Στ. Κασσελάκης στην «Κ»: Κόμμα ψηφιακής διαβούλευσης με δημοψηφίσματα

Στ. Κασσελάκης στην «Κ»: Κόμμα ψηφιακής διαβούλευσης με δημοψηφίσματα

Οι καταστατικές αλλαγές μετά τις ευρωεκλογές, οι σχέσεις με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά και η «φορολογημένη μέχρι το τελευταίο δολάριο» περιουσία στην Αμερική

7' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασκώντας κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, πως έχει συμπληρωματική προς τη Νέα Δημοκρατία λογική, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην «Κ» δηλώνει έτοιμος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις όμορες δυνάμεις, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζεται σίγουρος και αισιόδοξος πως το κόμμα του θα κερδίσει το στοίχημα της «ολικής επαναφοράς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έως τώρα δεν τον ευνοούν. Εξακολουθεί να απορρίπτει τα σενάρια αμφισβήτησής του μετά τις ευρωεκλογές αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό και εργάζεται με ορίζοντα τις εθνικές κάλπες του 2027. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση του κόμματος μιλώντας για «έκφραση γνώμης όλων των μελών του μέσω ψηφιακής διαβούλευσης και δημοψηφισμάτων». Σε σχέση με τα οικονομικά του τονίζει πως είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα, αφήνοντας και πάλι αιχμές για τον τρόπο που δρα η Δικαιοσύνη.

– Κύριε πρόεδρε, αισθάνεστε ότι «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαπίστωνε στην παρέμβασή του ο προκάτοχός σας;

– Αυτές ακριβώς οι παθογένειες στοίχισαν πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και τον οδήγησαν σε απώλεια αξιοπιστίας και άρα απώλεια της εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας προοδευτικού κόσμου. Με οδυνηρές συνέπειες, είτε μιλάμε για το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είτε για τις δημοσκοπικές μας επιδόσεις μέχρι πρόσφατα. Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου μας, τα μέλη του κόμματος έδωσαν τον τόνο και έδειξαν με αποφασιστικό τρόπο την κατεύθυνση για το επόμενο διάστημα: ενότητα, εμπιστοσύνη μεταξύ μας και αγώνας για την προοδευτική αντεπίθεση με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές. Αυτόν τον στόχο υπηρετώ με προσήλωση και είμαι αποφασισμένος να τον πετύχουμε όλοι και όλες μαζί.

– Εχετε πει πρόσφατα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό των τελευταίων εθνικών εκλογών. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τι θα πράξετε; Δεν θα ζητήσετε επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό σας;

– Η απόφαση του συνεδρίου μας είναι σαφής: «Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας». Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος και θα τον πετύχουμε, στέλνοντας μήνυμα «ολικής επαναφοράς» του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ως πρωταγωνιστικής δύναμης και αντίπαλου δέους στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη.

– Eχετε μιλήσει για ένα συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Σε ποιες αλλαγές σκέφτεστε να προχωρήσετε;

– Το προσεχές καταστατικό μας συνέδριο όντως θα έχει επανιδρυτικό χαρακτήρα. Οι αλλαγές που θα κάνουμε θα βασιστούν στη διαβούλευση που έχει ήδη ξεκινήσει με τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στόχος μου είναι να φτιάξουμε ένα κόμμα ελκυστικό για κάθε προοδευτικό πολίτη και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, που θα είναι ανοικτό και θα διασφαλίζει την έκφραση γνώμης όλων των μελών του μέσω ψηφιακής διαβούλευσης και δημοψηφισμάτων. Ενα κόμμα με περιφερειακή συγκρότηση και αποκέντρωση της λειτουργίας του. Ενα κόμμα που θα παράγει διαρκώς εφαρμόσιμες προτάσεις και θα παίρνει συνεχώς νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άμεση βελτίωση της ζωής των πολιτών. Ενα κόμμα με λειτουργική δομή και γρήγορα αντανακλαστικά, που θα πρωταγωνιστεί στη Βουλή και στα κοινωνικά κινήματα. Εναν ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο την ευημερία της κοινωνίας και την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου.

– Υπό ποιες προϋποθέσεις θα καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι με όμορα κόμματα; Με τον Νίκο Ανδρουλάκη για παράδειγμα, προκειμένου να δείτε ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Θα συμπεριλαμβάνατε στη συζήτηση για ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο και τα στελέχη που έφυγαν επί των ημερών σας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, η Eφη Αχτσιόγλου;

– Τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έκανε το παν για τη συμπόρευση, ακόμη και τη συγκυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων. Εισπράξαμε άρνηση και σφοδρή αντιπαλότητα από όλες τις αυτοαποκαλούμενες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και δεν μπορούν να περιμένουν τον κ. Ανδρουλάκη να πάψει να έχει συμπληρωματική προς τη Δεξιά λογική και τη μικρή, διασπαστική Aριστερά να κάνει έμπρακτη αυτοκριτική για τις επιλογές της. Εμείς προχωράμε βήμα βήμα για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με όλες τις «ζωντανές» δυνάμεις της κοινωνίας που επιθυμούν να απαλλάξουμε μαζί την πατρίδα από τη δεξιά πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Το τραπέζι του διαλόγου είναι πάντα διαθέσιμο, αρκεί να υπάρξει ο αναγκαίος σεβασμός στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και η αναγκαία συνομολόγηση ότι παλεύουμε ενάντια στη Δεξιά χωρίς ήξεις αφήξεις και παλινωδίες.

Οι καιροί είναι κρίσιμοι και δεν μπορούν να περιμένουν τον κ. Ανδρουλάκη να πάψει να έχει συμπληρωματική προς τη Δεξιά λογική και τη μικρή, διασπαστική Αριστερά να κάνει έμπρακτη αυτοκριτική για τις επιλογές της.

– Ποιο θα είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές; Τι θα προτάξετε για να πείσετε τους πολίτες να σας προτιμήσουν;

– Στόχος μας στον δρόμο για τις ευρωεκλογές είναι να γίνει πράξη το συνεδριακό μας σύνθημα για την εκκίνηση μιας μεγάλης, προοδευτικής αντεπίθεσης. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουμε την ευρωπαϊκή μας διακήρυξη και ετοιμάζουμε την πρώτη μας κεντρική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές. Η εκστρατεία και τα συνθήματά μας θα συνοψίζουν τη στρατηγική μας για μια δημοκρατική, κοινωνική Ευρώπη και για την αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων έναντι της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς και της δραματικής ανόδου της Aκροδεξιάς.

Στους πολίτες θα δείξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και για την υπέρβαση της δομικής κρίσης ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Και θα τους καλέσουμε να συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές, γιατί μπορεί να μην εκλέγουν κυβέρνηση, καθορίζουν όμως τις ευρωπαϊκές πολιτικές που θα έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινή τους ζωή τα επόμενα πέντε χρόνια.

– Θα κρατήσετε κάποιες θέσεις για το ευρωψηφοδέλτιο που θα τις επιλέξετε εσείς ή όλοι θα μετέχουν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για να συμπληρωθεί η λίστα;

– Eχω δηλώσει ότι επιθυμία και πρόθεσή μου είναι όλοι οι υποψήφιοι, πλην των νυν ευρωβουλευτών μας, να αναδειχθούν μέσα από προκριματικές εκλογές. Τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες. Eχουμε σημειώσει επανειλημμένως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει. Θα είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που εφαρμόζει το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο δίνει έμπρακτα τον λόγο στα μέλη και στους φίλους του ακόμη και για αυτή την κορυφαία διαδικασία που είναι η ανάδειξη υποψηφίων για τις ευρωεκλογές.

– Hταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «ατυχείς» στην υπόθεση της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών;

– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κλήθηκε να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διαφθορά του παλαιού δικομματισμού και των συγκυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Στο διεθνές σκάνδαλο Novartis η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και έπρεπε πάση θυσία να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή πρώην κυβερνητικών παραγόντων. Αυτό και έπραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σας θυμίζω ότι η Νοvartis Hellas και η μητρική της εταιρεία αναγκάσθηκαν να πληρώσουν 225 εκατ. και 112 εκατ. δολάρια αντίστοιχα στο αμερικανικό Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω ποινικές και χρηματικές κυρώσεις στις ΗΠΑ για το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Ομοίως, στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών, ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να βάλει τάξη και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον σε μια αγορά ασύδοτη επί δεκαετίες. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις άδειες των καναλιών έφερε έσοδα στα δημόσια ταμεία, που αργότερα τα στέρησε ξανά από τον ελληνικό λαό η Ν.Δ. με πρόσχημα την πανδημία, την ώρα που δώριζε εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος με τις περιβόητες λίστες Πέτσα κ.λπ.

Και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην πλευρά του δικαίου, της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα.

– Καταφερθήκατε με σφοδρότητα κατά των εισαγγελέων που κίνησαν έρευνα για τα οικονομικά σας. Ωστόσο, ο νόμος δεν επιτρέπει τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό. Ανεξαρτήτως των ενεργειών της Δικαιοσύνης, εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε για να θεραπεύσετε αυτό το ασυμβίβαστο;

– Oλοι γνωρίζουν το ποιος είμαι, αλλά και τι έχω κάνει στη ζωή μου. Ημουν ξεκάθαρος για όλα από την πρώτη στιγμή που έφθασα στην Ελλάδα και δεν έκρυψα ποτέ την επαγγελματική μου πορεία, όπως και το γεγονός ότι διαθέτω περιουσία, την οποία δημιούργησα μόνος μου από το μηδέν και σε αυτή περιλαμβάνεται και η Osios LLC. Μια εταιρεία απολύτως νόμιμη, με έδρα στις ΗΠΑ και φορολογημένη μέχρι το τελευταίο δολάριο με ιδιαίτερα υψηλό φορολογικό συντελεστή.

Επίσης, όλοι γνωρίζουν πως όταν ήρθα στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, δεν ήρθα με σκοπό να γίνω αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ούτε καν να μείνω στη χώρα περισσότερο από λίγους μήνες. Ηρθα ως ένας απόδημος ο οποίος νοιάζεται πραγματικά για την πατρίδα του και προσπάθησα να βοηθήσω τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε ένα σύστημα που όχι μόνο δεν δουλεύει για το καλό του τόπου μας, αλλά αντίθετα το διαλύει και το εκμεταλλεύεται μόνο προς όφελός του, σε κάθε ευκαιρία.

Αποφάσισα να διεκδικήσω την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θέλοντας να αλλάξω τις παθογένειες του συστήματος. Αφού εξελέγην, με τα μέλη του κόμματος να μου δίνουν την εντολή να παλέψω για την αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος, ήταν δεδομένο πως η ζωή μου στην Αμερική είχε πλέον τελειώσει και θα έμενα στην Ελλάδα για πάντα. Η απόφασή μου αυτή αφορά και τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες. Είμαι καθαρός κι όπως έχω πει πολλές φορές, δεν με κρατάει κανείς. Είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα. Προσωπικά θέλω πάρα πολύ να δω τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, απερίσπαστη. Αλλά να το κάνει σε όλες τις περιπτώσεις κι όχι επιλεκτικά. Να ερευνά τα πάντα, με την ίδια ζέση και την ίδια ταχύτητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT