Απόδημοι Ελληνες: Το e-mail που άναψε φωτιές

Απόδημοι Ελληνες: Το e-mail που άναψε φωτιές

Καταγγελίες για το προεκλογικό υλικό στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποδήμων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των προσωπικών δεδομένων και το πόσο εύκολα μπορούν να διαρρεύσουν ήρθε στην επικαιρότητα και πάλι, με μια ευρωβουλευτή να φέρεται ότι καταπάτησε τη σχετική νομοθεσία. Την προηγούμενη Παρασκευή, e-mail με προεκλογικό υλικό απεστάλη από το γραφείο της ευρωβουλευτού Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, αρκετοί από τους οποίους κατήγγειλαν ότι ποτέ δεν συναίνεσαν για τη χρήση των προσωπικών τους στοιχείων. Μάλιστα πολλοί απόδημοι συνδύασαν τη διαρροή των στοιχείων τους με τις αιτήσεις που κατατίθενται στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, καθώς την ίδια ημέρα είχε αποσταλεί ενημερωτικό e-mail από το υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με την πλατφόρμα. Το ίδιο το υπουργείο αναφέρει πάντως ότι το συγκεκριμένο γεγονός είναι εντελώς τυχαίο και η αποστολή ενημερωτικού υλικού στους αποδήμους εντάσσεται στην καμπάνια για την επιστολική ψήφο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας απάντησε στις αιτιάσεις μέσω λιτής ανακοίνωσης: «Το ΥΠΕΣ δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψηφίους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία». Ομως το κινητό τηλέφωνο και το e-mail του γενικού γραμματέα έχει επίσης κατακλυσθεί από μηνύματα πολιτών που διαμαρτύρονται για τη διαρροή των στοιχείων τους.

Πάντως, σε επανειλημμένα αιτήματα εκ μέρους της «Κ» να δοθούν στοιχεία κάποιων που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα για τις ανάγκες σχετικού ρεπορτάζ, η απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν παγίως αρνητική. Πηγές του υπουργείου απέκλειαν μάλιστα το ενδεχόμενο τα στοιχεία να διέρρευσαν από κάποιον υπάλληλο που είχε πρόσβαση στα δεδομένα, καθώς, όπως σημείωναν, «κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με απόλυση». Οι εκλογικοί κατάλογοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δίνονται σε όλα τα κόμματα για λόγους διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας σε σχέση με τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, ωστόσο σε αυτούς δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία «πέραν του ονόματος των εκλογέων και των διευθύνσεων που έχουν δηλωθεί».

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αποκλείουν τα στοιχεία να διέρρευσαν από κάποιον υπάλληλο που είχε πρόσβαση στα δεδομένα, καθώς «κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με απόλυση».

Στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές έως χθες είχαν εγγραφεί 22.200 πολίτες, εκ των οποίων οι 9.000 εκτός Ελλάδας. Πάντως e-mail από το γραφείο της ευρωβουλευτού δεν παρέλαβαν όλοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, παρέπεμψε στην απάντηση του γενικού γραμματέα για το θέμα, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Αυτό που λέει το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι δεν έχει δοθεί κάτι, ούτε έχει γίνει κάποια παραβίαση της νομοθεσίας. Η κυβέρνηση απαντάει με βάση το τι προβλέπεται, δεν είμαστε εκπρόσωποι των ευρωβουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, όταν γίνεται μια τέτοια καταγγελία, ερευνάται», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Λίγο αργότερα, η Αρχή ανακοίνωσε ότι κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Ελληνες ενόψει των ευρωεκλογών, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητάει να μάθει με ποιον τρόπο οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των αποδήμων βρέθηκαν στην κατοχή της ευρωβουλευτού.

Απάντηση

Από την πλευρά της η κ. Ασημακοπούλου με ανάρτησή της στο X (πρώην Τwitter) τονίζει ότι τα στοιχεία των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν από το γραφείο της κατά τη διάρκεια της θητείας της. «100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Ελληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018». Ωστόσο, αρκετοί από τους πολίτες που έλαβαν το υλικό δηλώνουν ότι δεν είχαν δώσει τη συναίνεσή τους για τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή