Βουλή: Αιτήματα σύγκλησης Επιτροπής Θεσμών από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Βουλή: Αιτήματα σύγκλησης Επιτροπής Θεσμών από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Για την υπόθεση των προσωπικών δεδομένων αποδήμων – Νέος κύκλος αντιπαράθεσης στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργά παραμένουν στο πολιτικό σύστημα τα μέτωπα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αναφορικά με τις δύο κρίσιμες υποθέσεις οι οποίες απασχολούν τον δημόσιο διάλογο την τελευταία περίοδο: το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών αφενός και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού αφετέρου.

Προνομιακό πεδίο ανταλλαγής πυρών αναδεικνύεται σχεδόν καθημερινά το Κοινοβούλιο. Ενδεικτικό είναι πως χθες, μία ημέρα έπειτα από την σε κλίμα πόλωσης ειδική συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας για τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής, διά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ετέθη θέμα προς την κυβέρνηση να λάβει θέση επί νέας καταγγελίας που είχε γίνει νωρίτερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό από δικηγόρο συγγενών θυμάτων περί εσπευσμένης μεταφοράς πολύ μεγάλου όγκου χωμάτων από το σημείο του δυστυχήματος σε άγνωστο έως τώρα ιδιωτικό χώρο. Παράλληλα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα ο πρώην υπουργός Χρ. Σπίρτζης ζητούσε την ενεργοποίηση ειδικής πρόνοιας του Συντάγματος για να ερευνηθεί η φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση της σύμβασης «717» από ειδική επιτροπή, στην οποία δύναται να μετάσχουν και δικαστικοί λειτουργοί.

Και ενώ αυτές οι πτυχές ανέβαζαν εκ νέου τους τόνους στην Ολομέλεια, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εγγράφως από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθ. Μπούρα άμεση σύγκληση της επιτροπής για το θέμα της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών. Ανάλογο αίτημα υπέβαλε και το ΚΚΕ.

«Γιγαντιαία ερωτήματα»

«Σήμερα το πρωί μάθαμε ότι η κυβέρνηση στα κρυφά μετέφερε και σε δεύτερο σημείο, πέρα από το Κουλούρι, ευρήματα από το έγκλημα. Εδώ μιλάμε για συγκάλυψη αισχίστου είδους», είπε ο κ. Κυρ. Βελόπουλος, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά να παίρνει τη σκυτάλη: «Αυτά που ακούστηκαν είναι εξαιρετικά σημαντικά και θέτουν νέα, γιγαντιαία ερωτήματα γύρω από το έγκλημα των Τεμπών». Είχαν προηγηθεί όσα σχετικά ανέφερε (Open) ο δικηγόρος Γ. Μαρακάκης, καθώς και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στην καταγγελλόμενη επιχείρηση εμπλέκονται ονόματα σχετιζόμενα με την Πολιτική Προστασία.

«Αυτή η υπόθεση έχει πλέον ανατεθεί σε ό,τι αφορά όλα τα επιμέρους ζητήματα στην ελληνική Δικαιοσύνη, με ειδικό εφέτη ανακριτή», απάντησε εκπροσωπώντας τη Ν.Δ. η κ. Ζωή Ράπτη. «Για την υπόθεση εργασίας η οποία αναφέρθηκε από τον κ. Βελόπουλο: είναι μια πληροφορία η οποία ήρθε χωρίς περισσότερα στοιχεία. Οποιος ενδιαφερόμενος αντί να πηγαίνει στις φυλλάδες, στις εφημερίδες για να θέτει τα προβλήματά του και στη συνέχεια να έρχονται ως ερωτήματα στη Βουλή, καλό είναι να ακολουθήσει τα μέσα τα οποία του διατίθενται από τον νόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευ. Τουρνάς.

Τι ζητούν

Ως προς το αίτημά τους προς τον κ. Μπούρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας– Ευαγγελία Λιακούλη, Π. Δουδωνής και Δημ. Μπιάγκης μεταξύ άλλων ζητούν: «Την κλήση ενώπιον της επιτροπής της υπουργού Εσωτερικών Ν. Κεραμέως και του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κ. Μενουδάκου», καθώς και την «άμεση υποβολή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αιτήματος για τη διαβίβαση των πορισμάτων της έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών και της Ν.Δ. που οδήγησαν στην παραίτηση των γ.γ. του υπουργείου και Αποδήμων του κόμματος, καθώς και κάθε άλλου συναφούς εγγράφου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή