Φίλης: Ο πολιτικός κύκλος του Αλέξη Τσίπρα έχει κλείσει

Φίλης: Ο πολιτικός κύκλος του Αλέξη Τσίπρα έχει κλείσει

Εκανε λόγο για εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι ο Στ. Κασσελάκης εξελέγη πρόεδρος πατώντας σε μια απαξίωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχε γίνει ήδη από τον Αλέξη Τσίπρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για εμένα ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας σύντροφος με τον οποίο περάσαμε δύσκολες ώρες μαζί και που νομίζω ότι ο πολιτικός του κύκλος στην παρούσα φάση έχει τελειώσει», υποστήριξε το μέλος της Νέας Αριστεράς Νίκος Φίλης, το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο OPEN. 

«Με θλίψη παρακολούθησα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εξέλιξη εκφυλισμού ενός χώρου ο οποίος προσέφερε πολλά στην κοινωνία και στον λαό μας. Είναι μια εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει με τον πιο ακραίο τρόπο τους φόβους που είχαμε όταν φεύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φεύγει το “Α” της Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Παιδείας για τις τελευταίες εξελίξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Ο Κασσελάκης λέει ότι έχει στο μυαλό του το κόμμα του Μπάιντεν. Εδώ, όμως, θα μιλάμε για ένα μικρό κόμμα-μπαλαντέρ εξουσίας», υποστήριξε στη συνέχεια λέγοντας ότι τα όσα βλέπουμε σήμερα από τον Κασσελάκη έχουν τη σπορά τους πριν από τον Κασσελάκη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα αρχηγικό κόμμα με τον Τσίπρα επικεφαλής. Ηταν, όμως, και ένα κόμμα που είχε την πνοή των κινημάτων της Αριστεράς και γενικά της δημοκρατικής ανατροπής», επισήμανε. 

Σε ερώτηση για το εάν η βάση του κόμματος ήταν από πριν τον Στ. Κασσελάκη λαϊκίστικη απάντησε: «Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ομοιογενώς λαϊκίστικη. Ενα τμήμα της ήταν και απηχούσε τον παλιό “Αυριανισμό”» είπε, ενώ κληθείς να πάρει θέση για το εάν τελικά δικαιώθηκε για το «ύφος Τραμπ» που είχε αποδώσει στον Στέφανο Κασσελάκη μετά την εκλογή του απάντησε: «Σήμερα το λένε όλοι ότι έχει ύφος Τραμπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρεύεται είναι αυταρχισμός και αλαζονεία. Το φαινόμενο Κασσελάκη θα πάει σε άλλα κόμματα και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Είναι η απαξίωση μέσω της μεταδημοκρατίας». 

Στη συνέχεια, ο Νίκος Φίλης άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του εισηγηθεί στο κόμμα την εκλογή προέδρου από τη βάση, θεωρώντας ότι από αυτή τη διαδικασία προέκυψαν φαινόμενα εκφυλιστικά

«Για έναν κόσμο ο οποίος σήμερα επικρατεί στον χώρο του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν ο κ. Τσίπρας. Ανοιξε, όμως, ο ίδιος την πόρτα σε αυτόν τον κόσμο», τόνισε.

Ως προς τη σημερινή του θέση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε: «Για εμένα είναι ένας σύντροφος με τον οποίο περάσαμε δύσκολες ώρες μαζί και που νομίζω ότι ο πολιτικός του κύκλος στην παρούσα φάση έχει τελειώσει. Το σενάριο της υπονόμευσης είναι σενάριο το οποίο έφερε ο Τσίπρας στο προσκήνιο. Ο Κασσελάκης πάτησε σε μια απαξίωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε από τον ίδιο τον Τσίπρα».

Κληθείς να πάρει θέση για το εάν μέλη που ενδέχεται να αποχωρήσουν τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέση στη Νέα Αριστερά τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν υπάρχει σήμερα. Η Νέα Αριστερά δεν κάνει face control. Είναι προφανές ότι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αναζητήσουν μια συμπόρευση μαζί μας. Δεν θέλουμε να είμαστε ένα κομμάτι της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να είμαστε κάτι καινούργιο». 

Τέλος, σχολίασε σκωπτικά ότι είναι θέμα «επιχειρηματικής επιλογής» αν ο Κασσελάκης θα μείνει στην ενεργό πολιτική. 

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή