Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης – Λάθος να μην έρθει στο συνέδριο ο Τσίπρας»

Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης – Λάθος να μην έρθει στο συνέδριο ο Τσίπρας»

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και τη ματαίωση των εκλογών που είχαν προαναγγελθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά στην ΕΡΤ

6' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και τη ματαίωση των εκλογών που είχαν προαναγγελθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στην ΕΡΤ. 

Την Κυριακή είχε σημειωθεί μία ανατρεπτική αλληλουχία τοποθετήσεων από τον Στέφανο Κασσελάκη και την Ολγα Γεροβασίλη, σχετικά με τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών. Η κ. Γεροβασίλη είχε εν τέλει αποσύρει την υποψηφιότητά της.  

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, λέγοντας πως έλαβε «τεράστια εντολή» από το συνέδριο. «Οποιος θέλει να με αμφισβητήσει, με χαρά να το κάνει. Αν χρειαστεί να κερδίσω ξανά, θα το κάνω. Ο κόσμος είπε «αλλάξτε το κόμμα». Αυτό έγινε στο συνέδριο.

Ερχονται «δομικές αλλαγές» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για όσα συνέβησαν στο συνέδριο, και σχετικά με το αν νιώθει ότι έχει βγει ενισχυμένος ή με μεγαλύτερη αμφισβήτηση από αυτό, απάντησε: «Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος, ένα ολόκληρο στάδιο σειόταν και έλεγε κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη. Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να περάσω στις δομικές αλλαγές που είχε ανάγκη το κόμμα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει δομικά να διευρυνθεί ώστε να συνενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», συνέχισε. 

Για τη ματαίωση των εκλογών

«Η κ. Γεροβασίλη είπε στην ουσία ότι δεν επιθυμεί να είναι πρόεδρος του κόμματος. Από τη στιγμή που ένα ιστορικό στέλεχος, μία σύντροφος δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια, και ένα ολόκληρο στάδιο, 5.000 άτομα φωνάζουν “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη” (…) θα ήταν μία ανούσια διαδικασία», οι εκλογές, είπε ο κ. Κασσελάκης σχολιάζοντας πως «το πιο εύκολο» θα ήταν να κερδίσει με 90% σε μια τέτοια αναμέτρηση. 

«Λάθος του Τσίπρα να μην έρθει στο συνέδριο»

Σχετικά με το αν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λίγη ώρα πριν την έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Δε μας είχε ενημερώσει, ο διευθυντής του γραφείου του Α. Τσίπρα πήρε τον διευθυντή του γραφείου μου ένα λεπτό πριν την ανάρτηση. Εγώ σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου. Νομίζω ότι ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο συνέδριο, μιλάμε για χιλιάδες μέλη τα οποία έχουν ιδρώσει τη φανέλα για το κόμμα τα οποία θα ήθελαν πάρα πολύ να ακούσουν από εκείνον αυτοπροσώπως», σχολίασε. «Πέρα από αυτό μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αλέξη τι σκέφτεται και τι θέλει να κάνει από δω και πέρα. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω. ». 

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα στην παρούσα φάση, ο κ. Κασσελάκης αποκρίθηκε: «Δε νομίζω ότι ωφελεί κανέναν να σχολιάσω παραπάνω αυτό το ζήτημα. Είναι ένα μικροπολιτικό ζήτημα. Ο κύκλος του 2015 – 2019 έχει κλείσει, και ξεκινάει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία μου». 

«Παρέλαβα ένα μη κυβερνητικό κόμμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως όταν ανέλαβε την ηγεσία, το κόμμα δεν ήταν πλέον «κυβερνητικό». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα είναι, αλλά πρέπει να είναι και διευρυμένος, ένα κόμμα του 17% δεν κυβερνά τη χώρα. Παρέλαβα ένα κόμμα που δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα».

Ως προς το αν παραμένεις «προοδευτική συμμαχία» και «ριζοσπαστική αριστερά», ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να σχολιάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επί της ουσίας ένα νέο κόμμα, άρα και η λέξη «συνασπισμός» δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. «Το προοδευτικό κέντρο, αυτό το εύρος το οποίο καλύπτουμε έχει την σημασία όπως και η παραδοσιακή αριστερά μέσα στο κόμμα μας», δήλωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο κόσμος αξίζει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ επειδή το κόμμα του, αλλά και ως «συνταγματικό αντίβαρο».

«Οι πράξεις του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου»

Για το αν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα αναφορικά με το κράτος δικαίου είναι στη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως συμφωνεί 100%. «Δεν το προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πράξεις του κυρίου Μητσοτάκη το προκάλεσαν και το γεγονός ότι υπάρχουν στο Σύνταγμά μας προνόμια και ασυλίες βουλευτών, οι οποίες καλύπτουν τις πολιτικές ευθύνες υπουργών, οι οποίοι με την αμέλειά τους οδήγησαν σε ένα έγκλημα στα Τέμπη. Και υπάρχει ατιμωρησία αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη, κανείς».

Για το αν τον προβληματίζει ότι το ήφισμα μπορεί να αποτελέσει λόγο να μην πάρουμε λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση είπε « Είναι υπό αίρεση αυτό το ψήφισμα. Εφόσον επιθυμεί ο κύριος Μητσοτάκης να διορθώσει αυτά τα οποία έχει πράξει, μπορεί να αποφύγουμε αυτό το σενάριο. Στα χέρια του είναι».

Για τα μη κρατικά ΑΕΙ

«Το μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα νομίζω γνωρίζετε πώς μπορεί να γίνει πολύ ύπουλα κερδοσκοπικό», σχολίασε για τα μη κρατικά ΑΕΙ. «Δεύτερον, έχουμε επενδύσει ένα πολύ μεγάλο όγκο και προσπάθειας και κεφαλαίου στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει αυτή την προσπάθεια και αυτή την επένδυση να την αξιοποιήσουμε, όχι να την αποδομήσουμε. Κάνω μια ερώτηση και δεν λαμβάνω απάντηση. Η ερώτηση είναι εξής: τι μπορεί να προσφέρει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, το οποίο δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή; (…) Ποια είναι η ρίζα του να χρειάζεται να πάει (κάποιο παιδί) στο εξωτερικό αντί να πάει σε ένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα; Για ποιο λόγο χρειάζεται να υπάρχει αυτή η επιλογή; (…) Αρα λοιπόν, ο σκοπός των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου θα υπάρχουν φοιτητές δύο ταχυτήτων, με άλλα μόρια θα μπαίνουν στα ιδιωτικά όταν έχουν χρήματα και με άλλα στα δημόσια, είναι πολύ απλά για να φέρουμε, όπως λέει τώρα το νομοσχέδιο, δήθεν franchise πανεπιστήμια του εξωτερικού στην Ελλάδα για να έχουμε brand name στην Ελλάδα. Aυτός είναι ο σκοπός; Έτσι χτίζουμε δημόσια παιδεία;».

«Ας δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα προγράμματα, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα στέγης δίπλα από το Πανεπιστήμιο, να φέρουμε αποκέντρωση, ερευνητικά hubs για να φέρουμε απόδημους απ’ έξω, να γυρίσουν δίπλα από αυτή την κοινότητα. Πώς το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα μπορέσει να διαπρέψει αν ανοίξουν ξαφνικά άλλα τόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αθήνα; Για ποιο λόγο να αφήνουμε την περιφέρεια να μαραζώνει αντί να να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της Ελλάδας; Από πότε η Ελλάδα είναι χώρα που δεν μορφώνει τα παιδιά της;».

Για τους αγρότες

«Είναι εύκολες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και δεν το κάνει. Δηλαδή το να καταργήσει τον ειδικό φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο μπορεί να το κάνει. Είναι μια λύση, δηλαδή να μην έχει επιτέλους ο αγρότης την ανάγκη να ζητάει επιστροφή. Το να μπει πλαφόν στα 7 σεντς στην κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα. Μπορεί να το κάνει. Να υπάρχει ρύθμιση για οφειλές χρεών για να μην πάει η αγροτική γη προς ρευστοποίηση. Μπορεί να το κάνει, δεν το επιλέγει».

Δεν ήμουνα ποτέ στη γραμμή να τινάξουμε τον προϋπολογισμό στον αέρα (…) υπάρχουν και προτάσεις οι οποίες είναι κοινής λογικής. Πώς είναι δυνατόν οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν, ο καταναλωτής να μην μπορεί να επιβιώσει από την τιμή στο ράφι. Και τα δύο να συνυπάρχουν προφανώς λόγω καρτέλ στη μέση, ολιγοπωλίων. Με αυτά ασχολείται κανείς; Μαθηματικά ντε φάκτο αυτό ισχύει. Εκεί πρέπει να ασχοληθούμε».

«Στηρίζω εθνική στρατηγική, αλλά υπάρχουν και διαφοροποιήσεις»

Αναφορικά με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Κασσελάκης είπε πως η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική στρατηγική, συνοδεύεται και από διαφοροποιήσεις. Το πλοίο του Ναυτικού δεν θα το έστελνα στην Ερυθρά Θάλασσα, έξω από επιχειρήση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αμύνης. Αρα λοιπόν είναι σημαντικό να έχουμε μια εξωτερική πολιτική η οποία να είναι εγκρατής και να μην έχουμε το κεφάλαιο του φορολογούμενου για τα εξοπλιστικά, το οποίο να το χρησιμοποιούμε σαν μια επίδειξη ισχύος προς το ΝΑΤΟ και την Αμερική. Ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για τα εξοπλιστικά μας. Ο εξοπλισμός αυτός, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μένει στην Ελλάδα για την άμυνά μας».

Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης – Λάθος να μην έρθει στο συνέδριο ο Τσίπρας»-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή