Θεωρείο: Το σλόγκαν του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές

Θεωρείο: Το σλόγκαν του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επίσημο εναρκτήριο λάκτισμα του προεκλογικού αγώνα για ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα λογίζεται το πολιτικό συνέδριο που θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι. Βασικό σκέλος της συνεδρίασης θα αποτελέσει η επίσημη επισφράγιση της –μοναδικής– υποψηφιότητας για την προεδρία της Κομισιόν, από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το πολιτικό συνέδριο «να αξιολογεί και να ψηφίζει», βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, την υποψηφιότητα. Κατά τα λοιπά, το τριήμερο στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας θα έχει χαρακτήρα ζυμώσεων για όλο το ΕΛΚ, με βασικό κομμάτι να αποτελεί το αφήγημα με το οποίο θα πάει σε εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, κεντρικό ρόλο στην πανευρωπαϊκή καμπάνια θα έχει η φράση «στρατηγική αυτονομία», που σηματοδοτεί την προσπάθεια του ΕΛΚ να παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα στην Ευρώπη και να μπορεί αυτόνομα να ασκεί πολιτικές χωρίς να συμπιέζεται από άλλες δυνάμεις.

Ανακοίνωσε υποψηφιότητα

Το ότι θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Γιώργος Αυτιάς στην κοπή της πίτας της Πανελλήνιας Ενωσης Επαγγελματικών και Ιδιωτικών Θαλαμηγών Την αποκάλυψη έκανε η πρώην συνεργάτις του Μάγδα Τσέγκου, η οποία παρουσίαζε την εκδήλωση, με τον δημοσιογράφο να επιβεβαιώνει την υποψηφιότητά του με τη φράση: «Δεν είμαι πολιτικός, βρε παιδιά. Πρέπει όμως να πάει εκεί τουλάχιστον ένας που να ξέρει οικονομικά». Κάπως έτσι η υποψηφιότητα Αυτιά ανακοινώθηκε με όχι πολύ ορθόδοξο τρόπο.

Το σχόλιο για Κασσελάκη

Στην αλλοδαπή εταιρεία στην οποία είναι ιδιοκτήτης ο Στέφανος Κασσελάκης, θέτοντας ζήτημα ασυμβίβαστου με την ιδιότητά του ως αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, αναφέρθηκαν «πηγές» της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο», έλεγαν αρμόδια στελέχη της Πειραιώς, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, ο νόμος πάνω από όλους και όλα».

Αρχείο κειμήλιο

Μια συντεταγμένη προσπάθεια να γίνει ψηφιοποίηση του διπλωματικού και ιστορικού του αρχείου προχωράει το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα έργο με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 25 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα όταν ολοκληρωθεί θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ιστορικούς και όχι μόνον, αφού τα αρχεία που θα ψηφιοποιηθούν ξεκινάνε από τα πρώτα χρόνια σύστασης του ελληνικού κράτους, παραδίδοντας εξαιρετικά ιστορικά κειμήλια.

ΣΥΡΙΖΑ τέλος για Τσίπρα

Η επέμβαση του Αλέξη Τσίπρα έχει πολλές ερμηνείες και πολλά σημεία που αξίζει να φωτιστούν. Εμπειρη κομματική πηγή εστίαζε, ωστόσο, στο γενικό νόημα που είχε η μακροσκελής τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού. «Για τον Τσίπρα δεν υπάρχει επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίαζε σχετικά, αναλύοντας πως ολόκληρη η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού είχε τον χαρακτήρα της νουθεσίας και των συμβουλών για όλο τον χώρο, κρατώντας ο ίδιος σαφείς αποστάσεις. Οι διαρκείς, δε, αναφορές του πρώην πρωθυπουργού για την «παράταξη» και όχι για το «κόμμα» έδειξαν ότι για τον εαυτό του επιφυλάσσει ρόλο «παραταξιάρχη». Αυτό τον ρόλο, πάντως, δεν φαίνεται πως τον αποδέχονται άπαντες εντός της παράταξης, όπως φάνηκε από την κριτική που έφερε η τοποθέτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή