Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) απαντά ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος από το πολιτικό και δικαστικό σύστημα σχετικά με την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές. Ωστόσο, παρουσιάζει πτώση 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση τον Φεβρουάριο του 2024. 

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη με ποσοστό 24,6% ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,8% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,2%. Συγκριτικά με τη μέτρηση του Φεβρουαρίου το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε από τη δεύτερη θέση. Ανοδο καταγράφουν το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-1

Στην εκτίμηση ψήφου αποτυπώνεται ανάλογη δυναμική με εκτίμηση για υποχώρηση -5,1% της Νέας Δημοκρατίας, άνοδο +1,8% του ΣΥΡΙΖΑ, υποχώρηση -1,9% του ΠΑΣΟΚ, άνοδο του ΚΚΕ (+1,4%) και της Ελληνικής Λύσης (+1,7%). 

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-2

Ως προς τις συσπειρώσεις και μετακινήσεις των ψηφοφόρων, η δημοσκόπηση καταγράφει συσπείρωση της Ν.Δ. στο 71,1% με απώλειες πρωτίστως προς Ελληνική Λύση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 58,1% με απώλειες προς Νέα Αριστερά, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 70,4% με απώλειες προς Νέα Δημοκρατία, Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-3
Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-4
Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-5

Πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος βρίσκεται στο 39%. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%.

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-6

Σε ερώτηση για το αν το πολιτικό και δικαστικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για να αποδοθούν ευθύνες όσον αφορά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, η συντριπτική πλειοψηφία (88%) απαντά ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος. Την άποψη ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος ασπάζεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών από όλα τα πολιτικά φάσματα. 

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-7

Οσον αφορά τις απόψεις για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, το 53% τοποθετείται αρνητικά και το 42% τοποθετείται θετικά.

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-8

Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την κυβέρνηση το 72% έχει αρνητικές εντυπώσεις ενώ αντίστοιχα για το πρόβλημα της εγκληματικότητας το 77% έχει επίσης αρνητικές εντυπώσεις. 

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-9
Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-10

Ως προς το ποια προβλήματα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερα, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η ακρίβεια και η οικονομία, ενώ ανεβαίνει και η κρίση των θεσμών, συγκριτικά με την τελευταία μέτρηση.

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-11

Το 66% θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πηγαίνει προς τη σωστή, υποχωρεί στο 29%, συγκριτικά με την τελευταία μέτρηση. 

Δημοσκόπηση: Πρώτη αλλά με φθορά η Ν.Δ., ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα-12

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή