Εντός και Εκτός: Συμβολική δενδροφύτευση στην Πάρνηθα

Εντός και Εκτός: Συμβολική δενδροφύτευση στην Πάρνηθα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι παιδικές φωνές που από νωρίς αντηχούσαν στο πλάτωμα της Πάρνηθας, κοντά στο Μον Παρνές, ήταν η καλύτερη υποδοχή που θα μπορούσαν να έχουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι γυναίκες πρέσβεις δεκαεπτά ξένων χωρών στην Αθήνα, που έφθασαν εκεί λίγο πριν από τις 11 χθες το πρωί. Τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, κρατούσαν σημαίες που τα ίδια είχαν ζωγραφίσει και αντιστοιχούσαν στις χώρες των οποίων οι γυναίκες πρέσβεις ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας για συμβολική δενδροφύτευση με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα Δασών. Μακριά από το αυστηρό πρωτόκολλο που ο ρόλος τους επιτάσσει, η Πρόεδρος και οι πρέσβεις μαζί με τα παιδιά ρίχτηκαν στη δενδροφύτευση. Σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, που είχε καεί στην πυρκαγιά του 2007, φυτεύτηκαν μικρά έλατα για να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν την ήδη ορατή φυσική αναγέννηση του δάσους. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τις γυναίκες πρέσβεις που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της «να κάνουμε μαζί μια δενδροφύτευση στην Πάρνηθα, σε μια συμβολική κίνηση ανανέωσης της δέσμευσής μας να προστατεύσουμε τον πολύτιμο φυσικό μας πλούτο». Και υπογράμμισε ότι «τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα. Η βιώσιμη διαχείριση είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να προφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο φυσικό στοιχείο, τόσο για εμάς όσο και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές». Ακολούθησε ενημέρωση στο Καταφύγιο, όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης ανέλυσε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και τις προτεραιότητες για την αντιμετώπισή τους, ενώ οι υπεύθυνοι της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος μίλησαν για τη σημασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε χθες μία ακόμη αρνητική δικαστική απόφαση των αλβανικών αρχών. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε το αίτημά του για ακύρωση της κράτησης στη φυλακή, όπως αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο που πρόσφατα τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε χθες ότι το μέτρο της φυλάκισης για τον Φρέντι Μπελέρη είναι νόμιμο, ενώ τονίζει ότι δεν έχει παραβιαστεί το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα εκλογής δημάρχου. Υπενθυμίζεται ότι και πριν από την ολοκλήρωση της δίκης σε πρώτο βαθμό η αλβανική Δικαιοσύνη είχε απορρίψει το αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, με αποτέλεσμα να παραμείνει προφυλακισμένος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Θέατρο Σφενδόνη. Εκεί δίνει ραντεβού με τους πολίτες – ψηφοφόρους ο Πέτρος Κόκκαλης, επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού Κόσμος, κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ. Ο κύκλος των συναντήσεων έχει τον γενικό τίτλο «Τι θα πει ο ΚΟΣΜΟΣ» και πρόκειται για μια προσπάθεια να επικοινωνηθούν με διαδραστικό τρόπο η ατζέντα και οι θέσεις του κόμματος. Η αρχή έγινε προχθές με θέμα την ενεργειακή δημοκρατία. Από το επιτελείο τού Κόσμος δηλώνουν περισσότερο από ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που συνάντησε το εγχείρημα, καθώς ενώ οι προσδοκίες τους για την πρώτη εκδήλωση ήταν συγκρατημένες, τελικά ο χώρος του θεάτρου γέμισε. «Οι πιο ευάλωτοι πολίτες και λαοί είναι κατά κανόνα εκείνοι με τη μικρότερη συμμετοχή στη δημιουργία των αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει πως όσοι είχαν τη μεγαλύτερη ευθύνη στη δημιουργία του προβλήματος οφείλουν να έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στο κόστος της λύσης», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κόκκαλης.

H ATAKA

«Δεν έχουν νόημα οι αντιπαραθέσεις για τα μάτια του κόσμου, αντιπολίτικες συμπεριφορές και οι lifestyle παρουσιάσεις των πολιτικών προσώπων. Η διέξοδος υπάρχει και μπορεί να είναι πολιτική». Ο Αλέξης Χαρίτσης τα έβαλε με την εισβολή του lifestyle στην πολιτική μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. Κατεξοχήν εκπρόσωπος αυτής της τάσης είναι βεβαίως ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα λοξοκοιτάζουν προς πρόσωπα λαμπερά και μη πολιτικά ενόψει ολοκλήρωσης των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές. Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς προεξόφλησε ότι το κόμμα θα διαφοροποιηθεί ως προς αυτό: «Δεν θέλουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο που θα αποτελείται από lifestyle προσωπικότητες. Θέλουμε ανθρώπους μέσα από την κοινωνία, που θα εκφράζουν πραγματικές κοινωνικές δυναμικές. Τον κόσμο που νιώθει ότι από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν εκφράζεται», δήλωσε, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Νέα Αριστερά μπορεί να αποτελέσει τη θετική έκπληξη» στις ευρωεκλογές και ότι θέλει να εκφράσει έναν αριστερό, προοδευτικό κόσμο, μια νεολαία που νιώθει ότι η φωνή της δεν ακούγεται. Οπως μάλιστα έσπευσε να επισημάνει, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το κεντρικό σύνθημα της συνδιάσκεψης του φορέα, σύμφωνα με το οποίο «η πολιτική επιστρέφει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή