Εντός και Εκτός: Η Παπαδοπούλου σε Aγκυρα και μετά Μπακού

Εντός και Εκτός: Η Παπαδοπούλου σε Aγκυρα και μετά Μπακού

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι αντεγκλήσεις στην κοινοβουλευτική αρένα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ήταν χρήσιμες προκειμένου να διαπιστώσουν οι πολίτες τις απόψεις κάθε κόμματος. Ωστόσο, μακριά από τις συγκρούσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει η δύσκολη πραγματικότητα των σχολικών βαθμίδων. Ακόμα και σήμερα, εν έτει 2024, σε σχολεία που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας οι υποδομές είναι προβληματικές, οι καυστήρες ξεχαρβαλωμένοι, οι τοίχοι στάζουν και άλλοτε εμβληματικά δημόσια σχολεία καταρρέουν διότι δεν συντηρούνται επαρκώς. Οι ρητορικές μάχες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναδεικνύουν αρκετά σχετικά με την ιδεολογική συγκρότηση κάθε κόμματος. Αλλά το ανύπαρκτο ενδιαφέρον για το γυμνάσιο και το λύκειο δείχνει την ειλικρίνεια και τη διάθεση του πολιτικού συστήματος για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Εχει την πλάκα της η δημόσια αντιπαράθεση επί παντός –ασήμαντου– επιστητού, και κάθε χρόνο ένα από αυτά είναι και το τραγούδι της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον, πριν από τον διαγωνισμό, αλλά και μετά, όταν βγαίνουν τα συμπεράσματα για την κατάταξη. Στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της «Κ» ήδη διαβάσατε, και θα βρείτε κι άλλες λεπτομέρειες για το τραγούδι της Μαρίνας Σάττι που επελέγη φέτος, με τίτλο «Ζάρι». Η αισθητική άποψη του καθενός είναι, βεβαίως, εντελώς προσωπική και δεν σηκώνει καμία συζήτηση. Η στήλη δεν έχει καμία φοβερή άποψη για το τραγούδι (αν και το «Ροζαλία από τα Λιντλ», που διάβασα κάπου, καλύπτει το μουσικό σκέλος), ωστόσο είναι διασκεδαστική η «ιερή οργή» πολλών ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται ως απόληξη των Βαλκανίων. Μια λέξη έχω μόνο να απευθύνω σε αυτή την κατηγορία των βαθυστόχαστων σχολιαστών. Καλημέρα και σε εσάς!

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαρτίου στην Αγκυρα, όπου μαζί με τον ομόλογό της Μπουράκ Ακσαπάρ θα ανοίξουν τον φάκελο του πολιτικού διαλόγου, δηλαδή την ατζέντα με τα δύσκολα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η νηνεμία στο πεδίο βοηθάει, ωστόσο οι επί της ουσίας συζητήσεις προχωρούν πολύ αργά. Οι δύο υφυπουργοί θα καταγράψουν τα –όποια– σημεία σύγκλισης υπάρχουν και στη συνέχεια θα ενημερώσουν σχετικά τους δύο ηγέτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συναντηθούν μεταξύ 7 και 10 Μαΐου στην Αγκυρα. Προηγουμένως, στις 22 Απριλίου, θα έχει πραγματοποιηθεί και ο επόμενος γύρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Αμυνας, όπου αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Μετά την Αγκυρα η κ. Παπαδοπούλου προγραμματίζεται να επισκεφθεί και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Ελλάδα έχει συμφέροντα από τη δεκαετία του 1990, με σκοπό να διαχειριστεί με νηφαλιότητα και επαγγελματισμό μια φάση περίπλοκη, κυρίως λόγω της κατάστασης που εκτυλίσσεται στον Καύκασο. Το παιχνίδι που παίζεται στον Καύκασο αυτή την εποχή εμπλέκει περιφερειακές αλλά και μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή και, ευτυχώς, κάποιοι στην Αθήνα αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απουσιάζει ή να στέλνει σήματα που εκπέμπουν έλλειψη αντίληψης της σοβαρότητας της κατάστασης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Τζιμπουτί, όπου βρίσκεται η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο που η Ελλάδα παραχώρησε για την επιχείρηση «EUNAVFOR Aspides» της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες, η «Υδρα» θα παραμείνει στο Τζιμπουτί μέχρι και αύριο Κυριακή 10 Μαρτίου, για ανεφοδιασμό και έλεγχο. Ακολούθως η φρεγάτα θα συνεχίσει τις αποστολές συνοδείας – προστασίας εμπορικών πλοίων στην περιοχή των επιχειρήσεων, δηλαδή στα νότια του Κόλπου του Αντεν. Εκτός από την ελληνική φρεγάτα, στην επιχείρηση συμμετέχουν με πλοία η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Μάλιστα Ιταλοί και Γερμανοί έχουν ήδη αντιμετωπίσει επιθέσεις από Χούθι, οι οποίοι, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο, θανατηφόρο χτύπημα στο υπό ελληνική διαχείριση φορτηγό πλοίο «True Confidence», δεν αστειεύονται καθόλου.

Η ΑΤΑΚΑ

«Υπήρξε πολιτική στόχευση εμπλοκής πολιτικών αντιπάλων;» ήταν η δημοσιογραφική ερώτηση (Οpen) προς τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου για τη Novartis. «Νομίζω ότι έγινε λάθος στόχευση, ναι. Νομίζω ότι η απόφαση να μπουν στο κάδρο ο Πικραμμένος, ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, πρώτον, ήταν μια πολιτική απόφαση και, δεύτερον, ήταν λάθος», απάντησε ο κ. Κούλογλου, προσθέτοντας τον εαυτό του στην κατηγορία όλων αυτών που μετά την απολογία Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα απελευθερώνονται και παραδέχονται, με μισόλογα, το προφανές: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της εποχής έστηνε πολιτικές διώξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή