Στάση αναμονής από Αθήνα στους ελιγμούς του Ράμα

Στάση αναμονής από Αθήνα στους ελιγμούς του Ράμα

Από απόσταση παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους ελιγμούς του Eντι Ράμα, ο οποίος χθες τοποθέτησε τον ελληνικής καταγωγής Βαγγέλη Τάβο στη θέση του περιφερειάρχη Αυλώνα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Βαγγέλη Τάβο, ελληνικής καταγωγής πρώην υπουργό και βουλευτή Δρόπολης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τοποθέτησε χθες με απόφασή του στη θέση του περιφερειάρχη Αυλώνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα. Η κίνηση αυτή του κ. Ράμα ερμηνεύεται από ορισμένους κύκλους ως όχι άσχετη με τις εξελίξεις στη Χειμάρρα και την επόμενη ημέρα της δίκης Μπελέρη.

Οπως μεταδίδει ο Σταύρος Τζίμας, η περιοχή της Χειμάρρας, μαζί με τους Αγίους Σαράντα, τη Φοινίκη και τη Σελενίτσα, περιοχές όπου κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο, ανήκουν (αυτο)διοικητικά στην περιφέρεια του Αυλώνα, γεγονός που ενισχύει την εντύπωση ότι ο Ράμα επιχειρεί να εκτονώσει την κατάσταση τοποθετώντας στη θέση της προϊσταμένης αρχής (οι περιφερειάρχες στην Αλβανία είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης) έναν προβεβλημένο Ελληνα μειονοτικό, που οργανωτικά τουλάχιστον δεν ανήκει στο κόμμα του.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Τάβο, ο οποίος επιβεβαίωσε την τοποθέτησή του στη θέση του περιφερειάρχη, αλλά ερωτηθείς εάν η απόφαση του κ. Ράμα τελούσε σε γνώση της Αθήνας, απάντησε πως δεν το γνωρίζει.

Η αλβανική πλευρά είχε γνωστοποιήσει μέσω κάποιων διαύλων για την πρόθεση αυτή, ωστόσο από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει αντίδραση είτε θετική είτε αρνητική. Και τούτο, όπως σημειωνόταν, σε μια προσπάθεια των δύο πλευρών για την εκτόνωση της κατάστασης και την άρση του αδιεξόδου στη Χειμάρρα. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Βαγγέλης Τάβος να προταθεί και για υποψήφιος δήμαρχος στη Χειμάρρα, σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη Μπελέρη και αποκλεισμός του από τις νέες εκλογές, οι οποίες, όπως έχει δηλώσει ο Εντι Ράμα, θα γίνουν αμέσως μετά.

Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα, καθώς εκτιμάται πως οι κινήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού συνδέονται με την υπόθεση Μπελέρη.

Από την άλλη, αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ σχολιάζουν ότι ο κ. Τάβος προετοιμάζεται για τον Δήμο Χειμάρρας, μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης Μπελέρη, προκειμένου να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα της Αθήνας, με την εφημερίδα «Σοτ», ωστόσο, να εκτιμά ότι ο διορισμός μπορεί να κοστίσει ακριβά στον Ράμα, διότι ο Τάβος ερευνάται, μαζί με άλλα πρόσωπα, για λόμπινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017.

Στα τέλη Ιανουαρίου η «Κ» είχε αποκαλύψει μυστική συνάντηση Ράμα και Τάβου, στην οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός τού πρότεινε να αναλάβει μεταβατικός δήμαρχος Χειμάρρας έως τις νέες εκλογές. Οι δύο τότε είχαν διαψεύσει μέσω διαρροών μια τέτοια συζήτηση, αλλά κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα που είχαν ρωτηθεί από την «Κ» είχαν απαντήσει πως «ο Τάβος δεν θα ήταν κακή περίπτωση». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους των μειονοτικών σωματείων και της «Ομόνοιας».

Πέραν τούτων, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τάβος –εκ της θέσεώς του– θα λειτουργεί και ως επιτηρητής της δημοτικής αρχής στη Χειμάρρα, έως και τη διεξαγωγή των εκλογών –όποτε κι αν γίνουν αυτές– όσο και μετά.

Στο μεταξύ, ο τηλεοπτικός σταθμός «Top Channel» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων πρόβαλε πρώτο θέμα ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα έπεσε στην ίδια της την παγίδα. Ελληνες αναλυτές: ο Μητσοτάκης να μη βιάζεται με τον Μπελέρη», με αναφορές στην «Κ», προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα έχει τρεις εναλλακτικές: να ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων, να επιβάλει διμερείς κυρώσεις ή να περιμένει μέχρι την έφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή