Ισότητα στον γάμο: Οι αλλαγές στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου

Ισότητα στον γάμο: Οι αλλαγές στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου

Τα νέα έντυπα μεταβάλλονται ως προς την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δείτε σχετικά υποδείγματα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές σημειώνονται στις ληξιαρχικές πράξεις γάμου και γεννήσεων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Ειδικότερα, οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου μεταβάλλονται ως προς την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων.

Πλέον, στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, θα υπάρχουν δύο πλαίσια στα στοιχεία γονέων, όπου μπαίνουν το «πατέρας – πατέρας» και «μητέρα – μητέρα», αντίστοιχα.

Παράλληλα, σε σχέση με τις ληξιαρχικές πράξεις γάμου, στο πλαίσιο του/της συζύγου, μπαίνουν αντίστοιχα το «γυναίκα – γυναίκα» και «άνδρας – άνδρας».

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «δίνεται η δυνατότητα στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, όπως αυτά παράγονται από το Μητρώο Πολιτών, να περιλαμβάνονται τα στοιχεία ενός μόνο γονέα ανεξαρτήτως φύλου, εφόσον αυτό προκύπτει από κάποια άλλη αρμόδια αρχή».

«Τα ονοματεπωνυμικά πεδία ιδιότητας γονέα ήτοι τα πεδία “Ονομα πατρός”, “Επώνυμο πατρός”, “Ονομα μητρός”, “Επώνυμο μητρός” επί των ληξιαρχικών πράξεων γάμου και συμφώνου συμβίωσης και “Πατρώνυμο”, “Μητρώνυμο” επί της ληξιαρχικής πράξης θανάτου είναι δυναμικά και προσαρμόζονται αναλόγως ώστε να αποτυπώνεται η αστική κατάσταση του φυσικού προσώπου», αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ. 

«Απαλείφεται το πεδίο “Επώνυμο πατρός (μόνο μητέρα)” στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης στο Μητρώο Πολιτών», προστίθεται.

Δείτε υποδείγματα από το σχετικό ΦΕΚ

Ισότητα στον γάμο: Οι αλλαγές στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου-1
Ισότητα στον γάμο: Οι αλλαγές στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή