Θεωρείο: Η καμπάνια και το δώρο

Θεωρείο: Η καμπάνια και το δώρο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τσίπρας ακύρωσε την καμπάνια Κασσελάκη

Το ιδιαίτερα ηχηρό άδειασμα του Αλέξη Τσίπρα στον Στέφανο Κασσελάκη έπειτα από μήνες σιωπής του πρώην πρωθυπουργού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η πιο «βαριά» φράση του Τσίπρα, έλεγαν κομματικές πηγές, είναι εκείνη που αναφέρει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κριθεί και για τη μέχρι τώρα πορεία του, σε ένα έμμεσο αλλά σαφές άδειασμα για τα πεπραγμένα του. Με την τοποθέτησή του, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε και την προεκλογική καμπάνια του κ. Κασσελάκη, ο οποίος επικαλείτο διαρκώς τον πρώην πρόεδρο σαν να ήταν ο εκλεκτός του. Αυτό ο 35χρονος πρόεδρος δεν θα μπορέσει να το ξανακάνει, αφού τώρα ο Τσίπρας έχει εκφράσει δημόσια τη θέση του.

Οι αντιδράσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Σαν βόμβα έσκασε η παρέμβαση Τσίπρα, που θέτει προ των ευθυνών τους τους… πάντες: από τον πρόεδρο του κόμματος έως αυτούς που έφυγαν για να δημιουργήσουν τη Νέα Αριστερά. Το ερώτημα είναι πώς υποδέχτηκαν τα υπόλοιπα κόμματα την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα. Στη Ν.Δ., απέχοντας πλέον αρκετά –δημοσκοπικά αλλά και πολιτικά–, δεν τους αγγίζει ιδιαίτερα και η παρασκηνιακή αντίδραση ήταν μάλλον με ένα χαμόγελο, σε μια λογική «καλά ξεμπερδέματα». Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο, καθώς πρόκειται για όμορο πολιτικά χώρο, που επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις. Στη Χαρ. Τρικούπη η πρώτη εκτίμηση είναι πως η παρέμβαση Τσίπρα θα λειτουργήσει ως «τελευταίος ηλεκτρισμός», δίνοντας ένα τελευταίο ενδιαφέρον σε ένα κόμμα που δεν έχει πιθανότητα επιστροφής. Αυτή όμως είναι η πρώτη ανάγνωση, καθώς υπάρχει και δεύτερη, που λέει πως η παρέμβαση Τσίπρα μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο.

Πάνω απ’ όλους

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το «μάλωμα» που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Αριστερά, τοποθετώντας τον εαυτό του πάνω και από τα δύο κόμματα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Οι αναφορές εξάλλου σε παράταξη και όχι σε κόμμα είχαν αυτό τον σκοπό.

Δώρο από Ανδρουλάκη

Χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, θέτοντας μια σειρά από ζητήματα στα οποία δεν συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ, με πρώτο την «εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης». Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε με σφοδρή κριτική από τον Παύλο Μαρινάκη, που έκανε λόγο για έναν πολιτικό αναχρονισμό. Παρά πάντως τη δημόσια κριτική, στο Μαξίμου υποδέχθηκαν μάλλον με χαρά την απόφαση Ανδρουλάκη, καθώς θεωρούν πως τους αφήνει κι άλλο χώρο στο εκσυγχρονιστικό Κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή