Και τώρα, χαλαρότης μηδέν

Τη στρατηγική που θα συσπειρώσει τη βάση της ενόψει των ευρωεκλογών καταστρώνει ήδη η Ν.Δ.

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για νέα εκλογή αρχηγού, ρίχνοντας όλο το βάρος στο μεγάλο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, στη Νέα Δημοκρατία το κλίμα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο, καθώς οι μηχανές του κόμματος έχουν ήδη μπει μπρος με στόχο τις ευρωεκλογές. Και οι μηχανές θα δουλέψουν στο φουλ, παρά τις αρχικές αντιφατικές σκέψεις. Το Μέγαρο Μαξίμου στην εκκίνηση του 2024 αμφιταλαντεύτηκε για τη στρατηγική ενόψει των εκλογών. Το ερώτημα που ετίθετο ήταν για το ποια είναι η ιδανική δοσολογία που πρέπει να ακολουθηθεί. «Εάν οι εκλογές πολωθούν τότε η ευρωκάλπη αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να εκφραστεί η όποια δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης, καθώς το διακύβευμα δεν είναι το ποιος θα κυβερνήσει», είχε πει σε μια κλειστή σύσκεψη συνεργάτης του πρωθυπουργού, προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση να πάει με «πιο σβηστές μηχανές» για να μην ενεργοποιήσει αντικυβερνητικά αντανακλαστικά. Από την άλλη, η τακτική αυτή έκρυβε τον κίνδυνο της αποσυσπείρωσης, που δυνητικά μπορεί να είχε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα. Η τελική απόφαση, όπως συμβαίνει πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ανήκει στον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας μέσα στην εβδομάδα σε κομματική εκδήλωση του οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε την απάντηση για το «τι είδους» εκλογές θα κάνει το κόμμα του. «Στα πεντηκοστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας δεν νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά», είπε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας το μήνυμα στα κομματικά στελέχη. Λίγη ώρα μετά, σε συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο του Star, είπε πως θα κάνει ο ίδιος προσωπικά προεκλογικό αγώνα σε όλη την Ελλάδα. Ο κύβος είχε ριφθεί.

Εχθρός η κόπωση

Εκλογές χωρίς διλήμματα δεν γίνονται και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει καλά. Με τις ευρωεκλογές να αποτελούν την τέταρτη κάλπη που στήνεται τον τελευταίο ένα χρόνο, η κόπωση του εκλογικού σώματος είναι δεδομένη. Tο δίλημμα που θα τεθεί πρέπει να είναι σαφές και εύληπτο, κάτι «που αποτελεί τη μισή επιτυχία κάθε εκλογικής διαδικασίας», όπως λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα επιστήσει την προσοχή στους πολίτες για το ποιους πολιτικούς θα στείλουν στις Βρυξέλλες, θυμίζοντας πως την τετραετία που μας πέρασε, μέσα σε έναν ορυμαγδό από κρίσεις, η Ν.Δ. ήταν αυτή που κατάφερε και εξασφάλισε μεγάλα κοινοτικά κονδύλια για τη στήριξη της Ελλάδας, όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης και την ευρωπαϊκή ενίσχυση για την πανδημία. Η νέα 5ετία έχει καινούργιες προκλήσεις, όπως είναι η νέα ΚΑΠ και ο πρωθυπουργός θα τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως χρειάζονται τα κατάλληλα πρόσωπα σε αξιοπιστία και δυνατότητες ώστε να συνεχιστεί η πορεία αυτή. Οσα συμβαίνουν μάλιστα τελευταία στον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε νέα εσωκομματική δίνη, θα ενισχύσουν το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη πως η Ν.Δ. είναι η μόνη παράταξη που εξασφαλίζει σταθερότητα και σοβαρότητα στην Ευρώπη και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στην ίδια λογική ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντάξει στον προεκλογικό αγώνα το γεγονός πως φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, της «κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκής παράταξης της χώρας», κάτι που θα έχει κυρίαρχο ρόλο σε όλες τις ομιλίες του.

Ο πήχυς που έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου για τις κάλπες του Ιουνίου είναι στο 33% του 2019.

Οι αναφορές στην ίδρυση της Ν.Δ. και στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην τότε ΕΟΚ έχει και έναν ακόμη στόχο: την επανασυσπείρωση της εκλογικής βάσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως το 41% των εθνικών εκλογών δεν μπορεί να επαναληφθεί στις ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου, για ένα «επιτυχημένο αποτέλεσμα» θα πρέπει η παραδοσιακή βάση της παράταξης να συσπειρωθεί και η «επιστροφή στις ρίζες» είναι μια σίγουρη συνταγή. Δεν φτάνει όμως από μόνη της. Στο Μαξίμου θεωρούν πως χρειάζεται και ένα δυνατό ψηφοδέλτιο. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως στις εθνικές εκλογές με αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ το διακύβευμα ήταν πολύ ισχυρό: η διακυβέρνηση της χώρας. Δεδομένου πως αυτό δεν υπάρχει τώρα, ο πρωθυπουργός θέλει να θωρακίσει την προσπάθεια και με πρόσωπα που μπορούν να φέρουν μαζικά ψήφους, χωρίς όμως να κάνει έκπτωση στα κριτήρια που έχει θέσει. Ο ίδιος έχει αποκλείσει τη στελέχωση του ψηφοδελτίου με celebrities, αλλά αναζητεί πρόσωπα που θα συνδυάζουν αναγνωρισιμότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξ ου και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου, καθώς η αναζήτηση συνεχίζεται. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται στο φώτο φίνις να δούμε και κάποια ονόματα – εκπλήξεις.

Ο ανασχηματισμός

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει «πολιτικό οδηγό για τη συνέχεια». Ο πήχυς που έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου είναι στο 33% του 2019, που οδήγησε λίγο μετά στον πρώτο εκλογικό θρίαμβο στις εθνικές εκλογές. «Αυτή τη στιγμή είναι νωρίς να προεξοφλήσουμε σε τι ποσοστά θα κινηθούμε», ομολογεί κυβερνητική πηγή, καθώς «δεν υπάρχει καθόλου προεκλογικό κλίμα και το πολιτικό σκηνικό δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη». Χαρακτηριστικό είναι πως οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου δίνουν στη Ν.Δ. από 29% έως 34%, ένα εύρος αρκετά μεγάλο. Με δεδομένο πάντως πως το –όποιο– αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, θεωρείται δεδομένο πως θα επηρεάσει και το κυβερνητικό σχήμα. Το εύρος και το βάθος που θα έχει η αναδόμηση της κυβέρνησης θα κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Με ένα ποσοστό από 33% και πάνω προφανώς θα έχει επιδοκιμαστεί για μια ακόμη φορά η κυβερνητική πολιτική και οι αλλαγές μπορεί να είναι λίγες και στοχευμένες, όπως τον περασμένο Ιανουάριο. Με ποσοστό γύρω στο 31%-32% η κυβέρνηση μπορεί να θέλει απλά ένα πιο γερό λίφτινγκ. Αντίθετα, με ποσοστό από 30% και κάτω είναι πολύ πιθανό να δούμε πιο εκτεταμένες αλλαγές, που μπορεί να αγγίξουν ένα μεγάλο μέρος υπουργών και υφυπουργών.

Στο μπλοκάκι

Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον τρεις υπουργοί στο μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη μένουν μετεξεταστέοι. Σε έναν ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές δεν αποκλείεται να έχουμε μεγαλύτερη «δοσολογία» κοινοβουλευτικών από εξωκοινοβουλευτικούς. Από εκεί και πέρα δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης. «Η κεντρογενής ταυτότητα του σχήματος δεν πρόκειται να ανατραπεί όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», αναφέρει κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως ούτως ή άλλως ο κ. Μητσοτάκης ισορροπεί διαρκώς το σχήμα και με δεξιά στελέχη. Κάποιοι πάντως πιο προωθημένοι αναφέρουν πως η επίδοση στις ευρωεκλογές μπορεί να επηρεάσει και τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Σε αυτό, ωστόσο, κομβικό ρόλο θα παίξει πού θα κινηθεί και το δεύτερο κόμμα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Μια διαφορά της τάξης των 15 και πάνω μονάδων θα δίνει μεγάλο αέρα στη Ν.Δ., ακόμη κι αν αυτή κινηθεί πέριξ του 30%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή