Μητσοτάκης: Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους – Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας

Μητσοτάκης: Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους – Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας

Συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Καπουτζίδη στο 3ο ετήσιο συνέδριο του The Upfront Initiative

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι πολύ σωστή η επισήμανση ότι η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο στον οποίο έχουμε εξαλείψει ουσιαστικά όλες τις διακρίσεις και όλες τις προκαταλήψεις. Είναι όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συζήτησης με τον Γιώργο Καπουτζίδη, κατά το 3ο ετήσιο συνέδριο του The Upfront Initiative, στο Ωδείο Αθηνών.

«Από την άλλη, είναι σαφές ότι σήμερα στην κοινωνία υπάρχει μια μεγάλη ένταση. Υπάρχει πολλή οργή και υπάρχει θυμός, υπάρχει βία, ειδικά σε νεότερες ηλικίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους – Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας-1
ΙΝΤΙΜΕ

«Ολοι μας αισθανθήκαμε ένα σοκ, μία οργή, για τις εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, που μας υποχρεώνουν να μη βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Κάναμε κάποια σημαντικά πράγματα, πάμε να προχωρήσουμε παραπέρα, αλλά να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει βαθιές ρίζες».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε εάν «η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για τους λίγους ή για τους πολλούς; Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφισματικές πολιτικές». 

Μητσοτάκης: Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους – Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας-2
ΙΝΤΙΜΕ

Επεσήμανε στο σημείο αυτό ότι, για παράδειγμα, δεν πρέπει να τιμωρούμε τους ανάπηρους γιατί, όπως είπε, το κανονιστικό πλαίσιο έχει σημασία, περιορίζοντας τις αναπηρικές παροχές επειδή κάποιοι μπορεί να τύχει να βρεθούν σε μία αυξημένη κλίμακα εισοδήματος. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία, την οποία δεν τη θίξαμε και αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας. Διότι και εκεί υπάρχουν στερεότυπα “ο γέρος που δεν μπορεί να δουλέψει”, “βγήκε στη σύνταξη και τι θα κάνει από δω και στο εξής;”. Οταν αλλάξαμε όμως τώρα τον νόμο και δώσαμε τη δυνατότητα σε συνταξιούχους να δουλεύουν χωρίς αυτό να τους στερεί τη σύνταξή τους και απλά να πληρώνουν έναν φόρο για τις ώρες που δουλεύουν, είδαμε μια τεράστια ανταπόκριση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή