Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων

Μητσοτάκης και Κασσελάκης οι μεγάλοι κερδισμένοι από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις απαντήσεις των πολιτών σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η θέσπιση απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, οι κινητοποιήσεις και τα μέτρα για τους αγρότες, ερευνά, μεταξύ άλλων, το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, σε αναγωγή επί του συνόλου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλο προβάδισμα για τις ευρωεκλογές (36,2%) και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (12,5%), ΣΥΡΙΖΑ (11,4%), Ελληνική Λύση (9,7%), ΚΚΕ (9%) και Νίκη (3,9%).

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-1

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα τάσσεται το 55,1% των ερωτηθέντων, με το 23,6% να απαντάει «σίγουρα ναι» και το 31,5% «μάλλον ναι».

Διαφωνία με την κυβερνητική εξαγγελία εκφράζει το 38,9%, με τους ερωτηθέντες να απαντούν «μάλλον όχι» σε ποσοστό 10,5% και «σίγουρα όχι» σε ποσοστό 28,4%.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-2

Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των ερωτηθέντων, οι νεότερες ηλικίες (17 – 44 ετών) εκφράζουν διαφωνία, ενώ συμφωνία διατυπώνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες, σε ποσοστό 77,1% μεταξύ 55 – 64 και 81,3% από 65 ετών και άνω.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-3

Αναφορικά με την κατανομή των ερωτηθέντων βάσει της κομματικής τους προτίμησης, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. συμφωνούν με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων σε ποσοστό 78,5%, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα τα ποσοστά συμφωνίας είναι χαμηλότερα.

Ειδικότερα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε ποσοστό 52,3%, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 30,5%, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ σε ποσοστό 37,2% και οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης σε ποσοστό 59,4%.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-4

Παράλληλα, για το 51,4% των ερωτηθέντων, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα ωθήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να βελτιώσουν την ποιότητα των σπουδών τους. Διαφωνία με τη διατύπωση αυτή εξέφρασε το 39,6%.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-5

Απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Σε ερώτηση για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβής στα δημόσια νοσοκομεία, συμφωνία εκφράζει το 30,6%, ενώ αρνητικά τοποθετείται το 59,5%.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-6

Σε σχέση με την ηλικιακή κατανομή των διαφωνούντων, οι μεγαλύτερες διαφωνίες εμφανίζονται στο κοινό από 35 έως 64 ετών.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-7

Αγροτικές κινητοποιήσεις και κυβερνητικά μέτρα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί δίκαιες τις αγροτικές κινητοποιήσεις (ποσοστό 80,5%), ενώ αρνητικά τοποθετείται το 14,1%.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-8

Ως προς την αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα προβλήματα των αγροτών, αποτελεσματικά τα θεωρεί το 21,4%, ενώ το 69,3% πιστεύει πως δεν είναι αποτελεσματικά.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-9

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις των πολιτών σχετικά με το ποιοι βγήκαν περισσότερο κερδισμένοι από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι (ποσοστό 40%) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης (37,9%), η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος (12%) και το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (7,6%).

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-10

Προβάδισμα Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών (υγεία, παιδεία, εγκληματικότητα κ.τ.λ.), αλλά και τα ζητήματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-11
Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-12
Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-13

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Τέλος, όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός παραμένει στην πρώτη θέση και ακολουθείται από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σε ευνοϊκές γνώμες τόσο του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, όσο και της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Δημοσκόπηση MRB: Οι διακομματικές ψήφοι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων-14
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT