Μητσοτάκης – Αλ Σίσι: Συμφώνησαν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Μητσοτάκης – Αλ Σίσι: Συμφώνησαν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Εμβαθύνεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε.-Αιγύπτου που πλέον αποκτούν χαρακτήρα συνολικής/στρατηγικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε και την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές έπειτα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν, ειδικότερα, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.

Μητσοτάκης – Αλ Σίσι: Συμφώνησαν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου-1
Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος, Γραφείο πρωθυπουργού/Intime

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT