Ερυθρά Θάλασσα: Στη φρεγάτα «Υδρα» ο Νίκος Δένδιας

Ερυθρά Θάλασσα: Στη φρεγάτα «Υδρα» ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός απευθύνθηκε στο πλήρωμα της φρεγάτας που περιπολεί στον Κόλπο του Αντεν, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την φρεγάτα «Υδρα» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Ο υπουργός απευθύνθηκε στο πλήρωμα της φρεγάτας που περιπολεί στον κόλπο του Αντεν, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες». 

«Είχα τη χαρά και την τιμή να έρθω στη Σαλαμίνα και να σας χαιρετήσω πριν φύγετε. Σας είχα πει ότι θα έρθω και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ηρθα να δω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρείτε και να σας επαναλάβω ότι είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που κάνετε. Διατύπωσα, ήδη, στον κυβερνήτη αυτά μου τα συγχαρητήρια. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η πατρίδα σας έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι είστε εδώ και το ξέρετε για να υπερασπίσετε τα δικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό το οποίο εξυπηρετεί την ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία. Για εμένα ήταν μεγάλη περηφάνια που κοίταξα στον ιστό της “Υδρας” την ελληνική σημαία να κυματίζει στον Κόλπο του Αντεν. Θα ήθελα από την καρδιά μου να σας ευχηθώ καλή επιτυχία, καλή τύχη και κάθε καλό» είπε ο κ. Δένδιας που ανάρτησε φωτογραφίες στο X.

«Με ιδιαίτερη τιμή βρέθηκα συνοδευόμενος από  τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευθέριο Κατάρα Π.Ν. στη φρεγάτα “Υδρα”, που περιπολεί στον Κόλπο του Αντεν, στο πλαίσιο της @EUNAVFORASPIDES, προστατεύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα σε περιοχή κινδύνου».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και οι αρχηγοί των Επιτελείων έφτασαν στο Τζιμπουτί με κυβερνητικό αεροσκάφος και στη συνέχεια με το οργανικό ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk και επιβιβάστηκαν στην ελληνική φρεγάτα.

Η «Υδρα» απέπλευσε την περασμένη Δευτέρα από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στάθμευσε στο λιμάνι του Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό και προμήθειες. Αφού ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, το πολεμικό πλοίο αναπτύχθηκε στη «διακεκαυμένη» ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες».

Η πρώτη αποστολή

Οι ακριβείς θέσεις και οι κινήσεις των τεσσάρων ευρωπαϊκών μονάδων που συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι διαβαθμισμένες, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πυκνώνουν μέρα με τη μέρα, ενώ, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, είναι σαφές ότι η «στοχοποίηση» των εμπορικών αλλά και των πολεμικών πλοίων γίνεται με «βοήθεια» από το πεδίο.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η «Υδρα» θα παραμείνει για τις επόμενες ώρες στη ζώνη ευθύνης και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Αντεν, όπου με τις υπόλοιπες μονάδες της επιχείρησης, το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duillio», τη γαλλική φρεγάτα «Languedoc» και τη γερμανική «Hessen» αναλαμβάνουν ρόλο περιφρούρησης της περιοχής από τις επιθέσεις των Χούθι.

Παράλληλα, στο στρατηγείο της επιχείρησης στη Λάρισα, όπου διοικητής έχει αναλάβει ο υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, η πρώτη αποστολή συνοδείας που θα αναλάβει η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα έχει σχεδιαστεί και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων ημερών. Οι επιτελείς του στρατηγείου έχουν συγκεντρώσει δεκάδες αιτήματα από ναυτιλιακά κέντρα που αφορούν στην παροχή συνοδείας για πλοία που θέλουν να διασχίσουν την επικίνδυνη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας. Οι αξιωματικοί που είναι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό της επιχείρησης ομαδοποιούν τα αιτήματα ώστε σε κάθε αποστολή συνοδείας να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπορικά πλοία.

Η Λάρισα βρίσκεται σε επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων της αμερικανικής Prosperity Guardian, αλλά και με τις υπόλοιπες φιλικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην επίμαχη περιοχή, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των αποστολών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή