Γιώργος Γεραπετρίτης: Η μειονότητα απολαμβάνει πλήρη δικαιώματα

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η μειονότητα απολαμβάνει πλήρη δικαιώματα

Στοχευμένη απάντηση του ΥΠΕΞ από το βήμα της συνόδου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταθερή και αποδεδειγμένη από τις εξελίξεις στάση της Ελλάδας έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην 55η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Αν και ο κ. Γεραπετρίτης έκανε μια συνολικότερη τοποθέτηση επί των ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (εμπίπτουν άλλωστε και στην ακαδημαϊκή του ενασχόληση), η τοποθέτησή του για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελούσε στοχευμένη απάντηση σε όλα όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα περί καταπίεσής της, ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον οργανισμό.

Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης τα περιέγραψε ως «εντελώς ανυπόστατα σχόλια» και αντέτεινε ότι «αποδίδουμε διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, στη βορειοανατολική Ελλάδα, καθώς τα μέλη της απολαμβάνουν τόσο ειδική προστασία ως μειονότητα όσο και πλήρη δικαιώματα ως πολίτες της Ελλάδας και της Ε.Ε.». Ο κ. Γεραπετρίτης συμπλήρωσε ότι «η δημογραφική ανάπτυξη της μειονότητας τα τελευταία 100 χρόνια συνιστά εύγλωττη απόδειξη ότι συνεχίζει να ανθεί και να ευημερεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περιγράφοντάς την ως «παράνομη και ανήθικη», ενώ περιέγραψε τον αγώνα του Κιέβου ως «υπεράσπιση των αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου έναντι της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού». Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της κρίσης της Ερυθράς Θάλασσας στην ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Επιπλέον επεκτάθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις στο εσωτερικό που, όπως είπε, ακολουθούν «ένα συγκεκριμένο πρότυπο» όσον αφορά τις πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουμε διάφορα σχέδια δράσης, μεταξύ άλλων για την ισότητα των φύλων, την προστασία των ανηλίκων, τις ίσες ευκαιρίες για τα Ατομα με Αναπηρία, την ένταξη των προσφύγων και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος υπενθύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ψήφισε νόμο που προβλέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης θα προεδρεύσει του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συγκαλείται προκειμένου να συζητηθεί η «φορτωμένη» ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας. Ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών επαφών, αλλά και τα υπόλοιπα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή