Προς εθελοντική στράτευση των γυναικών

Προς εθελοντική στράτευση των γυναικών

«Θα ξεκινήσουμε από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες και σιγά σιγά θα προχωρήσουμε σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Δένδιας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθελοντική θητεία των γυναικών με σταδιακά βήματα ανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ουσιαστικά ανατρέχοντας στις βασικές προβλέψεις του ήδη υφιστάμενου νόμου «Περί στρατεύσεως των Ελληνίδων» του Ευάγγελου Αβέρωφ (705/1977). Εν ολίγοις δεν απαιτείται κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση, αλλά μάλλον προσαρμογή των υφισταμένων προβλέψεων, σε συνδυασμό με την τροποποίηση της εκπαίδευσης των στρατευσίμων με βάση το φινλανδικό μοντέλο. Το πρώτο βήμα θα προβλέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες η στράτευση σε θέση δόκιμων εφέδρων αξιωματικών (ΔΕΑ) κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες, όπως σε τμήματα Πληροφορικής, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα δοθεί η δυνατότητα για εθελοντική στράτευση και ως οπλίτες. Η θητεία των γυναικών, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία της ρύθμισης, θα είναι μικρότερη από εκείνη των ανδρών, αλλά επαρκής προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη, βασική στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο κ. Δένδιας κατά τις χθεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι η σταδιακή προώθηση στην κατεύθυνση της στράτευσης των γυναικών υπαγορεύεται, μεταξύ άλλων, από τα αριθμητικά δεδομένα που είναι συντριπτικά αρνητικά για την Ελλάδα. «Eχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνάμει μία απειλή από χώρα πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς. Θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11 – 12 εκατομμύρια. Η απλή λοιπόν αριθμητική μας επιβάλλει τον στρατό των πολιτών. Oπως επίσης και η ιδεολογική αντίληψη ότι ο ένοπλος πολίτης υπερασπίζεται την πατρίδα, τα ιδανικά, το σπίτι του. Είναι πάντοτε αυτό το οποίο διέκρινε τον Ελληνισμό από την εποχή της πόλης-κράτους», είπε ο κ. Δένδιας.

Με αυτή τη λογική, συμπλήρωσε, θα ήταν «ανακόλουθο» να εξαιρεθεί από αυτή την αντίληψη ο μισός πληθυσμός. «Τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευθούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης γυναικών. Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί ήδη μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που υπηρετούν στις Eνοπλες Δυνάμεις (ως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί) σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Με μέσο όρο περίπου το 12%, η Ελλάδα σημειώνει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση (19%), ενώ η Τουρκία καταγράφει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξης του 0,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή