Προσωπικός ιατρός: Κίνητρα και ποινές για τη μη κάλυψη των στόχων

Προσωπικός ιατρός: Κίνητρα και ποινές για τη μη κάλυψη των στόχων

Μέτρα για να προχωρήσει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για να προχωρήσει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού και τα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.

Οπως ανέφεραν, δημιουργούνται επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στην επικράτεια και δίνονται νέα κίνητρα για τη συμμετοχή γενικών ιατρών και παθολόγων στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενώ διευρύνεται η δεξαμενή με τους ιδιώτες γιατρούς.

Παράλληλα, εισάγονται δείκτες παρακολούθησης του έργου του προσωπικού γιατρού, με αιχμή την πρόληψη, προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, ενώ θα υπάρχουν ποινές στους γιατρούς που δεν θα καλύψουν τους στόχους.

Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού

Αναλυτικά, οι ειδικότητες που θα πλαισιώσουν τον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι παθολόγοι, παιδίατροι αλλά και ψυχολόγοι. Η δεξαμενή για τον προσωπικό γιατρό είναι όσοι υπηρετούν στην ΠΦΥ του δημοσίου τομέα (2.015) και όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό από τον ιδιωτικό τομέα (1.272).

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το επόμενο κανάλι προκύπτει από την αναμόρφωση του θεσμού του αγροτικού γιατρού. Οι απόφοιτοι θα υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία ως προσωπικοί γιατροί. Δημιουργείται και μια 4η δεξαμενή με ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους μπορούν να επιλέγουν οι πολίτες, αλλά θα τους πληρώνουν από την τσέπη τους. Σήμερα, υπηρετούν 1.261 γιατροί στα ιατρεία υπαίθρου και εντός των επόμενων μηνών θα ανοίξουν επιπλέον 1.370 θέσεις.

Οπως είπε η κ. Αγαπηδάκη, το νέο που έρχεται είναι ότι οι θέσεις γιατρών θα ανοίγουν ανά δήμο, ώστε ο πολίτης να βρίσκει γιατρό κοντά στην κατοικία του. Επιπλέον θα δοθούν κίνητρα στον γιατρό ώστε οι εγγεγραμμένοι πολίτες να αξιοποιούν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τα κενά σήμερα για να καλυφθεί ο πληθυσμός ανέρχονται σε 1.370, με το 60% να αφορά την Αττική. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 5 εκατ. πολίτες, δηλαδή το 56% του πληθυσμού. Οπως είπε: «Θα πάμε σε ανακατανομή του συστήματος ώστε οι πολίτες να επιλέξουν γιατρό κοντά στην κατοικία τους».

Κίνητρα στους ιατρούς

Ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Αγαπηδάκη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα κίνητρα που θα δοθούν για την επιλογή από νέους της ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, «προχωράμε στο επόμενο βήμα της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ». «Επί πολλά χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί να οικοδομήσει σύστημα ΠΦΥ. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να οικοδομήσουμε λειτουργικό σύστημα ΠΦΥ».

Οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν τις ειδικότητες της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής θα λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση 30.000 ευρώ και θα πρέπει να μείνουν επιπλέον 5 χρόνια στον θεσμό.

«Μόνο 6% των γιατρών μας είναι γενικοί γιατροί και παθολόγοι. Είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσουμε αυτή τη μεταρρύθμιση εάν δεν έχουμε αυτές τις δύο ειδικότητες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Οσοι επιλέξουν αυτές τις ειδικότητες που είναι 5 χρόνια θα πρέπει να παραμείνουν ως προσωπικοί γιατροί για 5 χρόνια όπου θα λαμβάνουν μπόνους 30.000 ευρώ».

Σχετικά με τους δείκτες αξιολόγησης είπαν ότι θα αφορούν και τις 4 κατηγορίες εγγεγραμμένων ιατρών: τους δημόσιους, τους ιδιώτες, τους επί θητείας και τους γιατροί με ιδιωτική αποζημίωση π.χ. ανά δήμο.

Ο ρόλος τους θα είναι η πρόληψη (συμβουλές για αλλαγή τρόπου ζωής σωστή διατροφή άσκηση, διακοπή καπνίσματος κ.λπ.) αλλά και η προαγωγή Υγείας (προληπτικές εξετάσεις π.χ. μαστογραφία, HPV DNA test, εξέταση για προστάτη κ.λπ.). Ολα αυτά τα στοιχεία ο γιατρός θα τα καταχωρεί στον ψηφιακό ιατρικό φάκελο του ασθενούς.

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Τα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο), θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και θα αποτελούν «κέντρα» εκπαίδευσης των γιατρών.

Το κάθε πανεπιστημιακό Κέντρο θα έχει 4 μέλη ΔΕΠ (5 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κατάλληλα εκπαιδευμένα για να παρέχουν ΠΦΥ.

Ο ορίζοντας υλοποίησης είναι έως το τέλος του 2024. Τουλάχιστον 30 καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.

Σε αυτά τα κέντρα υγείας θα λειτουργεί και τηλεϊατρική για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις. Επίσης θα αναπτυχθούν 312 ιατρεία χρόνιων παθήσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή