Σύγκρουση υπ. Οικονομικών με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύγκρουση υπ. Οικονομικών με τον ΣΥΡΙΖΑ

40 δισ. το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος των μέτρων Κασσελάκη, λέει η κυβέρνηση – «Κοστολόγηση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», απαντά η Κουμουνδούρου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδοσιακά η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα οικονομικά μέτρα και τις προτάσεις που κάνουν και οι δύο πλευρές λαμβάνει διαστάσεις «ναυμαχίας» όταν πραγματοποιείται κοντά σε εκλογές. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας το 2014, αποτέλεσε την αρχή για ένα πολύ σκληρό ντιμπέιτ μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Στο απυρόβλητο δεν πέρασε ούτε το οικονομικό πλάνο που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη. Από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται λόγος για «μέτρα με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, χωρίς στοιχειώδη κοστολόγηση, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς καν έλεγχο εάν εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Από την οδό Νίκης τα κοστολογούν ως εξής: «16 δισ. ευρώ πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος των βασικών μέτρων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής, 8 δισ. ευρώ ετήσιο κόστος για τα επόμενα έτη, 40 δισ. ευρώ συνολικό πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στα τέσσερα έτη εφαρμογής, χωρίς καμία ρεαλιστική πηγή εσόδων, αγνοώντας τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας». Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στον ΑΝΤ1 για απολύτως κοστολογημένα μέτρα: «Αλλάζω το μείγμα της οικονομικής ζωής της χώρας, στην οποία έχουμε μια στρεβλή πραγματικότητα όπου η μισθωτή εργασία, και δη στα μεγαλύτερα εισοδήματα, φορολογείται με έναν τρελό συντελεστή. Και έχουμε μερίσματα και σε πολύ μεγάλο ποσό μερισμάτων με έναν πάρα πολύ χαμηλό συντελεστή». Στο υπουργείο Οικονομικών απάντησε και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Από τα 80 δισ. ευρώ που κοστολογούσαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023, έφτασαν τώρα στα 40 δισ. ευρώ για την τετραετία (σ.σ. για τα τωρινά μέτρα)».

Από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν πως το κόστος των μέτρων «σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα καλυφθεί από μέτρα είσπραξης εσόδων 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα είναι εφάπαξ (one-off), ενώ στην πραγματικότητα τα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει είναι μόνιμα… Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να απογαλακτίστηκε από τον κ. Τσίπρα στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν απογαλακτίστηκε από τις μεθόδους και τα εργαλεία του». Προκρίνουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο, όπως αναφέρουν, «μειώνει ή καταργεί φόρους, αυξάνει το εισόδημα των πολιτών και δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Ο Νίκος Παππάς στην ίδια συνέντευξη έκανε λόγο για «κοστολόγηση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και εκθέτει όσους τη διακινούν στα μάτια της σοβαρής οικονομικής κοινότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT