Εντός και Εκτός: Ο Μπελέρης απολογείται

Εντός και Εκτός: Ο Μπελέρης απολογείται

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η οικογένεια, οι συνεργάτες και οι φίλοι του αξέχαστου δημοσιογράφου Κώστα Παπαϊωάννου οργανώνουν εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη του ιδρυτή της εφημερίδας «Το Ποντίκι» που ο ίδιος διηύθυνε από την έκδοσή του το 1979 έως τα μέσα του 2005. Περίοδο κατά την οποία το «Ποντίκι» έγραψε Ιστορία στην ελληνική δημοσιογραφία με τα αποκαλυπτικά πολιτικά ρεπορτάζ και το σατιρικό περιεχόμενό του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης Συντακτών τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20. Στο πάνελ συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου, Νίκος Κιάος, Γιώργος Κοντογιάννης, Αλέξης Παπαχελάς και Αγγελος Στάγκος. Δεδομένης της διαδρομής του Παπαϊωάννου, είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να κάνουν αναφορά στον ιδρυτή του «Ποντικιού» και συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας από το Ερεβάν, όπου βρέθηκε χθες, είπε αρκετά, μεταξύ άλλων προαναγγέλλοντας πιο στενή συνεργασία Ελλάδας και Αρμενίας στον αμυντικό τομέα. Είπε, ωστόσο, και κάτι ακόμη. «Ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα έχει υποστεί επίθεση από ένα στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Αρμενίας «μπορούν να προσφέρουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θα θέλαμε να γνωρίζουμε με επάρκεια». Δεν είναι, πάντως, μακριά το 2016, όταν στην τότε σύγκρουση των αρμενικών δυνάμεων του Καραμπάχ με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είχαν φθάσει έως την πρεσβεία της Ελλάδας στο Ερεβάν πληροφορίες για τη χρήση drones εναντίον των παλαιών αρμενικών σοβιετικών αρμάτων μάχης, που αντί να αξιοποιηθούν κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων κάποιου υπαλλήλου. Μη φαντάζεστε ότι υπήρξε κάποια σκοπιμότητα. Αθάνατο ελληνικό Δημόσιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Φρέντι Μπελέρης είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σήμερα, παρουσιάζοντας την απολογία του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μιας δίκης η οποία έχει λάβει, δίχως άλλο, πολιτικά και διπλωματικά χαρακτηριστικά. Ανθρωποι κοντά στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας σκιαγραφούσαν χθες το προφίλ των δικαστών που όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαν την ευθύνη να διαχειριστούν την υπόθεση Μπελέρη, υποτίθεται σε πλήρη εναρμόνιση με όλα όσα υπαγορεύει το κοινοτικό κεκτημένο και το κράτος δικαίου μια χώρας όπως η Αλβανία, που φιλοδοξεί να ενταχθεί κάποτε στην Ε.Ε. Οπως έλεγαν, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η προσωπική ιστορία της δικαστού Ιρένα Σπάτα-Γκιόκα, η οποία είχε συλληφθεί στην Ελλάδα το 2002 για χρήση παραποιημένης προξενικής θεώρησης προκειμένου να διεκδικήσει ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, ενώ δεν είναι. Ελέω των κανονισμών Σένγκεν, η είσοδος της κ. Σπάτα-Γκιόκα απαγορεύτηκε για 12 χρόνια. Το 2019 υπέβαλε αίτηση για το δικαστήριο κατά της διαφθοράς (GJKKO), σε μια διαδικασία που έπρεπε να τύχει έγκρισης και από την αποτελούμενη από ξένους Διεθνή Εξεταστική Επιτροπή. Λόγω της παλαιάς πλαστογραφίας, η Διεθνής Επιτροπή την έκοψε, ωστόσο στη συνέχεια μπήκε στο δικαστήριο «από το παράθυρο», που άνοιξε η κυβέρνηση Ράμα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Μετά την πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, στο κόμμα επικρατεί αισιοδοξία. Δηλώθηκαν 1.297 αντιπρόσωποι και το ενδιαφέρον του κόσμου να μιλήσει, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ήταν πολύ μεγάλο. Πάνω από 200 ζήτησαν να τοποθετηθούν, μίλησαν σχεδόν 130, ενώ ακόμη 60 έστειλαν γραπτώς τις εισηγήσεις τους. Στα θετικά του συνεδρίου, όπως σημειώνουν, ήταν η συμμετοχή ανθρώπων που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες ήταν τα μηνύματα και οι χαιρετισμοί από κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και προοδευτικών δυνάμεων. Χαιρετισμό απηύθυνε η Κατερίνα Παπανικολάου, πρώην μέλος της ΑΔΑΕ που είχε πρωταγωνιστήσει στη σύγκρουση της Αρχής με την κυβέρνηση κατά τα πρώτα επεισόδια της υπόθεσης των υποκλοπών υπό την προεδρία του Χρήστου Ράμμου. Ως επιμύθιο των εργασιών αναδεικνύουν το μήνυμα του Αλέξη Χαρίτση: «Η Νέα Αριστερά να γίνει το μεγάλο, ανοιχτό, ευρύχωρο σπίτι των αριστερών και δημοκρατικών πολιτών».

Η ΑΤΑΚΑ

«Είμαι ευρωβουλευτής, συννομοθετώ. Σας λέει, λοιπόν (σ.σ. το ψήφισμα), ότι θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με αυτές τις αρχές, αλλιώς θα κοπούν τα κονδύλια από την Ε.Ε.». Ο Κώστας Αρβανίτης είπε χθες (Open) ότι συνέβαλε στη σύνταξη του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου που προέβλεπε και διακοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ελλάδα. Οπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις, κατ’ αρχάς από τον παρόντα βουλευτή της Ν.Δ. Θάνο Πλεύρη. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «κυνική ομολογία». Ο κ. Αρβανίτης ανταπάντησε ότι τελικά δεν είπε ακριβώς αυτό… Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ (νυν και πρώην) διανύουν περίοδο εξομολογήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή