Θεωρείο: Πάσχα με επιτίμια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να έχει περάσει στην Ιστορία ως νόμος, η Εκκλησία ωστόσο φαίνεται πως θέλει να του δώσει συνέχεια, όπως φάνηκε χθες με την επίθεση του αρχιμανδρίτη του Ι. Ν. Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης, Σεραφείμ, που χαρακτήρισε «απάνθρωπο» τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη επειδή ψήφισε την ισότητα στον γάμο, την ώρα που αποθέωνε την Αννα Καραμανλή. Πληροφορίες που φτάνουν στη στήλη λένε πως αρκετοί μητροπολίτες ετοιμάζονται για επιτίμια την Κυριακή της Ορθοδοξίας –24 Μαρτίου– εναντίον όσων υπερψήφισαν τον γάμο. Το επιτίμιο είναι εκκλησιαστική ποινή που επιβάλλεται στον πιστό και μπορεί να είναι από την πιο απλή, όπως η νηστεία, μέχρι και αποχή για ορισμένο χρόνο από τη Θεία Ευχαριστία.

Ψηφοθηρικές μικρότητες

Εκτός από την Εκκλησία, όμως, και οι ίδιοι οι πολιτικοί που καταψήφισαν φαίνεται πως θα βγουν προς άγραν ψήφων με όχημα την επιλογή τους. Για παράδειγμα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ένας προσεκτικός κατά τα άλλα πολιτικός, εξέδωσε δελτίο Τύπου(!) στο οποίο ανέφερε πως μετά τα εγκαίνια του υπόγειου ιερού ναού της οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, στην ενορία του Προφήτη Ηλία στη Λάρισα, έσπευσαν οι πιστοί να τον συγχαρούν επειδή καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ συμπεριέλαβε και τα λόγια του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, που έλεγε πως ο βουλευτής «έσωσε την τιμή της Λάρισας!». Με αυτόν τον τρόπο, όμως, το δελτίο Τύπου στοχοποιεί στο πλήθος τους βουλευτές που υπερψήφισαν. Και αυτό δεν είναι καθόλου χριστιανικό.

Φόβος για το απόρρητο

Στο Βέλγιο βρέθηκε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ώστε να ενημερώσει τους Ελληνες της διασποράς για την επιστολική ψήφο. Η συγκέντρωση πάντως που έγινε την Κυριακή το απόγευμα στην πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, παρουσία της πρέσβειρας Σοφίας Γραμματά και του προξένου Βασίλη Ζαρμπάλη, έδειξε πως υπάρχει ακόμη μεγάλη επιφύλαξη όσον αφορά το απόρρητο της ψήφου, για το οποίο η υπουργός ξεκαθάρισε πως είναι απόλυτα εξασφαλισμένο. Μέχρι και την ενημέρωση, είχαν δηλώσει συμμετοχή μόνο 235 Ελληνες, κάτι που δείχνει πως το απόρρητο της ψήφου πρέπει να επικοινωνηθεί καλύτερα. Η κ. Κεραμέως, πάντως, το επόμενο δίμηνο θα κάνει συντονισμένη καμπάνια, καθώς οι προσδοκίες για τη συμμετοχή είναι μεγάλες.

Ελληνας ο Τάιλερ

Ιδιαίτερα σχολιάστηκαν στο συνέδριο οι έντονες αντιδράσεις του Τάιλερ Μακμπέθ, που παρακολούθησε τις εργασίες του ΣΥΡΙΖΑ σαν να ήταν μέλος του κόμματος από τα νιάτα του. «Ηρθε Αμερικανός και μας έγινε Ελληνας», σχολίαζαν με καυστικό τρόπο αρκετοί αντίπαλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή