαναγγείλει ρύθμιση για ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους σημειώνοντας πως οι αλλαγές αποσκοπούν στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Η αντιπολίτευση προαναγγέλλει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προχώρησε σε νομοτεχνικές τροποποιήσεις, κάνοντας δεκτές προτάσεις που είχαν καταθέσει κόμματα και αρμόδιοι φορείς. Αναλυτικά:

-Προστίθεται η υποχρέωση προκαταρτικής ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα, αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπως πλαστογραφία ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και εκβίαση.

-Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

-Αυξάνεται η προθεσμία κλήτευσης των αστυνομικών, με αίτημα του κατηγορουμένου, από 5 σε 10 ημέρες.

-Ορίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίζει για την κύρια ποινή, τις περιστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται το είδος και το μέτρο της, καθώς και για τους λόγους αύξησης ή μείωσής της. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίζουν οι τακτικοί δικαστές.

Το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται ο υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου και στα πλημμελήματα που ανήκουν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ. ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν.

Ποινικό αδίκημα οι προπηλακισμοί σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων, καθηγητών

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια, έχει περιληφθεί άρθρο που ορίζει ότι «όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή».

Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όσοι εισέρχονται εφεξής σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσουν τη λειτουργία του, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ίδιες ποινές.

Στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέρθηκε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σε παρέμβασή του νωρίτερα στην ολομέλεια. «Στις 12 Μαρτίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα κατά της βίας εναντίον των γιατρών και των νοσηλευτών. Δεν το γνώριζα. Με ενημέρωσε σήμερα γιατρός που με κάλεσε στο τηλέφωνο για να με προσκαλέσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που θα είναι αφιερωμένη σε αυτή την ημέρα. Γιατί με θυμήθηκαν να με καλέσουν; Διότι στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, υπάρχει διάταξη η οποία προστατεύει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, από τη βία που ασκείται εναντίον τους, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Ακούμε κριτική (σ.σ. από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ότι νομοθετούμε με βάση ένα λαϊκό αίσθημα. Οχι. Νομοθετούμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Φαντάζομαι θα μας καλέσουν καθηγητές και δάσκαλοι. Γιατί για πρώτη φορά νομοθετούμε και δημιουργούμε ποινικά αδικήματα για όσους ασκούν πράξεις βίας εναντίον τους. Αυτό δεν είναι ποινικός λαϊκισμός. Είναι μια γνήσια απάντηση σε υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού λαού και κοινωνικών ομάδων που δρουν για το καλό του κοινωνικού συνόλου».

Ανδρουλάκης: «Νομοθέτηση του ποινικού λαϊκισμού»

Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, κάνοντας λόγο για «νομοθέτηση του ποινικού λαϊκισμού».

«Για μία ακόμα φορά το επικοινωνιακό περιτύλιγμα απέχει από την πραγματικότητα. Για πολλοστή φορά μέσα σε 5 χρόνια η κυβέρνησή σας τροποποιεί τους Ποινικούς Κώδικες με βάση αποκλειστικά τις ανάγκες της επικαιρότητας», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Χαρακτήρισε δε «πρωτότυπο» το ότι «μια κυβέρνηση που κυβερνά σχεδόν μισή δεκαετία τη χώρα, εμφανίζεται ενώπιον της κοινής γνώμης όχι απλά ως άμοιρη ευθυνών, αλλά ως δήθεν αξιόπιστος εγγυητής του δόγματος “νόμος και τάξη”».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αντί να εφαρμοστεί ένα οργανωμένο σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αυξάνονται οριζόντια οι ποινές. «Αποτελεί επιλογή σας να μπαίνουν στη φυλακή όσοι τους επιβάλλονται ποινές πάνω από 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστούν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα πως «το νομοσχέδιο καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης που εφαρμόζονται εδώ και 100 χρόνια, προκρίνοντας την προχειρότητα και μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη».

Νέα Αριστερά

«Ο μόνος τίτλος που θα ταίριαζε σε αυτό το νομοσχέδιο είναι “όπισθεν ολοταχώς”. Με υπότιτλο: “με περισσότερη φυλακή”» σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στους ποινικούς κώδικες, υποστηρίζοντας ότι «ούτε σε επιτάχυνση σκοπεύετε, ούτε σε αναβάθμιση της ποινικής δίκης, ούτε σε εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς είπε ότι η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες ρυθμίσεις γιατί «οι συνθήκες που γεννούν το έγκλημα θα συνεχίσουν να υπάρχουν», γιατί η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν αντιμετωπίζεται με «οπισθοδρομικές αυστηροποιήσεις» του νόμου για τους ανήλικους, γιατί η ενδοοικογενειακή βία δεν αντιμετωπίζεται με ρυθμίσεις «που φτιάχνονται “στο πόδι”», γιατί οι γυναικοκτονίες δεν αντιμετωπίζονται «με επικοινωνιακές φιέστες για τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία», αλλά με τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία». Είπε ότι η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί είναι το ακριβώς αντίθετο από μια ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική που θα εμπέδωνε το αίσθημα δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Σχολίασε ότι ο υπουργός Γ. Φλωρίδης και η κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τον εκσυγχρονισμό «γεμίζοντας ακόμα παραπάνω τις ήδη συνωστισμένες φυλακές», ποινικοποιώντας κάθε κοινωνική διεκδίκηση και απαντώντας με «ποινικό λαϊκισμό» στο εύλογο αίτημα της κοινωνίας για ασφάλεια. «Φαντάζομαι ότι θα χαρούν πολύ στο Συμβούλιο της Ευρώπης να μάθουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα νομοσχέδιο λέγοντας “τέρμα στους δικαιωματιστές”» σχολίασε.

Τόνισε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η αντεγκληματική πολιτική και πως η μόνη απάντηση που έχει στην αύξηση της εγκληματικότητας ή όταν ένα έγκλημα επηρεάζει ιδιαίτερα την κοινωνία, είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Εθεσε το ερώτημα αν ύστερα από τόσες τροποποιήσεις και αυστηροποίηση ποινών έχει περιοριστεί η εγκληματικότητα. Επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που κλήθηκαν σε ακρόαση είπαν ότι η αυστηροποίηση των ποινών όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ότι δεν νοείται τροποποίηση των ποινικών κωδίκων χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Σχολίασε ότι ο κ. Φλωρίδης προσέβαλε συλλήβδην ακαδημαϊκούς και δικηγορικό σώμα μιλώντας για «δικηγόρους που νομοθετούν για τους πελάτες τους» και «καθηγητάδες».

Τον κατηγόρησε ότι λειτουργεί «προκλητικά και διχαστικά», «έχοντας φτιάξει ήδη μια τερατώδη αφήγηση: ή με το νομοσχέδιο ή με την εγκληματικότητα».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η αντεγκληματική πολιτική είναι πολυεπίπεδη, με πρώτο επίπεδο εκείνο της κοινωνικής πρόληψης, δηλαδή μέτρα «που αφορούν όλους τους πολίτες και στοχεύουν στην ικανοποίηση όλων των βασικών αναγκών αξιοπρεπούς διαβίωσης: διατροφής, στέγης, εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ασφάλειας, εργασίας κ.λπ.». Στον αντίποδα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακρίβεια, πληθωρισμό απληστία, αισχροκέρδεια στις πλάτες των καταναλωτών, στεγαστική κρίση, «αγρότες σε απόγνωση λόγω του απαγορευτικού κόστους παραγωγής», δημόσιο σύστημα υγείας «διαλυμένο κι η απάντηση είναι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία» και, τέλος, πρόθεση για «πλήρη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Επιπλέον την κατηγόρησε ότι ετοιμάζει την ολοκλήρωση της «αντι-μεταρρύθμισης» για την ψυχική υγεία που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι «σε έναν σοβαρό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντεγκληματικής πολιτικής, η εφαρμογή του ποινικού νόμου, οι ποινές και εντέλει η καταστολή είναι το τελευταίο επίπεδο» και πως η κυβέρνηση μόνιμα με αυτό το επίπεδο ασχολείται.

Σχολίασε ότι «μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε μεγάλος κόπος για να φιλοτεχνηθεί ένα προοδευτικό υποτίθεται προφίλ για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, με τις ψήφους της προοδευτικής αντιπολίτευσης βέβαια» και πως «σήμερα επανέρχεστε στις “εργοστασιακές ρυθμίσεις” της Δεξιάς και μπορεί επιτέλους να ψηφίσει κι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης που απείχε την περασμένη εβδομάδα». Υποστήριξε ότι «η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας, στην οποία καταφεύγετε εδώ και πέντε χρόνια, συνιστά ποινικό λαϊκισμό, είναι μια ακροδεξιά πολιτική». «Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια πολιτική» είπε, «όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα για να βελτιώσεις τις κοινωνικές συνθήκες και να περιορίσεις έτσι τις αιτίες που γεννούν το έγκλημα, το αντίθετο μάλιστα, αλλά στην εύλογη κραυγή αγωνίας της κοινωνίας για ασφάλεια ή μετά από ένα ειδεχθές έγκλημα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, η απάντηση είναι κι άλλες ποινές, κι άλλες φυλακές».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας και ότι «προσπαθεί όλη η κυβέρνηση και το κόμμα της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης να μας πείσουν ότι είναι κάποιοι “κακοί” εκεί στο ευρωκοινοβούλιο που ζήλεψαν τη δόξα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη και επιτίθενται, ενόψει των ευρωεκλογών». «Αυτό το πρωτοφανές στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ψήφισμα είναι μια μαύρη κηλίδα που θα καταγραφεί και ιστορικά θα χρεωθεί στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη» επισήμανε. Πρόσθεσε ότι «το κράτος δικαίου παραβιάζεται ευθέως στην υπόθεση των υποκλοπών. Του predator και της ΕΥΠ που ελέγχεται από τον πρωθυπουργό». Το κράτος δικαίου «παραβιάζεται όταν η κυβέρνηση στοχοποιεί τις Ανεξάρτητες Αρχές, που κατοχυρώνονται από το ίδιο το Σύνταγμα και κάνει προσωπικές επιθέσεις στους επικεφαλής τους, όπως κάνατε ξεδιάντροπα με την ΑΔΑΕ και τον κ. Ράμμο». Το κράτος δικαίου «βουλιάζει στα ανοιχτά της Πύλου». Το κράτος δικαίου «κινδυνεύει και παραβιάζεται όταν με ευθύνη της δικής σας πλειοψηφίας, βλέπουμε τα απαράδεκτα που διαδραματίζονται στην εξεταστική επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη». Πρόσθεσε ότι η Νέα Αριστερά αποχώρησε από «μια εξεταστική επιτροπή-παρωδία», «γιατί αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στη συγκάλυψη του εγκλήματος». «Στήσατε μια επιτροπή για να ρίξετε στάχτη στα μάτια, έχοντας εξαρχής σχεδιάσει να μη δεχτείτε να εξεταστεί κανένας άλλος μάρτυρας πλην εκείνων που θεωρούσατε ασφαλείς για εσάς» υπογράμμισε.

Σχολίασε ότι «δεν είναι μόνο κάποιοι “κακοί” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ανησυχούν για το κράτος δικαίου από δήθεν ιδιοτελείς σκοπούς. Είναι κυρίως οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της χώρας που αγωνιούν για το κράτος δικαίου και την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή