Γ. Γεραπετρίτης: Να συζητήσουμε με την Τουρκία χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες

Γ. Γεραπετρίτης: Να συζητήσουμε με την Τουρκία χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες

«Πρέπει να είμαστε προφανώς έτοιμοι για όλα τα σενάρια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «το καλύτερο δεν είναι να είμαστε πάντοτε με το χέρι στη σκανδάλη, αλλά να συμβιώνουμε σε συνθήκες ευημερίας»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάθεση διαλόγου με την Τουρκία, «υπό όρους που θα μπορούσαν να είναι παραγωγικοί, χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Οπως είπε, «το πιο σημαντικό είναι οι εντάσεις και οι διαφωνίες που υπάρχουν να μην παράγουν κρίσεις και τον τελευταίο χρόνο το έχουμε πετύχει».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, έχει υπάρξει σαφής βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, δεδομένου πως στο παρελθόν υπήρξαν «περιπτώσεις με εξαιρετικά εχθροπαθή ρητορική, επιθέσεις επί του πεδίου, κίνδυνος ατυχήματος, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καθεστώς ακόμα και πολέμου».

«Σήμερα έχουμε εδραιώσει ένα δίαυλο επικοινωνίας που μας επιτρέπει να μπορούμε να συζητούμε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαι εκ φύσεως διαβουλευτικός άνθρωπος. Δε μπορώ να δεχτώ ότι δεν μπορούμε να συζητούμε ορθολογικά».

«Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια δύσκολη συνθήκη, γιατί υπάρχουν ιστορικά βάρη και διαφωνίες αρχής», επισήμανε και τόνισε πως «εμείς δεν θα απομακρυνθούμε από τις βασικές μας θέσεις, οι οποίες εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν ισχυρές βάσεις στην ιστορία».

«Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια»

«Θα πρέπει να είμαστε προφανώς έτοιμοι για όλα τα σενάρια και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Και το καλύτερο δεν είναι να είμαστε πάντοτε με το χέρι στη σκανδάλη, αλλά να συμβιώνουμε σε συνθήκες ευημερίας», ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, βρισκόμαστε σε ένα πεδίο σχετικής ηρεμίας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή μας. Δεν έχουμε καθόλου παραβιάσεις, έχουμε μια θετική ατζέντα, μια σειρά από αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες. Ανέφερε πως στο ζήτημα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής συζήτηση.

«Η δική μας πρόθεση είναι εφόσον οι συνθήκες είναι ώριμες, εφόσον και οι δύο καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διαδικασίας που θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τα ζητήματα αυτά, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση». «Εχουμε χρέος απέναντι στις τωρινές και τις επόμενες γενιές να αφήσουμε μια παρακαταθήκη ηρεμίας στη γειτονιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υπήρξε πλήρης διαφάνεια στο δυστύχημα των Τεμπών»

Ερωτηθείς για την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη, που ζητεί ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως «είναι μια ανέξοδη κίνηση».

«Δεν πρόκειται για προανακριτική, ούτε για επιτροπή, η οποία θα οδηγήσει σε ποινική δίωξη», ανέφερε. «Πρόκειται για απλή γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει την κατάσταση. Δε μελετά ποινικές ευθύνες, απλώς αξιολογεί τα γεγονότα. Στο τέλος της γνωμοδοτικής αυτής διαδικασίας δεν υπάρχει εξ ορισμού παραπομπή».

Υπενθύμισε δε πως για τον κ. Σπίρτζη έχει ήδη αποσβεστεί η προθεσμία, ενώ ο κ. Καραμανλής «έχει ήδη καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή. Είχε μια πολύ σαφή τοποθέτηση στα πράγματα».

«Ο κ. Καραμανλής αξιολογήθηκε για τα πεπραγμένα του στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής. Για τον κ. Σπίρτζη δεν συντρέχει το ίδιο, διότι η δική του ευθύνη αποσβέστηκε. Η Βουλή έκρινε το θέμα του κ. Καραμανλή και έκρινε ότι δεν συντρέχει ευθύνη».

Οπως ανέφερε δε, «το ελληνικό Σύνταγμα, όπως τα περισσότερα του δυτικού κόσμου, προβλέπουν μια ειδική διαδικασία ποινικής ευθύνης για τα πολιτικά πρόσωπα, όχι για να υπάρχει ασυλία, αλλά για να αποφεύγεται οποιαδήποτε κατάχρηση για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Ακολουθούμε τα βασικά ευρωπαϊκά πρότυπα».

«Καμία απολύτως συγκάλυψη»

«Δεν υπήρξε καμία απολύτως συγκάλυψη», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης. Υπήρξε, όπως τόνισε, μια πλήρης κοινοβουλευτική διαδικασία, που συντελέστηκε αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα, έχουμε μια δικαστική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υπήρξε διοικητική επιτροπή που συγκροτήθηκε και αξιολόγησε το συμβάν. Επιπλέον, με δική του πρωτοβουλία, «υπήρξε διερεύνηση εκ μέρους του ευρωπαϊκού οργανισμού σιδηροδρόμων, του πιο αμερόληπτου και ανεξάρτητου οργανισμού, ο οποίος θα έχει το πόρισμά του πάρα πολύ σύντομα».

«Υπήρξε πλήρης διαφάνεια», ανέφερε, προσθέτοντας πως «όλοι καταλαβαίνουμε ή προσπαθούμε τον ανείπωτο πόνο των ανθρώπων για τον θάνατο των δικών τους». «Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει καμία άλλη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει», σημείωσε. «Υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει η δικαιοσύνη, την οποία οφείλουμε να εμπιστευόμαστε. Υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες σε ένα συντεταγμένο κράτος έχουν αξία».

Ερωτηθείς τέλος για τις καθυστερήσεις στη σύμβαση 717, σημείωσε πως διαχρονικά «υπήρξαν κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων, ενώ όλες οι παρατάσεις έγιναν με την έγκριση της Ε.Ε., δεν έγιναν με προσωπική επιλογή και με ευθύνη των πολιτικών προσώπων που υπήρξαν στη θέση αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT