Στη Σλοβακία η Κ. Σακελλαροπούλου – Τι συζήτησε με την πρόεδρο της χώρας

Στη Σλοβακία η Κ. Σακελλαροπούλου – Τι συζήτησε με την πρόεδρο της χώρας

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η επιχείρηση «Ασπίδες» και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβακία πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

Μετά την τελετή της υποδοχής, οι δύο πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.

«Με την πρόεδρο Τσαπούτοβα διαπιστώσαμε, για ακόμα μία φορά, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αμυντική συνεργασία, η πολιτική προστασία, η ενέργεια και ο τουρισμός», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, είχαμε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης θέματα όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η μεταναστευτική κρίση.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:

«Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Zuzana, 

Με μεγάλη χαρά σε συναντώ ξανά, μετά από την επίσημη επίσκεψή σου στην Ελλάδα το 2022, και σε ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία που επιφύλαξες σε μένα και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα και για το γεγονός ότι η επίσκεψή μου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της χώρας σας στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, μετά την υπογραφή της σχετικής συνθήκης το 2003 στην Αθήνα.

Κυρίες και Κύριοι,

Με την Πρόεδρο Čaputová διαπιστώσαμε, για ακόμα μία φορά, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αμυντική συνεργασία, η πολιτική προστασία, η ενέργεια και ο τουρισμός. Παράλληλα, είχαμε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις ούτε για συμβιβασμούς για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Αντίθετα, υφίσταται επιτακτική ανάγκη για συντονισμένη δράση και ανάληψη αποτελεσματικών ενεργειών. Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, καθώς και τα προηγούμενα χρόνια, η Σλοβακία ανταποκρίθηκε άμεσα προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια· θα ήθελα, κυρία Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω και δημόσια. Η στενή συνεργασία μας στον κρίσιμο αυτόν τομέα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, μετά την αυριανή υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας.

Ως προς το θέμα της ενέργειας, κάναμε έναν σύντομο απολογισμό των κοινών πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει Ελλάδα και Σλοβακία τα τελευταία έτη σε ειδικότερους τομείς και συμφωνήσαμε ότι η ανάπτυξη του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου αποτελεί προτεραιότητα για τις χώρες μας.

Στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασα την ικανοποίησή μου, καθώς η Ελλάδα αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος προορισμός των Σλοβάκων τουριστών το περασμένο καλοκαίρι, μια επιπλέον απόδειξη των στενών δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Προσδοκώ η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Μπρατισλάβας να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για την ενίσχυση αυτών των δεσμών. 

Οπως ήταν αναμενόμενο, με την Πρόεδρο Čaputová συζητήσαμε και για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και την επακόλουθη απειλή για τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, που μας υπενθυμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας και της επιτάχυνσης της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχών, υποστηρίζοντας την ανάγκη παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα. Στο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, ως συνέπειας της εισβολής, επανέλαβα στην κυρία Πρόεδρο τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για την εύρεση εναλλακτικών διαδρόμων μεταφοράς αγαθών από και προς την Ουκρανία.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καταδικάσαμε εξαρχής την αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Παράλληλα, η Ελλάδα ανησυχεί για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και είναι έτοιμη να συνδράμει σε κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την παροχή βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε ενεργά την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχέδιο “Αμάλθεια”, που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Την ίδια ώρα, τονίζουμε την ανάγκη απελευθέρωσης όλων των ομήρων και επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα, τασσόμενη από την πρώτη στιγμή υπέρ της διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, φιλοξενεί το στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης “Ασπίδες”, που έχει ως αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει διαπιστωθεί πρόσφατα αύξηση της μισαλλοδοξίας, του εξτρεμισμού, του αντισημιτισμού, καθώς και της ρητορικής μίσους με βάση τη θρησκεία, τη φυλή ή το φύλο. Πρέπει όλοι μας να είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων, τα οποία απειλούν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω την κυρία Πρόεδρο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατόπιν της διεξαγωγής του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου υπεγράφησαν η “Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας”, καθώς και σειρά συμφωνιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στο Κυπριακό ζήτημα, επανέλαβα την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ευχαρίστησα την κυρία Πρόεδρο για την ουσιαστική συνεισφορά της Σλοβακίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της σλοβακικής πρεσβείας στη Λευκωσία ως προς τη διεξαγωγή επαφών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. 

Με την κυρία Πρόεδρο συμφωνήσαμε πως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνιστά ύψιστη προτεραιότητα. Από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνοντας με συνέπεια πως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου αποτελούν τον μόνο δρόμο προς την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Είχαμε, τέλος, την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο θέμα αυτό, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόσφατη πολιτική συμφωνία αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι την Πρόεδρο Čaputová, τη φίλη Zuzana, για τη θερμή φιλοξενία και τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT