ΣΥΡΙΖΑ: Το Συνέδριο των χαμένων πρωταγωνιστών

ΣΥΡΙΖΑ: Το Συνέδριο των χαμένων πρωταγωνιστών

Στο λεξιλόγιο της πολιτικής επιστήμης θα μπορούσε να καθιερωθεί και ο όρος Syrizification, καθώς όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ακραία ιδιοτυπία και με αυτή την έννοια συγκροτούν πολιτικό φαινόμενο 

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα θα ήταν πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση, με τη μεγάλη απεργία της Τετάρτης και την επέτειο ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών να διαμορφώνουν βαριά ατμόσφαιρα, αν υπήρχε στοιχειωδώς επαρκής αξιωματική αντιπολίτευση.  

Το ΠΑΣΟΚ, με την κατάρρευσή του από το 44% το 2009 στο 4,6% το 2015, χάρισε στο διεθνές λεξιλόγιο της πολιτικής επιστήμης τον όρο Pasokification με τον οποίο αποδόθηκε η συρρίκνωση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι βέβαιο ότι Syrizification θα ονομαστεί ο εξευτελισμός και εκφυλισμός κομμάτων της αριστεράς ύστερα από αποτυχία στη διακυβέρνηση, επειδή δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα διεθνώς. Θα μπορούσε, όμως, να καθιερωθεί και αυτός ο όρος επειδή όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακραία ιδιοτυπία και με αυτή την έννοια συγκροτούν πολιτικό φαινόμενο. 

Μια βιαστική περιγραφή είναι ότι, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 14 μονάδες ως αντιπολίτευση λόγω της άρνησής του να κατανοήσει τα αίτια της εκλογικής του ήττας το 2019 και να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές, παραδόθηκε σε έναν αρχηγό που δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική, τα κόμματα, τον κοινοβουλευτισμό, τη χώρα, την ελληνική κοινωνική και θεσμική πραγματικότητα, την αριστερά. Ακολούθησαν διάσπαση και συνεχείς εσωκομματικοί κραδασμοί λόγω διαφοράς αντιλήψεων, τρόπου σκέψης, ύφους, συμπεριφοράς, συνηθειών και κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των «παλιών» του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας Κασσελάκη. Τελικά, παρενέβη ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να απαιτήσει εδώ και τώρα εκλογή ηγεσίας από τη βάση αλλά γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η εκλεκτή του, Ολγα Γεροβασίλη, θα υφίστατο συντριπτική ήττα με αποτέλεσμα να λυθούν τα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη για να μετατρέψει το κόμμα σε αμιγώς αρχηγικό και μετα-κεντροαριστερό. Ετσι, η προσφυγή στις κάλπες ματαιώθηκε και η εσωκομματική αναμέτρηση θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα και τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί. 

Και τώρα; 

Ο Στ. Κασσελάκης θα προσπαθήσει να κάνει όποιες αλλαγές μπορέσει για να φέρει το κόμμα πιο κοντά στα μέτρα του, θα συνεχίσει να επενδύει στην αδιαμεσολάβητη επαφή με τη βάση, και θα αναζητήσει πρόσωπα που μπορούν να τον βοηθήσουν να ενισχύσει την αξιοπιστία του. Ακόμα, θα επιμείνει στην ψηφιακή καμπάνια και θα κάνει όσα περισσότερα ταξίδια μπορεί για να συναντήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τριάδα που κατέθεσε την πρόταση για ματαίωση των εσωκομματικών εκλογών (Σ. Φάμελλος, Ν. Παππάς, Γ. Τσίπρας) θα προσπαθήσει να διατηρήσει και να διευρύνει την επιρροή της στον κομματικό μηχανισμό, κρατώντας στάση ουδετερότητας απέναντι στον Στ. Κασσελάκη και τους ορατούς δελφίνους (Γεροβασίλη, Τεμπονέρα). 

Η εσωκομματική αντιπολίτευση θα απαιτήσει τη συλλογικότερη λειτουργία του κόμματος με τακτικές συνεδριάσεις ενός οργάνου που θα λειτουργεί σαν «πρωινός καφές» ώστε να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και πρωτοβουλίες/αποφάσεις που δεν ανταποκρίνονται στη βούληση της πλειοψηφίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταθέσει για μετά τις ευρωεκλογές τα εγκαίνια του ινστιτούτου που στήνει (όπως έχει τη δυνατότητα ως πρώην πρωθυπουργός) για να μην αναγκαστεί να παρέμβει ξανά στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε και θα περιμένει τη συντριβή του Στ. Κασσελάκη για να επανέλθει ως εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ποιος κέρδισε; 

Οχι ο Στ. Κασσελάκης, αφού δεν εξασφάλισε άνεση χρόνου μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027. 

Οπωσδήποτε όχι η Ολγα Γεροβασίλη που δεν πήρε τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και του συνεδρίου.

Ούτε βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας που αμφισβήτησε ευθέως την ηγεσία του Στ. Κασσελάκη, χωρίς τελικά να πετύχει την απομάκρυνση ή, έστω, την αποδυνάμωσή του. 

Κασσελάκης τέλος, δηλαδή; 

Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ο Στέφανος Κασσελάκης απέδειξε την ανθεκτικότητά του μέσα από τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν πρόκειται να διευκολύνει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ακόμη και αν το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές είναι πολύ κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ακόμη και αν φύγει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τη θέλησή του, μπορεί να δημιουργήσει νέο κόμμα. 

Τι σημαίνουν αυτά για τον χώρο αριστερά της Ν.Δ.; 

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν ότι η δεύτερη θέση είναι «κλειδωμένη» και ότι θα διευρυνθεί η διαφορά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι πρέπει να κερδίσουν τον απογοητευμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει η απόφαση να μην υπερψηφίσουν το ν/σ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Παρ’ όλα αυτά, αφενός αυτή η επιλογή προκαλεί εσωκομματικές εντάσεις (διαφοροποίηση Γιαννακοπούλου, Κωνσταντινόπουλου για την ώρα), αφετέρου απομακρύνει τον Ν. Ανδρουλάκη από το προοδευτικό κέντρο

Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά κοντά σε διψήφιο ποσοστό, η Νέα Αριστερά, με τον Γ. Σακελλαρίδη ως υποψήφιο (πιθανότατα), αποκτά περισσότερες πιθανότητες να εκλέξει ευρωβουλευτή, ο Π. Κόκκαλης έχει υπόψη του δημοσκοπήσεις ενθαρρυντικές για τον «Κόσμο» του και το νέο κόμμα του Α. Λοβέρδου (που θα ανακοινωθεί στις 4/3) προσβλέπει κυρίως σε διαρροές από τη Ν.Δ. και λιγότερο από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή