«Καμπάνες» ανησυχίας για την 25η Μαρτίου και τις κάλπες

«Καμπάνες» ανησυχίας για την 25η Μαρτίου και τις κάλπες

Ενώ η σχέση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε περίοδο παγετώνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να καταδικάσει την περασμένη εβδομάδα την επίθεση που δέχθηκε ο Παύλος Χρηστίδης από τον αρχιμανδρίτη Ηλιουπόλεως επειδή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ του γάμου των ομόφυλων [...]

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η σχέση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε περίοδο παγετώνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να καταδικάσει την περασμένη εβδομάδα την επίθεση που δέχθηκε ο Παύλος Χρηστίδης από τον αρχιμανδρίτη Ηλιουπόλεως επειδή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κρίθηκε ανεπιθύμητος σε μια εκδήλωση. Η στήριξη της κυβέρνησης στον Παύλο Χρηστίδη είχε διπλή αιτία: αφενός για λόγους αρχής· αφετέρου, στην Ηρώδου Αττικού θέλουν να προλάβουν μια πιθανή γενίκευση αυτής της κατάστασης, καθώς τα δείγματα τις τελευταίες ημέρες είναι ανησυχητικά.

Τον χορό είχε ανοίξει πρώτος ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ «αφορίζοντας» τους βουλευτές της εκλογικής του περιφέρειας, του Πειραιά, που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Η επιθετική ανακοίνωση του μητροπολίτη δεν είναι όμως το μόνο «καμπανάκι». Στην ίδια εκδήλωση της Ηλιούπολης όπου δημιουργήθηκε το επεισόδιο με τον Παύλο Χρηστίδη, ο αρχιμανδρίτης Ηλιουπόλεως «αποθέωσε» την Αννα Καραμανλή που καταψήφισε το νομοσχέδιο. Αντίστοιχο εγκώμιο «εψάλη» και υπέρ του Γιάννη Καλλιάνου που παρευρέθηκε στην κυριακάτικη λειτουργία στην εκλογική του περιφέρεια, ενώ και στη Λάρισα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο να λέει πως ο βουλευτής «έσωσε την τιμή του νομού». Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα κακό κλίμα: οι βουλευτές έχουν χωριστεί πλέον για την Ιεραρχία σε δύο κατηγορίες, με όσους υπερψήφισαν να έχουν μπει σε μια άτυπη «μαύρη» λίστα.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ο «φόβος» πως οι αντιδράσεις της Ιεραρχίας θα κλιμακωθούν ενόψει της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα. Σε αυτό, τι ρόλο μπορεί να παίξει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος; Το γεγονός ότι η σχέση των δύο, του κ. Ιερώνυμου και του κ. Μητσοτάκη, ουδέποτε βρήκε χημεία δεν βοηθά την κατάσταση. Η αίσθηση είναι πως ο Αρχιεπίσκοπος στην καλύτερη περίπτωση δεν θα παρέμβει για να χαλιναγωγήσει τις αντιδράσεις.

«Η σχέση τους δεν είχε ποτέ καλή χημεία», περιγράφει πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Σήμερα οι δίαυλοι μεταξύ Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού έχουν κοπεί.

Η κυβέρνηση κρατά έως τώρα χαμηλούς τόνους, καθώς η πληροφορία περί «μποϊκοτάζ» την Κυριακή της Ορθοδοξίας δεν έχει επιβεβαιωθεί, με αρμόδιες πηγές να λένε πως «θα κινηθούμε ανάλογα» όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η ενόχληση ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τη διαφαινόμενη κλιμάκωση. Γιατί μπορεί ο κ. Ιερώνυμος να ζήτησε την «ανάκριση» για το περιστατικό στην Ηλιούπολη, έως τώρα όμως δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση καταδίκης.

Ενα στοιχείο που κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη σχέση των δύο πλευρών είναι η υποβόσκουσα σύγκριση της στάσης του κ. Ιερώνυμου έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Ουκ ολίγοι βουλευτές που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, και βλέπουν να κηρύσσονται personae non gratae από την Εκκλησία, θύμιζαν πως ο κ. Ιερώνυμος «δεν προέβαλε εξίσου σθεναρή αντίσταση όταν η κυβέρνηση Τσίπρα έφερε τις “Πρέσπες” ή το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών». Τότε είχε κρατήσει πολύ χαμηλούς τόνους, αρκούμενος στη δήλωση πως «η ένωση δύο ανθρώπων, μέσω του γάμου, αποτελεί Μυστήριο μέγα για την Εκκλησία μας. Καθετί έξω από το Μυστήριο αυτό είναι ξένο προς την εκκλησιαστική ζωή».

Πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση θυμίζουν ακόμη πως ο πρωθυπουργός από το 2019, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση, προσπάθησε να σπάσει τον πάγο με τον κ. Ιερώνυμο. «Παρά την προσπάθεια, η σχέση των δύο πλευρών δεν είχε ποτέ καλή χημεία», περιγράφει πηγή που γνωρίζει καλά τις επαφές μεταξύ τους. Και σήμερα οι δίαυλοι των δύο πλευρών έχουν κοπεί. Είναι δεδομένο ότι η στάση των ιεραρχών τις επόμενες μέρες θα δείξει προς τα πού πηγαίνει η κατάσταση, με τις πληροφορίες να λένε πως κάποιοι ιεράρχες ετοιμάζουν ακόμη και επιτίμια, δηλαδή εκκλησιαστικές ποινές προς όσους υπερψήφισαν. Η κρυφή δυσαρέσκεια του Μαξίμου για την Εκκλησία μεγαλώνει και λόγω των δημοσκοπήσεων. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου πλησιάζει πλέον διψήφιο αριθμό, ενώ η Νίκη, το κατ’ εξοχήν κόμμα με επαφές με την Εκκλησία, έχει πλησιάσει το 4%, με τις πληροφορίες να λένε πως στη Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Και το ερώτημα είναι σαφές: Πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Αρμόδιες πηγές λένε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άνθρωπος της δράσης και όχι της αδράνειας». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν η κατάσταση δείξει πως μπορεί να ξεφύγει, δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα πάρει πρωτοβουλίες, δηλαδή θα επιδιώξει να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με την Εκκλησία. Η πίεση άλλωστε που θα δεχθεί το Μαξίμου από τους δικούς του βουλευτές, που υπόκεινται στον άτυπο αποκλεισμό, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο εικάζεται πως το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια επαφής των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι σε τρεις μήνες έχουμε εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν πως η Ν.Δ. «αντέχει τους κραδασμούς», η άνοδος όμως των ακροδεξιών κομμάτων έχει χτυπήσει πολλά καμπανάκια, που το Μαξίμου δεν θέλει να γίνουν καμπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή