Εντός και εκτός: Επιμνημόσυνη δέηση στο Κάστρο του Ουίνδσορ

Εντός και εκτός: Επιμνημόσυνη δέηση στο Κάστρο του Ουίνδσορ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία έγιναν πολλές συζητήσεις, όλες στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεων με τη χώρα που δεσπόζει στη Νότια Ασία. Σε μια από αυτές, όπως αποτυπώθηκε και δημόσια, τονίστηκε η ανάγκη να αυξηθούν οι επαφές με την Ινδία, ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα. Η πρόθεση είναι, βεβαίως, απολύτως δικαιολογημένη, αλλά η εκτέλεσή της απαιτεί και την ύπαρξη μέσων. Εν προκειμένω χεριών, που θα διεκπεραιώνουν τα αιτήματα για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα (visa). Η υποστελέχωση των πρεσβειών σε σημαντικές χώρες της Ασίας είναι κοινό μυστικό. Στο Νέο Δελχί υπηρετούν όλα κι όλα οκτώ άτομα. Ενώ την ίδια στιγμή στο Λονδίνο ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 30 άτομα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Είναι όλα θέμα αντίληψης και σε ορισμένα πράγματα φαίνεται ότι είμαστε κολλημένοι στον 19ο αιώνα, όταν η Ινδία ήταν αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, ωστόσο βεβαίως το ελληνικό κράτος δεν φημίζεται για την προσαρμοστικότητά του. Παραδείγματα όπως αυτό της Ινδίας υπάρχουν αρκετά και δεν είναι τυχαίο ότι αφορούν στη συντριπτική πλειονότητά τους χώρες της Ασίας. Βέβαια η προσαρμοστικότητα είναι εδώ σημείο-κλειδί. Το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να έχει έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό (περί τα 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 είναι για βοήθεια στην Ουκρανία), με αποτέλεσμα οι διπλωμάτες να πρέπει να εφευρίσκουν κάθε φορά τρόπους προκειμένου να κινηθούν, ειδικά στις σημαντικές πρωτεύουσες του πλανήτη. Δεν μπορεί οι επαγγελματίες που εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό να αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι που ενισχύονται με παλαιάς κοπής επιδόματα αλλοδαπής. Οσο κι αν οι ιθύνοντες του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκουν τρόπους για να λύνουν προβλήματα (όπως αυτό της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ που έλυσε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου), με αυτόν τον προϋπολογισμό λίγα μπορούν να γίνουν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος, λόγω της θεραπείας που ακολουθεί, να μην μπόρεσε να παραστεί, αλλά πλήθος εκπροσώπων βασιλικών οικογενειών έδωσαν το «παρών» στην επιμνημόσυνη δέηση για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, που τελέστηκε χθες στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Εκτός από τα μέλη της οικογένειάς του ήταν εκεί ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίθια, ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος με τη σύζυγό του και αδελφή του Κωνσταντίνου Σοφία, μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Ολλανδίας και της Ιορδανίας, αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Αντιθέτως στο μνημόσυνο του νονού του δεν παραβρέθηκε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, που επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους. Στην επιμνημόσυνη δέηση μέλη της ελληνικής πρώην βασιλικής οικογένειας διάβασαν στα αγγλικά την «Ιθάκη» του Καβάφη ενώ της λειτουργίας χοροστάτησε ο ηγούμενος του Ουίνδσορ αιδεσιμότατος δρ Κρίστοφερ Κόκσγουορθ. Ακολούθησε δεξίωση στο Κάστρο, όπου παρέστη για 15 λεπτά η βασίλισσα Καμίλα, η οποία ήταν και επικεφαλής της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην τελετή.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αντι Χέκενεν, αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας του κοινοβουλίου Γιούκα Κόπρα. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε στη Φινλανδία για λόγους διμερούς συνεργασίας, κυρίως όμως προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει ξοδέψει αρκετό χρόνο προκειμένου να εξηγήσει ότι η μετατροπή του μοντέλου στράτευσης στην Ελλάδα σε κάτι ανάλογο με το φινλανδικό, θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στη διά βίου εκπαίδευση των υπόχρεων, με αποτέλεσμα να μην ξεχνούν αυτά που έμαθαν στην περιορισμένη θητεία τους. Είναι, αν μη τι άλλο, ένας ευγενής στόχος, ωστόσο όλα θα κριθούν από την εφαρμογή στην πράξη. Αναμένουμε λοιπόν.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Εκ παραδρομής στο φύλλο της 27ης Φεβρουαρίου (Σελ. 7) γράφτηκε ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τέως δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου και το οποίο η «Κ» παρακολούθησε διαδικτυακά, να λάβει ο ξενώνας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα την ονομασία «Ζακ». Τα ακριβή λόγια του κ. Μπακογιάννη ήταν, «ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τον Ζακ είναι να προχωρήσουμε με τον ξενώνα ΛΟΑΤΚΙ, τον οποίο εμείς αφήσαμε κτίριο σε καλή κατάσταση και κανονιστική συμφωνία με τις οργανώσεις». Οσον αφορά την εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε.», ο τέως δήμαρχος τόνισε: «Ξέρω ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά εντός του 2024, ξέρω ότι έχω θέσει την παραίτησή μου στη διάθεση των αρμοδίων και περιμένω να ολοκληρωθεί η μετάβαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT