Η επιστράτευση της Ολγας και η σκιά του Τσίπρα

Η επιστράτευση της Ολγας και η σκιά του Τσίπρα

Η εκτίμηση ότι ο Κασσελάκης είχε γίνει επικίνδυνος, καθώς επιχειρούσε να αλλοιώσει «δημοψηφισματικά» την ταυτότητα του κόμματος, έφερε την αντιπρόεδρο της Βουλής στο προσκήνιο, με την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το πρωί της προηγούμενης Κυριακής στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε η ανακοίνωση της Ολγας Γεροβασίλη, με την οποία η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων, θέτοντας ζήτημα νομιμοποίησης των κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη, πολλοί αιφνιδιάστηκαν. Ολοι, όμως, κατάλαβαν ότι πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη, την πιο σοβαρή εδώ και καιρό στην εσωκομματική «παλαίστρα» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι έστω και λίγο υποψιασμένοι κατάλαβαν κάτι ακόμη: ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν μια αντανακλαστική, θυμική αντίδραση. Ηταν μια μελετημένη ενέργεια, η οποία είχε προκύψει κατόπιν ζύμωσης σε πολύ στενό κύκλο. Μια πρωτοβουλία που είχε την έγκριση, αν όχι την παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα. Οι εξελίξεις της περασμένης Πέμπτης, όταν ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά (προ)κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της βάσης στο πρόσωπό του, επιβεβαίωσαν ότι η ανακοίνωση της Ολγας Γεροβασίλη ήταν το πρώτο βήμα σε μια αλυσίδα ενεργειών που μελετήθηκαν προσεκτικά, με επιστέγασμα την υποψηφιότητα της βουλευτού απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόσωπα κοντά στην αντιπρόεδρο επιβεβαιώνουν ότι η κ. Γεροβασίλη δεν είχε συζητήσει με κανέναν μέσα στο κόμμα την ανησυχία της σχετικά με την πρωτοβουλία Κασσελάκη να απευθυνθεί στη βάση με ερωτηματολόγιο, θέτοντας ζητήματα ταυτοτικά. Με κανέναν πλην ενός, του Αλέξη Τσίπρα. Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμφανιζόταν αποστασιοποιημένος από όσα εδώ και καιρό διαδραματίζονται στο κόμμα, ωστόσο, οι συνομιλητές του τον περιέγραφαν το τελευταίο διάστημα ως εξαιρετικά ανήσυχο με την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, με τη διαρκή δημοσκοπική διολίσθηση, με την παρατεταμένη κρίση και τα διαδοχικά επεισόδια, που διατηρούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή μιας θορυβώδους και αντιπαραγωγικής παραπολιτικής. Παράλληλα, εμφανίζεται οργισμένος με ενέργειες του Στέφανου Κασσελάκη που συντείνουν στην κατεύθυνση «αποτσιπροποίησης» του κόμματος, αμφισβήτησης κεντρικών επιλογών της προηγούμενης ηγεσίας και μιας διαδικασίας «επανεφεύρεσης» της κομματικής ταυτότητας. Μια διαδικασία «θα είναι σαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ», όπως περιγράφεται.

Η πλατφόρμα

Γιατί ενόχλησε τόσο το ερωτηματολόγιο; «Ο isyriza από την απόφαση σύστασής του φτιάχτηκε όχι ως γνωμοδοτικό όργανο, αλλά ως όργανο λήψης αποφάσεων. Η απόφαση για τη δημιουργία του, που ελήφθη αρκετό καιρό πριν από την έλευση Κασσελάκη, έγινε ακριβώς για να διευκολυνθεί η διαδικασία να αποφασίζει η βάση για κομβικά ζητήματα, εν είδει δημοψηφίσματος. Οταν γνωστοποιήθηκε ότι ο Κασσελάκης στέλνει ερωτηματολόγιο προς τη βάση, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επικαλεστεί τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο ως έγκριση για να προχωρήσει σε αλλαγές στο όνομα, στη φυσιογνωμία, στην πολιτική ταυτότητα», υπογραμμίζει άνθρωπος με γνώση όσων εξελίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Από το περασμένο καλοκαίρι και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η Ολγα Γεροβασίλη επέλεξε μια ιδιαίτερα διακριτική, αποστασιοποιημένη στάση. Ετσι, παρά το γεγονός πως ήταν σχεδόν καθολική η αναγνώριση ότι θα αποτελούσε την ιδανική επιλογή να ηγηθεί της μεταβατικής πορείας προς την ανάδειξη νέας ηγεσίας, η ίδια αρνήθηκε την πρόταση. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κ. Γεροβασίλη εμφανιζόταν αποφασισμένη την πρώτη Κυριακή να ψηφίσει Νίκο Παππά, με τον οποίο διατηρεί καλή προσωπική σχέση, και τη δεύτερη Κυριακή να στηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου. Ολα αυτά ανατράπηκαν, βεβαίως, και ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε στην εποχή Κασσελάκη. Η συγκρουσιακή περίοδος μέχρι τη διπλή διάσπαση, αν και όχι επιθυμητή στα στελέχη που αποφάσισαν να δώσουν χρόνο στο νέο πρόεδρο να δείξει τι θέλει να κάνει, ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμφανιζόταν αποστασιοποιημένος από τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, οι συνομιλητές του τον περιέγραφαν το τελευταίο διάστημα ως εξαιρετικά ανήσυχο.

Τα «χτυπήματα»

«Το προβληματικό ήταν το μετά», λέει άνθρωπος από το περιβάλλον της κ. Γεροβασίλη. Οταν άρχισαν το ένα μετά το άλλο τα «χτυπήματα» και όλα με σαφή προέλευση το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη: το σενάριο υπουργοποίησής του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δάνειο στο κόμμα, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες. Ηταν εκεί, μέσα στην περίοδο των γιορτών, που άρχισε να αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός σε μερίδα στελεχών αλλά και στους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ότι, παρά την περίοδο ανοχής και στήριξης στον νέο πρόεδρο, η κατάσταση δεν έδειχνε να βελτιώνεται. «Ο Κασσελάκης έδινε την εικόνα ότι όχι μόνο δεν μπαίνει σε διαδικασίες παραγωγής πολιτικής, αλλά αντίθετα ότι γίνεται επικίνδυνος», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις γύρω από τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου. Ηταν όλη αυτή η πορεία που συμπυκνώθηκε στην ανακοίνωση της Ολγας Γεροβασίλη την περασμένη Κυριακή, στην οποία πολλοί, και όχι άδικα, «διάβασαν» αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα σε όσα εξελίσσονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν η πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση υπεράσπισης της ταυτότητας και της πολιτικής κληρονομιάς του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο νέος πρόεδρος δείχνει να θέλει να αφήσει πίσω του για να οικοδομήσει κάτι που θα φέρει τη δική του σφραγίδα.

Νομιμοποίηση

Στη μόνιμη επωδό του Στέφανου Κασσελάκη ότι έχει εκλεγεί από τη βάση, η ίδια φέρεται να του επισήμανε κάποια στιγμή ότι «αυτό δεν σου το αμφισβητεί κανείς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι και όλοι εμείς έχουμε εκλεγεί, έχουμε απευθυνθεί στη βάση και μάλιστα περισσότερες φορές από όσες εσύ». Είναι αυτή η «κληρονομιά», της σταθερής επανεκλογής στη βουλευτική έδρα, που λειτουργεί σαν παρακαταθήκη και για μεγαλύτερη «έκθεση» στην κομματική βάση.

Της ίδιας λογικής ήταν ο ισχυρισμός που επιστρατευόταν και έναντι του Διονύση Τεμπονέρα. Ο κ. Τεμπονέρας, λένε, δεν έχει ποτέ θέσει εαυτόν στην κρίση του εκλογικού σώματος. «Ούτε καν σε τιμητική θέση στο Επικρατείας, όπως του είχε προταθεί», επισημαίνεται σχετικά.

Ψίθυροι από το Τάε Κβον Ντο

Της Ηλιάνας Μάγρα

Ζητείται ταπεινότης

– Ορισμένα στελέχη είναι πραγματικά εξαιρετικά.
– Ολο αυτό το εξαιρετικό, αν δεν ξέρεις πώς να το τιθασεύσεις, για να βγάλεις μια ταπεινότητα… Αυτό θέλει ταπεινότητα.
– Σε τέτοιες συνάξεις, ο καθένας επιδεικνύει το ήθος του, σε τέτοιες συνάξεις φαίνεται τι μπορεί ο καθένας. 

Πίτσες

«Θα πάμε να στηθούμε, και θα του πούμε “έβγα έξω, αρχηγέ”, αυτός ήταν κεφάλαιο από μόνος του, όπως έκαναν στον Λεβέντη, πίτσες δεν του στέλνανε; Κι έβγαινε και έβγαζε λόγο». 

Ουσίες και μάγκες

– Στον αγώνα;
– Σε λίγο με ξυράφια και θα τις κόψουμε, θα πάμε αδιάβαστοι. 
– Θα πέσουμε στα ναρκωτικά. Πώς βλέπεις τα πράγματα;
– Χάλια, χάλια μαύρα, κάθε δυο μήνες εκλογές, βγαίνει κόσμος στο Κόκκινο και λέει “έχει θέματα η κοινωνία κι εσείς ασχολείστε με αυτά τα πράγματα;”. Eμείς τους κάναμε μάγκες, και μην ακούω για τα παλιά στελέχη.
– Αχρηστοι. Γιατί η Γεροβασίλη τι είναι, τι δηλώνει πολιτικά;
– Κολλητή του Τσίπρα. Κάποτε κατηγορούσαμε τον Γιωργάκη που έβαζε κολλητούς στα υπουργεία. 
– Και τώρα; 
– Τώρα, συγγνώμη, θα διαφωνήσετε μαζί μου, αλλά βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τον κύκλο του, πάει για διάλυση το μαγαζί, με στεναχωρεί, συγγνώμη. 
– Οχι, εγώ δεν το δέχομαι, δεν έχει κάνει τον κύκλο του. 
– Αυτοί δεν θέλουν ούτε κυβέρνηση να γίνουν.
– Κάπου διάβασα στο Ιντερνετ ότι έτσι και έβγαινε κυβέρνηση το ΚΚΕ, θα παραιτούνταν την ίδια στιγμή. Για να μην κυβερνήσει.
Γελάνε όλοι και συνεχίζουν να καπνίζουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή