Ελληνοτουρκικά: Κοινή δέσμευση για θετική ατμόσφαιρα

Ελληνοτουρκικά: Κοινή δέσμευση για θετική ατμόσφαιρα

Τετ α τετ Παπαδοπούλου - Ακσαπάρ χθες στην Αγκυρα στο πλαίσιο Πολιτικού Διαλόγου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση το μέχρι τώρα κεκτημένο και όχι μαξιμαλιστικές προσδοκίες επί των δύσκολων θεμάτων της ελληνοτουρκικής ατζέντας συζήτησαν χθες στην Αγκυρα οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου. Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, αλλά και η ανάγκη να αξιοποιηθεί η θετική ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο υφυπουργοί (οι οποίοι είχαν και τετ α τετ πριν από την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες) δεν μπήκαν στα βαθιά νερά των συζητήσεων που αφορούν την υφαλοκρηπίδα καθώς για κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος. Η υφαλοκρηπίδα συνδέεται, βεβαίως, με τα υπόλοιπα θέματα που αξιολογούνταν παλαιότερα μέσα από τη διαδικασία των διερευνητικών, όπου ακόμη κι όταν δεν υπήρχε σύγκλιση ετίθεντο ευρύτερα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο και όχι μόνο τα χωρικά ύδατα. Φαίνεται, πάντως, πως πρόοδος σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι η συζήτηση, ειδικά ανάμεσα σε έμπειρους διπλωμάτες όπως η κ. Παπαδοπούλου και ο κ. Ακσαπάρ, είναι επί της ουσίας.

Η Ελληνίδα υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός της συζήτησαν για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Τουρκία τον Μάιο.

Από την ελληνική πλευρά τέθηκαν δύο βασικά ζητήματα: πρώτον, να αποφεύγονται δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στο θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών. Και, δεύτερον, ζητήθηκε να μη γίνεται κατάχρηση των συστημάτων έκδοσης οδηγιών προς ναυτιλλομένους σε αέρα και θάλασσα (NOTAM και NAVTEX), μέσω των οποίων κοινοποιείται περιεχόμενο που προκαλεί την άνοδο της έντασης. Στο συγκεκριμένο θέμα η τουρκική πλευρά εξέθεσε τις δικές της απόψεις. Επίσης, και οι δύο πλευρές έβαλαν στο τραπέζι ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών. Η Αγκυρα για τη μειονότητα της Θράκης (και όχι μόνο) και η Αθήνα από την πλευρά της σχετικά με τη δυνατότητα των Ελληνορθόδοξων Ρωμιών να ασκούν τα θρησκευτικά δικαιώματά τους. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα παγίως ζητάει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία ο κ. Ερντογάν έχει έως τώρα ουσιαστικά αποκλείσει.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε εντατική συζήτηση για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της ανάγκης για συνεργασία προκειμένου να γίνει εφικτή η από κοινού καταπολέμηση της δραστηριότητας των δικτύων των παράνομων διακινητών. Οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν για την επικείμενη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα στις αρχές Μαΐου, αμέσως μετά το ορθόδοξο Πάσχα. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία θα επισκεφθεί και την Καππαδοκία.

Μέχρι τότε θα έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμη συναντήσεις στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα ανάμεσα στον κ. Ακσαπάρ και τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη στις 15 Απριλίου, με σκοπό τη συζήτηση για τη θετική ατζέντα. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Απριλίου, θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας – Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες μετά τη συνάντηση της κ. Παπαδοπούλου με τον κ. Ακσαπάρ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, πέραν των διαφόρων πτυχών των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας. Αξιολόγησαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, τον Μάιο και προέβησαν σε απολογισμό της επιτευχθείσας, μέχρι στιγμής, προόδου στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή