Τηλέμαχος Χυτήρης: Περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου

Τηλέμαχος Χυτήρης: Περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου

Τις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου περιέγραψε ο Τηλέμαχος Χυτήρης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου περιέγραψε ο Τηλέμαχος Χυτήρης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο ΟΝΕ, αποκάλυψε ότι ήταν αυτός που έκλεισε τα μάτια του μεγάλου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

«Του έκλεισα τα μάτια»

«Το βράδυ εκείνο είχα πάει με τον Νίκο τον Αθανασάκη, που ήταν γραμματέας Τύπου του ΠΑΣΟΚ, και μας είχε καλέσει να πάμε στο σπίτι για να συζητήσουμε το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο ίδιος είχε την πρόθεση να συμμετάσχει και να κάνει μια ομιλία, πεντάλεπτη, γιατί ήταν αδύναμος. Αυτή η ομιλία είχε γραφτεί από τον Νίκο Αθανασάκη. Την γνώριζα κι εγώ. Και πήγαμε στο σπίτι», είπε ο Τηλέμαχος Χυτήρης και συνέχισε:

«Στο σπίτι ως συνήθως ήταν και κάποιοι άλλοι, επομένως δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε. Μας είπαν καθίστε στο φαγητό και καθίσαμε. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας σηκώθηκε και είπε “με συγχωρείτε πολύ, εγώ θα αποχωρήσω”. Αποχώρησε και το εντυπωσιακό ήταν ότι μας πλησίασε έναν έναν και μας χαιρέτησε διά χειραψίας και τη στιγμή που θα πήγαινε να χαθεί στην πόρτα του δωματίου που θα πήγαινε να αναπαυθεί, γύρισε και μας χαιρέτησε όλους μαζί με τον γνωστό του τρόπο», συνέχισε ο κ. Χυτήρης.

«Κάποια στιγμή η γιατρός που ήταν στο πόδι του Κρεμαστινού ήρθε ταραγμένη και λέει “ο πρόεδρος δεν είναι καλά”. Οπότε έτρεξε η γιατρός για τις πρώτες βοήθειες, έκανε τηλέφωνο στον Κρεμαστινό, υπήρξε ταραχή μεγάλη. Εγώ μπήκα με έναν γιατρό στο δωμάτιο του Ανδρέα. Η σύζυγός του ήταν τρελαμένη και επομένως εκτός εκείνη τη στιγμή. Ο γιατρός μου ζήτησε να τον βοηθήσω ώστε να προσπαθήσει να κάνει ανάνηψη. Βγάλαμε τα ρούχα από τον πρόεδρο, ο οποίος ήταν σε κώμα, βοήθησα όσο μπορούσα εγώ, ο γιατρός έκανε μαλάξεις ειδικές μπας και γίνει ανάνηψη. Υπήρχε και το μηχάνημα και η γραμμή έγινε ευθεία, που σημαίνει ότι είχε έρθει το τέλος και δεν μπορούσε να γίνει ανάνηψη και, στο τέλος, ο γιατρός στενοχωρημένος βγήκε από το δωμάτιο κι έμεινα εγώ με τον Ανδρέα, νεκρό πλέον», κατέληξε την αφήγησή του ο Τηλέμαχος Χυτήρης προσθέτοντας εμφανώς συγκινημένος: «Του έκλεισα τα μάτια».

«Στο τζάκι καίγεσαι αν είσαι κούτσουρο»

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης περιέγραψε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ότι το 1989, όταν του ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου, «συνάδελφοί μου στο ΠΑΣΟΚ μου έλεγαν ότι είσαι κοντά στο τζάκι και θα καείς, γιατί στην πολιτική όποιος είναι κοντά στο τζάκι καίγεται».

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης περιέγραψε ότι ενημέρωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου για όσα του έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ «και εκείνος με ρώτησε τι απαντώ. Εγώ του είπα ότι λέω “στο τζάκι καίγεσαι αν είσαι κούτσουρο, κι εγώ δεν είμαι κούτσουρο”. Τότε ο Ανδρέας μου είπε “καλά τους λες”».

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT