Τέμπη: Κάθε κόμμα και πόρισμα – Επεισοδιακή η τελευταία πράξη της Εξεταστικής

Τέμπη: Κάθε κόμμα και πόρισμα – Επεισοδιακή η τελευταία πράξη της Εξεταστικής

Αυλαία στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής - Η αλλαγή αίθουσας και το παρασκήνιο με το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για συμμετοχή της στη χθεσινή συνεδρίαση

τέμπη-κάθε-κόμμα-και-πόρισμα-επεισο-562928224

Εντός κλίματος που, όπως σχολιάστηκε από σειρά κοινοβουλευτικών παραγόντων, δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του υπό διερεύνηση θέματος ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό». Η επόμενη «πράξη», οξύτατη και αυτή κατά πάσα βεβαιότητα, αναμένεται πλέον να διαδραματιστεί σε επίπεδο και πολιτικών αρχηγών το προσεχές διάστημα σε ειδική διαδικασία, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η χθεσινή συνεδρίαση άρχισε τυπικά σε μία από τις αίθουσες όπου συνέρχονται οι διαρκείς επιτροπές. Ουσιαστικά, ωστόσο, ξεκίνησε έπειτα από διακοπή τριών ωρών στην ευρύχωρη αίθουσα της ολομέλειας, αφού στη συγκεκριμένη αίθουσα δίνεται η δυνατότητα να κλείσουν τα μικρόφωνα στα έδρανα και έτσι οι εκτός μικροφώνου φωνές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν μπορούσαν πλέον να διακόψουν τους ομιλητές, όπως αρχικά συνέβαινε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε εξαιρεθεί από μέλος της Εξεταστικής με το επιχείρημα ότι υπάρχει ασυμβίβαστο σε σχέση με τον ρόλο της ως συνηγόρου υπεράσπισης οικογενειών θυμάτων του δυστυχήματος, απαίτησε τη συμμετοχή της στην τελευταία συνεδρίαση προκειμένου να υποβάλει «αίτηση εξαίρεσης» του «γαλάζιου» προεδρείου «λόγω έκδηλης μεροληψίας τους, η οποία συνιστά πράξη υπόθαλψης υπαιτίων προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών».

Ο πρόεδρος Δημ. Μαρκόπουλος, επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής, τόνισε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου δεν έχει δικαίωμα λόγου, αλλά και πως δεν είναι βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού αποδεκτή μια τέτοια αίτηση.

«Η διερεύνηση της αλήθειας δεν εξυπηρετείται με μικροκομματικές φωτοβολίδες», απάντησε η Ν.Δ. σε καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη.

Καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συνέχιζε με έντονο τρόπο τις παρεμβάσεις της, ο πρόεδρος λέγοντας προς την πλευρά της ότι έχει χάσει «τη λογική και την ψυχραιμία» της διέκοψε τη συνεδρίαση με σκοπό να αλλάξει ο χώρος πραγματοποίησής της.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ο κ. Ν. Ανδρουλάκης σε δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ήταν η αποκάλυψη της αλήθειας για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά η συγκάλυψη των ευθυνών των υπουργών της και των “γαλάζιων παιδιών” του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Το πόρισμα που κατέθεσε η Ν.Δ. είναι μνημείο ντροπής και προσβολής του λαού». Απαντώντας η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημείωνε: «Επιμένει στην ανεύθυνη και ατεκμηρίωτη κριτική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επιχειρεί να ασκήσει κριτική στην κυβερνητική πλειοψηφία με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Η διερεύνηση της αλήθειας δεν αποτελεί πεδίο αντιπολιτευτικής κριτικής και δεν εξυπηρετείται με μικροκομματικές φωτοβολίδες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων τόνιζε: «Η έγνοια του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν στο πώς θα κλείσει άρον άρον τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, πώς θα συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την απώλεια 57 ανθρώπων, που χάθηκαν επειδή δεν υπήρχε σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης μετά το 2019. Εχει όμως την αποκλειστική ευθύνη για τη συγκάλυψη του εγκλήματος. Τσιμέντο στον τόπο του εγκλήματος, τσιμέντο και στις ευθύνες».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος με τη σειρά του υπογράμμισε: «Θα τους πάμε μέχρι τέλους, ακόμη και στη φυλακή».

Τελίκά, μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης, το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για κοινό πόρισμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή