Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα

Στο τέλος του έτους παρέπεμψε για τους ευάλωτους ο πρωθυπουργός

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο διαφορετικά σκέλη κινήθηκε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα. Το πρώτο είχε να κάνει με θέματα επικαιρότητας και της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα Πάσχα, κόβοντας τα σχετικά σενάρια και παραπέμποντας στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων στο τέλος του χρόνου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε», είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, «ο δύσκολος προϋπολογισμός» που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης οφείλεται στο ότι «τρέχει» η οικονομική ενίσχυση στους γιατρούς. Παράλληλα, έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, κάτι στο οποίο εστίασε και ο ίδιος, λέγοντας πως θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Η αύξηση θα έρθει λίγο πριν από το Πάσχα, με κυβερνητικές πηγές να λένε στην «Κ» πως είναι ουσιαστικά ένα «μόνιμο επίδομα». Η αύξηση των μισθών αποτελεί βασικό στόχο του κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «είναι πολύ πιο σημαντικό να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να δίνουμε επίδομα».

Οσον αφορά τα άλλα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, την ακρίβεια και την υγεία, ο πρωθυπουργός εστίασε στις παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις. Για το ΕΣΥ είπε πως θα διατεθεί ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αδύναμων σε σχέση με τα απογευματινά χειρουργεία. Στο θέμα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και πάλι στην αύξηση των μισθών, θυμίζοντας πως «έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950». Για τις αλλαγές στην εκπαίδευση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν περίμενε τέτοια ένταση στη συζήτηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα και η Κούβα είναι οι μόνες χώρες χωρίς μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ αναφέρθηκε και στην έξαρση της βίας με αφορμή τον απαράδεκτο προπηλακισμό του κ. Κασσελάκη, λέγοντας πως «έχουν γίνει συλλήψεις, έχουμε αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο».

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο τρόπος αντιμετώπισής της είναι η αύξηση των μισθών.

Η δεύτερη ενότητα της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη περιελάμβανε αμιγώς πολιτικά θέματα: τις ευρωεκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την άνοδο της άκρας Δεξιάς πανευρωπαϊκά. Για τις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στα όσα κρίνονται. «Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα: την αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, την κοινή αγροτική πολιτική», είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να βάλει αριθμητικό πήχυ για το πού θέλει να φτάσει η Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση, εστιάζοντας στα αστακοκάραβα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. «Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο που δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και συζύγους να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος», λέγοντας πως ήταν «ένας νόμος που δεν είχε λογική», στοχοποιώντας «εμένα και τη σύζυγό μου», είπε, και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μη μας κουνάει το δάχτυλο. Δεν μας ενδιαφέρει πώς απέκτησε αστακοκάραβα. Ούτε θέτει κανείς θέμα φοροδιαφυγής. Αλλα τον ρωτάμε και άλλα απαντάει».

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική, τονίζοντας πως εξεπλάγη από τη στάση του στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αναφορικά με την άνοδο της άκρας Δεξιάς πανευρωπαϊκά, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως δεν θα προκαλέσει «σημαντικές πολιτικές αναταράξεις», καθώς, όπως είπε, τα τελευταία 10-15 χρόνια με διαφορετικούς εκλογικούς σχηματισμούς είχε πάντα μία αυτόνομη παρουσία και το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

«Η Δικαιοσύνη έχει τον τελικό λόγο για τα Τέμπη»

Οσον αφορά το θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στο θέμα του μπαζώματος και του περιεχομένου της εμπορικής αμαξοστοιχίας. «Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών, που αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ωστόσο την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, ενώ «εμείς σε άλλες στιγμές επιλέξαμε να μην κάνουμε το ίδιο», εννοώντας προφανώς πως η Ν.Δ. δεν έκανε Εξεταστική για το Μάτι. Συνεχίζοντας είπε πως «τον τελικό λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη».

Κλείνοντας, σημείωσε πως η τραγωδία οφείλεται και σε ανθρώπινα λάθη, αναφέροντας πως μόνο το 12% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων έχει ολιστικό πρόγραμμα ασφαλείας, αλλά «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα τρένα θα συγκρούονται μεταξύ τους. Εχουμε τον γενικό κανονισμό που πρέπει να εφαρμόζεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή