Εντός και Εκτός: Το ψευδοκράτος σε σύνοδο στο Καραμπάχ

Εντός και Εκτός: Το ψευδοκράτος σε σύνοδο στο Καραμπάχ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς είναι ένας άνθρωπος των συμβολισμών, όπως φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στις συνεδριάσεις της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), όπου, όπως είναι γνωστό, προεδρεύει ένας άλλος περιφερειάρχης, αυτός της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Χαρδαλιάς, όμως, είναι ο περιφερειάρχης της Αττικής, της μεγαλύτερης περιφέρειας στην Ελλάδα, γι’ αυτό και όπως μου λένε στις συνεδριάσεις της ΕΝΠΕ κινείται λίγο ως primus inter pares, πρώτος μεταξύ ίσων, και δίνει τον τόνο προς όλους. «Μαζί με την κεντρική κυβέρνηση συνδιαμορφώνουμε τους όρους για μια νέα Χάρτα Αυτοδιοίκησης που θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στις καλές πρακτικές της Ευρώπης», είπε καταχειροκροτούμενος από τους συναδέλφους του ο κ. Χαρδαλιάς.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η τελική απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην υπερψηφίσει τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τη Ν.Δ. με τη Χαριλάου Τρικούπη. Η Ν.Δ. μάλιστα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για παλινωδίες. Στη Ν.Δ. ανέλαβε να απαντήσει ο Στέφανος Παραστατίδης, ο οποίος, άλλωστε, αποτελεί και τον βασικό ιθύνοντα νου για τη συνολική στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα. Κατά τον κ. Παραστατίδη παλινωδεί ο πρωθυπουργός καθώς, όπως είπε, πριν από έξι μήνες «ζήτησε διάλογο και συναίνεση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και σήμερα αιφνιδιαστικά και μονομερώς επιχειρεί να το παρακάμψει». Κατηγορεί, επίσης, τη Ν.Δ. για μεταμφίεση καθαρά κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ως «μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων». Ο κ. Παραστατίδης κατηγορεί και τον (πρώην σύντροφό του στο ΠΑΣΟΚ) υπουργό Παιδείας για αρχικές εξαγγελίες πανεπιστημίων, ενώ «τελικά νομοθετεί κολέγια, με μορφή franchise». Για τον κ. Παραστατίδη όλα αυτά είναι «περαιτέρω υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Την επόμενη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ταξιδέψει μέχρι τη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου και θα συναντηθεί με την ομόλογό του Μαρίγια Γκάμπριελ, η οποία αυτή τη στιγμή εκτελεί και καθήκοντα αναπληρώτριας πρωθυπουργού και –με βάση τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση της χώρας– σύντομα πρωθυπουργού. Αναμένεται να ανανεωθεί η συμφωνία για τη διαχείριση των υδάτων του Αρδα, που αποτελεί ένα από τα βασικά διμερή ζητήματα. Ο κ. Γεραπετρίτης θα επαναλάβει προς τη Σόφια την υποστήριξη της Αθήνας στην ολοκλήρωση της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν (δηλαδή και για χερσαίες μετακινήσεις και όχι μόνο για αεροπορικές) αλλά και την πρόθεση σταδιακής υιοθέτησης από τη χώρα και του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Ενδιαμέσως, πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης ασχολείται και με λιγότερο διπλωματικά ζητήματα, όπως εκείνο που προέκυψε έπειτα από ταξιδιωτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της βρετανικής εφημερίδας The Sun, όπου το Καστελλόριζο περιγραφόταν ως «το μικροσκοπικό “τουρκικό” νησί που είναι στην πραγματικότητα ελληνικό – με χελώνες καρέτα καρέτα, φθηνή μπίρα και φλούο νερά». Ο κ. Γεραπετρίτης επικοινώνησε με πολύ υψηλά κλιμάκια της βρετανικής κυβέρνησης εξηγώντας ότι αυτές οι «γκρίζες» διατυπώσεις δεν βοηθούν. Λίγες ώρες μετά, το κείμενο διορθώθηκε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η ορεινή πόλη Σούσα στο Καραμπάχ, όπου τον ερχόμενο Ιούλιο αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθεί μια έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Η πόλη θεωρείται σημαντική για τον τουρκικό κόσμο και, βεβαίως, ακόμη σημαντικότερη για το Αζερμπαϊτζάν που επιτυγχάνει μια διάσκεψη στο έδαφος μιας περιοχής, την ανακατάληψη της οποίας πέτυχε μόλις πρόσφατα. Σε αυτή τη σύνοδο οι Αζέροι απηύθυναν πρόσκληση και στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Μάλιστα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για την πρόσκληση, ο οποίος, βεβαίως, το έκανε προς εξυπηρέτηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όχι λόγω κάποιας ιδιαίτερης σχέσης με τον Ερσίν Τατάρ. Από τη στήλη έχουμε αναφέρει ξανά ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρονται σαν οι χώρες της Κεντρικής Ασίας να μην υπάρχουν στον χάρτη. Περίεργα πράγματα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η πολιτική του δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου της κυβέρνησης με έμφαση στην επικοινωνία, την πατριδοκαπηλία, τα μικροκομματικά οφέλη, μαρτυρά την έλλειψη συνεκτικής εθνικής στρατηγικής είτε πρόκειται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, είτε τις σχέσεις με τη Λιβύη». Ολα αυτά η Ρένα Δούρου κατόρθωσε και τα χώρεσε σε μια πρόταση όπου –υποτίθεται– περιγράφει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Δύσκολο σπορ ο περιεκτικός λόγος που να βγάζει νόημα αυτές τις ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή