Χαμηλές προσδοκίες ενόψει πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία

Χαμηλές προσδοκίες ενόψει πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία

Στη γνωστή ρητορική περί «συνόρων της καρδιάς» επανήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν, που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως πολλές προσδοκίες και με αρκετά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας των ελληνοτουρκικών επαφών αναμένεται να επαναληφθεί τη Δευτέρα ο πολιτικός διάλογος υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, στην Αγκυρα.

Οι δύο διπλωμάτες θα επιχειρήσουν να αγγίξουν τα δύσκολα θέματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας, η οποία πάντως έχει αρκετές ακόμη ημερομηνίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, με κύρια εκείνη της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα, κάποια στιγμή μεταξύ 6 και 10 Μαΐου, όταν και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι σχεδιάζεται να περιλαμβάνει και στάση του κ. Μητσοτάκη στην Καππαδοκία, δίχως να αποκλείεται να αξιοποιήσει και μια βασική τουριστική παροχή, την πτήση με αερόστατο πάνω από το ιδιαίτερο βραχώδες τοπίο. Χθες, πάντως, ο κ. Ερντογάν ανταπέδωσε το τηλεφώνημα που του είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης για τον ίδιο λόγο, προκειμένου να ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

Σε επίπεδο ρητορικής, ο κ. Ερντογάν δεν μετακινείται και πολύ από τη γνωστή ορολογία περί «συνόρων της καρδιάς». Χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία είναι η καρδιά μιας μεγαλύτερης γεωγραφίας, από τα Βαλκάνια μέχρι και την Κεντρική Ασία, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τη Βόρεια Αφρική, από το Αιγαίο μέχρι και τη Νότια Ασία. Αυτή η καρδιά μάς δίνει δύναμη και δίνει ελπίδες σε όλα μας τα αδέλφια και φίλους μας για εκείνες τις περιοχές».

Παράλληλα, χθες επαναλήφθηκε ανταλλαγή οδηγιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς από την Αγκυρα ζητήθηκε η έκδοση ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικές ασκήσεις στο Κεντρικό Αιγαίο (δυτικά των Ψαρών) για το χρονικό διάστημα από τις 4 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου. Κατά τα συνήθη, η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε το τουρκικό αίτημα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί τουρκική ΝΟΤΑΜ (Α 2099/24) για τη δέσμευση της περιοχής για ασκήσεις.

Παρότι η κίνηση δεν είναι ασυνήθιστη, όπως και η ελληνική απάντηση επί-σης, την ελληνική πλευρά προβλημάτισε το γεγονός ότι στο αίτημα για τη ΝΟΤΑΜ δεν περιλαμβανόταν εξαί-ρεση των ημερών που απο-τελούν θρησκευτική ή εθνι-κή εορτή, εν προκειμένω η 25η Μαρτίου.

Η επιστολή Μπλίνκεν

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Τουρκίας οι εθνικιστικοί κύκλοι, όπως αυτοί εκφράζονται από έντυπα όπως η Aydinlik, υποβαθμίζουν την επιστολή Αντονι Μπλίνκεν και το περιοριστικό πλαίσιο που θέτει στη χρήση των τουρκικών F-16 (να μη χρησιμοποιούνται από την Τουρκία εναντίον νατοϊκών συμμάχων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT