Σαμαράς: Η σχέση μου με Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη

Σαμαράς: Η σχέση μου με Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη

Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε χαρακτηριστικά περιστατικά με τις τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης που σημάδεψαν την πολιτική του πορεία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σχέση που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και σε άγνωστες ιστορίες που είχε μαζί τους, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, στο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

«Τα πήγες περίφημα»

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε αρχικά, πως είναι «αυτό που λέει ο Ελύτης, “του ολίγου και του ακριβούς”. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό, όπου ένα εγκώμιο που έλαβε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον έκανε να ψηλώσει «είκοσι πόντους».

Ηταν 27 χρονών –ήδη εκλεγμένος βουλευτής– και είχε οριστεί αγορητής εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Τότε, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο νεαρός τότε Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα, ελλείψει της παρουσίας του τότε υπουργού Οικονομικών, Θανάση Κανελλόπουλου, καθώς «είχε μείνει το αυτοκίνητό του στη Ραφήνα από λάστιχο. Δεν μπορούσε να έρθει, επομένως ο πρόεδρος της Βουλής είπε να μιλήσω εγώ».

Αφού τελείωσε την ομιλία του και έχοντας «τρακ μέσα σε μια υπεργεμάτη Βουλή», ο Σαμαράς είδε «τον Καραμανλή να μου κάνει νόημα με το χέρι να πάω κοντά του. Μου λέει: “Αυτό ήταν το ντεμπούτο σου;”. Λέω: “Μάλιστα κ. πρόεδρε” και όπως είχα τα χέρια μου τα χτυπάει και μου λέει: “Τα πήγες περίφημα”. Νόμιζα ότι σηκώθηκα είκοσι πόντους και ότι όταν κατέβηκαν ήταν λες και με κοιτούσαν επειδή είχα πάρει Νόμπελ Οικονομίας. Είναι όμως και θέμα τύχης», συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ελα να ακούσεις τι σου ρίχνει ο Ανδρέας»

Αναφορικά με τη σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι τον γνώριζε καθώς όταν σπούδαζε στην Αμερική, ήταν συγκάτοικος με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο «ερχόταν πολλές φορές να δει». Στη συνέχεια όμως, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια ιστορία που σύμφωνα με τον ίδιο, «φωτογραφίζει το πρόβλημα που είχα μαζί του». Ηταν την περίοδο που «υπογράψαμε τις βάσεις με τους Αμερικανούς, χωρίς καμία φασαρία στους δρόμους. Ο Μητσοτάκης μου είπε να ενημερώσω και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Χαρίλαο Φλωράκη». Εκείνη την περίοδο ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μόλις βγει από μια εγχείρηση. Οταν ο Σαμαράς πήγε να τον συναντήσει, ο Παπανδρέου του είπε: «Θέλω να μου διαβάσεις όλα τα άρθρα». Τότε, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «σε κάθε άρθρο που του έλεγα συμφωνούσε. Τσιμπιόμουν ότι συμφωνεί σε όλα».

Στη συνέχεια όμως, όταν τελείωσε η συνάντηση, «βγήκα, είπα στους δημοσιογράφους ότι είχα ενημερώσει τον πρόεδρο και πήγα στο υπουργείο Εξωτερικών που ήταν απέναντι, όπου με περίμενε ο φίλος μου, συγχωρεμένος Μανώλης Καραμίζας, με ένα τρανζιστοράκι στο αυτί. Μου λέει: “Ελα να ακούσεις τι σου ρίχνει ο Αντρέας”. Δεν είχαν περάσει πέντε λεπτά».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σύμφωνα με τον ίδιο, είχε «την ευκολία της προσαρμογής σε αυτό που πολιτικά του ήταν χρήσιμο. Εγώ έχω μια αντιπάθεια για την έννοια του να μην είναι ευθεία η γραμμή και να είναι τεθλασμένη».

«Με τίμησε ο Μητσοτάκης»

Σχετικά με τη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι όταν έφυγε ο Ευάγγελος Αβέρωφ από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο ο ίδιος όσο και πάρα πολλοί βουλευτές κυρίως νεαρής ηλικίας, «πιστέψαμε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί πολιτικά ο Παπανδρέου, είναι ο νέος αρχηγός, να είναι εξίσου σκληρός και να μη νοιαστεί για το πολιτικό κόστος». Τότε οι βασικοί υποψήφιοι για να λάβουν το εσωκομματικό χρίσμα ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και «όλη η μεγάλη ομάδα που ήμασταν γύρω από τον Αβέρωφ, τον πιέσαμε –άλλωστε το ήθελε και ο ίδιος– και στηρίξαμε τον Μητσοτάκη».

Αφότου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρωθυπουργός, «είναι δεδομένο ότι με τίμησε και έγινα πολύ μικρός, το 1989, υπουργός Οικονομικών και μετά υπουργός Εξωτερικών. Δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα μαζί μου ή κάποια διαφωνία».

Η ρήξη ήρθε αργότερα σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, όταν στο ζήτημα των Σκοπίων «πέρασε το θέμα από το υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα με εισηγητές τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Θανάση Κανελλόπουλο. Ενώ έγινε δεκτή στις Βρυξέλλες από τους 12 τότε υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. η δική μου θέση, ο Μητσοτάκης ξαφνικά ήταν τελείως εναντίον. Εγώ αυτό δεν μπορούσα να το δεχθώ και έγινε η ρήξη. Αυτή είναι η αποτύπωση της αλήθειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή